Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    ОК извини.
    Кај нас последната ужинка е 15 и обично после тоа до кај 16 сите си ги зимаме децата...
    Чудно ми падна каква е таа градинка и каде што после 12 не даваат на деца јадење затоа прашав.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Не се извинувај
    Не знам стварно, еве пишувајќи тука и мене ми кликна како тоа гладни 4часа и никој на состанокот не се побуна кога рекоа ништо од дома да не се носи, не размислив во моментот пошто како што пишав погоре моето е до 12h и си го земам дома

3. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Мора да се побуните, душички мали се за толку време без ништо да седат.
    А и кај нас не даваат храна од надвор да се носи ама па и имаат 2 оброка и 2 ужинки во кои ретко спаѓа сок па така да и нема потреба...

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Да имаш право
    Ќе разговарам баш да видам што ќе речат

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    3.779
    Сигурно немаат уште една ужинка? И кај нас е ист вака распоредот за јадење, со тоа што после спиење обавезно имаат уште една ужинка. Но секогаш после градинка е гладна и прво што прави дома е јаде.:D

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.310
    Допаѓања:
    28.094
    Во државна градинка?

7. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    Sakam da im povikam inspekcija vo gradinkata,mazot mi mi vika da ne stvaram problemi deka se kje se sredi ama iskreno nemozam raspored nikakoc nemoze dete od 2020 da e vo ista grupa so dete od 2022 reagirano e do direktorkata ama nisto.
    Bashka vidov sliki pomali od moeto dete vo pogolemata grupa
    Revoltot mi e golem

8. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    Па во јасли се бебиња до 2 - 2 и пол години, да не сакаш по месеци да се распоредени?

9. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Ако добро те разбрав
    Твоето е родено 2020 и е во група со родени 2022г?

10. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    По кој пат … нејсе .. бебе е до 12месеци, над годината е веќе дете.
    Како може да пишеш бебе од 2 и пол години

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    Глеј си к*рот, госпожа. Што мислам тоа ќе пишам, барем не си измислувам работи овде како тебе :*

Нели не разговараше ти со мене?

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.164
    Допаѓања:
    111.221
    Јасли се водат до 2ипол години. Кај нас исто се случуваше, син ми годинаипол, го група со 2ипол годишни зошто фаќаат врски аман заман да се прими а во моментот нема место во поголемата јаслинска го ставаат кај помалите и автоматски има од 9м до 2ипол години во таа група. Следниот септември ги распоредија по групи ама до крај година пак имаше падобранци кај бебиња да доаѓаат 2 годишни. Не е дека е за инспекција тоа, ама кој како се осеќа.
    Во јасли според правилник кај нас се поделени во бебешка, втора јасли и трета јасли што е уствари во некои градинки прва мала, јадат нормална храна не каши и спијат во креветчиња такви ниски, не во бебешки како во првите 2. И сите тие кај нас влегуваат низ една врата. Е сеа се случува среде година да влета некое дете и ако нема место во втора или трета група ( прва мала) а родителите се упорни, го ставаат во бебешка пошто мора да му се најде место. Бебе (дете) кое септември имало 2ипол не може да биде во овие 3 групи, оди во градинка, ама ако нема 2ипол си останува до следен септември тука. Нас ни дојде така, многу безвезе, во таа трета јасли или прва мала влезе со 2 и 5м, за 1м наполни 2ипол, ама цела година си седеше таму и не се бунев, имаше и од 2г и како него скоро 2ипол и такви кои немаат ни 2 ама се самостални, не носат пелени, јадат сами или веќе покажуваат поголема зрелост. Ако во септември пак немаат 2ипол нема да одат во следната група, остануваат уште една тука. Секоја градинка си има свои правилници, но има и вака родители кои се упорни и одат до градоначалник да се пикне нивното дете некаде и се добиваат вакви мешаници. Ништо нема да направиш со инспекција, така да џабе ќе ти биде нервозата. Можеш со арно со убаво да им кажеш да го префрлат ако може сега од јануари во следна група, може ќе постигнеш разумен компромис.

На azelea и elimkd им се допаѓа ова.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    10.654
    Зависи која градинка. Кај нас од 8 до 18 мес се јасли 1, а од 18 до 2 години се јасли 2. Со тоа што ако во тек на година наполни 2 год или година ипол, не го преместуваат во друга група, тек од септември формираат групи. Ќерка ми на пример до 2 год ќе оди во јасли 1 зашто во февруари ќе направи година ипол.
    Во Аеродром знам во градинка од 8 мес до 2 год се иста група, нема мала група јасли и голема, се е исто.

14. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    Na mojata kasi i davaat blendirano,sama kazuva za vo wc
    Mene ustata penja mi faka od maj mesec pa navaka i na kraj da vidam pomali od mojata i so pampers vo prva mala kako sedat i imaat aktivnost.reagirav jas na direktorkata i slikite i gi isprativ utre odamn ushte rano kaj nejze plus na vrata se mnogu pati napomeneti,3 godini kje napolni veke nikakva aktivnost da nemaa pa toa gi pominuva site granici

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Хахахаххаа ама неам
    Оди влези си пак во Општи прашња поплачи си, од врата ќе ти фрлам марамчиња
    Може овај пат ќе те послушаат па ќе си добијам бан;)

Последна измена: 4 декември 2022
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Не мислам и јас дека е проблем за инспекција ама има голема развојна разлика од 9-10месечно бебе родено 2022 кое лазе, јаде блендирано/пасирано, гуга… и детенце родено 2022 кое зборува 300 на саат, све разбира, команди… итн и сепак да се во иста група, уназадување е за големово

На mal.ecka и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.164
    Допаѓања:
    111.221
    Се тоа е така, но јасли се јасли и ако детето во септември било во јасли ќе си тера цела година. Очигледно не си запозната со правилниците по градинките и мтсп, ако побараш ќе видиш дека по правилник е така. Инаку се слагам дека уште после 18м треба да се вклучат активности, но нажалост тоа е така и нема да смени ништо членката со инспекција.

18. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Не те разбирам што сакаш да кажеш, јасли па јасли, моето го запишав септември и како што гледам по слики а и во групата има наши роднини, комшии и познаници сите горе доле се на иста возраст родени 2020г не е океј според мене во нивната група да има дете родено 2022г-

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.164
    Допаѓања:
    111.221
    Бебињата што во септември немаат 2ипол не одат во градинка туку остануваат во јасли, не знам како да ти објаснам поинаку. Тие што имаат 18м одат во прва мала но и таа се смета за јасли, немаат активности и јадат пасирана храна не блендирана, спијат во креветчиња ниски не во бебешки креветчиња. Градинка е веќе со воспитувачка и негувателка, а јасли е со 2-3 во зависност од градинката негователки.

20. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Веќе гледам дека и тебе ти е досадно
    18м бебе е е родено 2021 и да оди во група со родени 2020 пак некако трпи, ама родено 2022 е веќе голема разлика, тоа и го пиша погоре членката и за тоа сака да се буни. Не знам што ми објаснуваш јасли па јасли

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.