Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Moeto ne bese so vrski primano otidov regularno ja zapisav samo kazav oti sakam da bide kaj poiskusni ucitelki oti ima nezgoden karakter I ja zemaa moite ucitelki sto mi bea pred 30 god

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Како твојот случај прв пат од тебе слушам :)
    Јас го запишав уште априлот, беше 54ти на листа на чекање, кога прашав кога ќе го викнат вработената со потсмев ми рече сите овие што се пред тебе се со врски …. Чекав едно 4месеци, сите околу викаа дека нема шанси од нигде никаде да го викнат, видов дека никогаш регуларно нема да влеземе па потегнав врски.
    Искрено жал ми е што на овај начин се решава упис во градинките, на детето местото му е в градинка, градинката не смее да е привилегија

На VDT2906, Skyler и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    Во помал град сме. Не е толку страшно за упис како во Ск.

На Oneo, Meckicja, lovely91 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Веројатно и помалце родени дечиња има
    Иначе случајов мој не е во Скопје

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Nez kaj nas vo globala nema potreba od vrski za upis vo gradinka iako moi rodnini komsii rabotat tamu za upis vo gradinka gradinka ne brkav vrski

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    До сите мајки едно прашање, знам дека темава е за градинка ама ме интересира дали би им давале поклони и на учителките во основно и во средно бидејќи и таму ги чуваат и образуваат децата?

7. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Па им даваат како не, и јас кога учев се даваше за се нешто, а за "позначајните" денови ко крај на година или 8 Март нешто екстра мега...се сеќавам јас коа бев основно ја наредивме со злато учителката, прстенче, ланче, пак прстенче и така..

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  8. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    @ivani30 мама ја пуштија ли црвенкапа во стар аеродром?

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ne ne bi im dala pogotovo ako se kako mojata ucitelka od 1 do 4 odd a I pokloni se davaat samo za 8 mart ne gledam pricina da davam drugi pokloni osven za 8 mart

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    5 години има ќерка ми, од 9м оди в градинка и прв пат слушам дека родители давале поклони и за Нова година.

Тие таквите ќе продолжат и во основно и средно да даваат 100%, исто наводно од благодарност.

Мислам зошто би му била благодарна на воспитувачката, не разбирам. Си ја работи работата и се однесува со децата соодветно, штом сте задоволни. Мислиш на комшивката се оставени децата па сега да и заблагодарам со поклон за услугата.

Јас кога бев основно од 1-4одд. се носеше само цвеќе за 8ми март, а потоа 5-8одд. купувавме од цел клас заедно, никој не се издвојуваше.
    Имало и тогаш благодарни родители ама не знам некој да купувал поклони за Нова година и други пригоди.
    Е сега знам дека и кога ги доделуваат свидителствата пак се купуваат поклони. И тоа така почнало, еден ќе купел, па и другите да не двојат, исто ко ова за Нова година.

Кој како сака нека си прави, мене дури глупаво би ми било на воспитувачка поклон за Нова година да дадам. За Нова година на деца се носат поклони и ете, евентуално, на некои ептен блиски, не се раздаваат поклони на секаде.

На Dayen, malecko5, Panovic и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas bi kazala na toa samo em goli em zoli sme za tie rab samo se cudime sto da izmislime I kako da se dodvoruvame na ucitelkite

На WonderGuurl, Maca Macka и eta им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.415
    Допаѓања:
    37.609
    Според мене поклон се дава само кога детето завршува со градинка и ќе почнува во школо. Јас тогаш ќе им подарам нешто. Понатака кога ќе завршува 4то и ќе продолжува во друго школо можеби сите заедно ќе собираат за подарок не знам. Ама подарок поединечно додека детето е сеуште во градинката асоцира на за да го чува подобро. Или ако собираат сите родители заедно за 8ми март ок. Ама за 8ми март се знае цвеќе, а не златен прстен. Кај нас до сега ништо се нема поклонето за ниту еден повод. На една воспитувачка што си замина и дадовме Мерси на последниот ден во градинка.

Сеуште дојам, 16 месеци има, какво млеко може да однесам во градинка, а да не е АД или кравјо?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.315
    За што да носиш млеко ?
    Мојот е скоро 13 месеци, од 10 месеци е во градинка, уште го дојам ама во градинка не носам никакво млеко ниту па им даваат млеко од шише да пијат.
    Однесов шише за вода и тоа е тоа. Си јаде се и нема потреба од дополнително млеко.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.415
    Допаѓања:
    37.609
    Дома цица во 10:00 па во 12:00 па и во 14:00 и викам гладен да не е. Ама можеби доволно ќе му е јадењето.
    Многу сум потресена што почнува во градинка дека е многу приврзан за мене и не знам што мислам веќе. А денес прв ден во градинка супер беше, не очекував до толку мирен да е и да игра и се ок.

На WhiteAngell и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. WhiteAngell

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.315
    Мојот дома цицаше по барање да речам затоа што се раневме со молење и едвај некоја лажичка ако лапнеше, воопшто нејќеше ни да проба од јадењето и се бунтуваше.
    Во градинка исто правеше на почетокот се бунтуваше, со сила го ранеа, т.е. додека проба е проблемот и после си отвара уста, сега веќе си јаде нормално. Баш вчера кога го оставав негувателката ми рече дека се разјал и дека е добар. така да не му се секирај.

Дома јаде одма после градинка, па јас кога ќе дојдам од работа му давам да цица ( повеќе се лигави отколку што цица ), после му нудам вечера ако сака ок ако не пак ок ( не го молам воопшто ), пак цица за заспивање и во текот на ноќта милиот пати (facepalm)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Како тече адаптација на деца кои не јадат и тешко заспиваат?
    Уста не сака да отвори.

Како заспиваат таму сами, се прашувам?
    Уште не е тргната, а јас страв во коски.

Преспиваат после дома пак или не?

*еве ноќеска само 120мл испи млеко и сабајле пак само 2-3 лажички изеде.

Какви се вашите искуства?

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Моето само на града заспиваше пред да тргне во градинка. Тргна на 13м и после 2 недели си заспа таму ,во креветче со галење од учителката. Се чудев како успеале,но си спиеше без проблем.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  18. WhiteAngell

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.315
    Еве јас ќе ти кажам искуство со мојот нејадач и заспивање само на цицка

Дома имавме проблем со јадењето пишав и погоре, нејќеше ни да проба па камо ли да изеде цел оброк, со молење неколку лажички и цицката.
    Кога тргна во градинка на почетокот штрајкуваше, ми кажуваа негувателкиве борба за јадење, борба за спиење, борба за пресоблекување. Две негувателки го држеле за да му дадат со сила да јаде, додека да проба и после отвара уста ама пак нема да изеде се туку неколку лажички. Сега веќе си јаде и го пофалија.
    За спиењто имаше проблем што многу малку време спиеше 30-40 мин и после ги буди другите деца ( и дома спиеше кратко по толку 30-40 мин ). Сега веќе си спие подолго а гледам и дома дека веќе има фатено ред да спие подолго саат ипол-два. Ми спомнаа дека почнал и сам да заспива. Денес ќе заспие сам, утре ќе го понишкаат и така у круг. Сега дека не го зимам јас па не сум ни прашала како заспива. Ама секако си го има фатено редот.

Ќе се научи и ќе си фати ред. Мене градинката ми беше надеж дека ќе почне да јаде и почна, ги гледа другите деца дека јадат, цице нема и што му преостанува друго освен да јаде :D

После градинка преспива и дома уште еднаш, секогаш различно може само 30 мин а може и саат време да преспие.

На Mom's_life, brm_brm и sani99 им се допаѓа ова.
  19. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.653
    Допаѓања:
    2.684
    Јок.... Уште не

20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на: