Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.154
    Допаѓања:
    111.180
    Го ставив на список на чекање на 4м, на 14м морав да фаќам врски зошто 10м немаше никаков абер и не го примија одма, дури откако наполни 17 во септември го примија а јас морав да вратам кредит за самовработување зошто не го примија во градинка на 14м. Јатрва моја чекаше 3г да го примат, секако дека после 3г мораше да фати врски. Уште нешто нејасно?

На mssuniquee, Mnik, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    19.096
    Последен извештај беше дека околу 3500 деца во скопје се на листа на чекање за упис ова е премногу, ако е без врски предност имаат ако ти е второ дете (првото одело), 2ца вработени прво се гледа доктори пожарникари и сл... па после останатите доаѓаат на ред

На Mnik, azelea и elimkd им се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.112
    Јас колку што знам секако мораш прво регуларно. Мораш да го пријавиш, потврди да однесеш (ова во корона) и после ако дојде јајцето на газот бркаш работа. За местото што го фативме чекаа 30 деца, барем така ми беше кажано. После како се отпишуваат деца или се зголемуваат групите, им ѕвонат на родителите и во текот на годината. Мислам дека само така може да се влезе без врски, во септември нема шанси. Ова зборам за Срничка Аеродром.

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    Така знам и јас, проблемот е што само овде има поплаки, сите анонимни нормално, наместо да се жалат сите во општина или по министерства. Како и да видиш некои деца ќе бидат дискриминирани и скратени од грижа и социјализација затоа што и со врски не може за сите да биде решен проблемот ако едноставно нема место.

Знам затоа што не мислат со мозокот дека такви работи не се за фалење пред друштво и колеги.

И за моите имаше листа на чекање, барем на секое одење тоа ми го кажуваа, ме враќаа за ситници, пет пати одев, имав спремно и писма за одредени институции, во август веќе знаев во која занимална ќе се иде. Да, без врски.
    Мене не ми е срам да бидам упорна за тоа што ми следува, ми е срам да си ја веднам главата пред некои што си умислиле дека добиле на лото затоа што до вчера лепеле плакати за партијата. Додека им давате на важност, ќе ве понижуваат.

Сега фаќате врски за градинка, утре за во школо, задутре за двојка или петка... И дури се свестете сте израснале паразити.

5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.112
    Проблемот е што треба да се жалиш кај тие истите што треба да ти ги фатат врските. Значи или ќе ти влезе детето во градинка или ќе го јадеш стапот за сите. Не можеме ништо да постигнеме како поединци зашто едноставно нема место. Фалат уште 3-4 градинки само во Аеродром.

6. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    Ама со врски нема да се отворат.

7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    И кое решение го предлагаш?

После се лутите кога ке ви каже некој дека кога не си мајка/ родител не разбираш.
    Немате право да се лутите затоа што не разбирате.
    Како да ви нацрта човек дека не може да одиш по регуларен пат, ти зависи работа, а немаш пари за приватна. Што освен во Скопје и Битола ги нема во други градови.

На azelea, Mnik и elimkd им се допаѓа ова.
  8. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    Мене не можеш да ми го кажеш тоа дека не сум мајка и не разбирам кога веќе сум го поминала истото. Не разбирам како за работи за кои регуларно има решение вие прво се фаќате за телефонот друг да ви ги заврши?

9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Која е алтернативата на регуларното решение, да си дадеш отказ од работа и неколку години да чекаш, додека дојдеш на ред?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    Знам дека секоја година има се повеќе редици, ама ако читате поубаво мојата реакција е за културата на врски, посебно за мајки на кои прв чекор им е врската, уште не прашала кои документи се потребни, а веќе спремала чеиз за запишување. Да не зборувам дека истите ликови после висат дење ноќе на телефон со воспитачките и учителките, па продолжува со поклончиња, па после во школо истото лигавење.
    На крај сите изненадени затоа што не си ја работеле работата како што треба, ќе избие некој "скандал" по вестите и пак сите други им се криви.

Јас веќе пишав како без врски ги запишав и двајцата и на какви чекори бев спремна само за да не фаќам врски. Па да се сопнам сега на улица ќе најдам врска, Македонија е едно село, не е нешто вау да лоцираш "влијание".

Може седењето дома не е решение, ама и врските не се. Што кога ќе го бутнеш во соба со 40 деца? Убаво е кога се запоставени? Затоа што тоа градат врските, запоставени, не најадени, измалтретирани деца кои мразат градинка и се што иде со неа. Ако максимумот законски е 15-20 деца на две вработени, како мислите ги гледаат? Ама и за тоа не се бунат, туку си го "решаваат" проблемот со поклончиња за да им бидат децата погледани од другите.

На _Sunshine_ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Секакви примери има.
    Ама факт е дека кога има огромна листа и не идеш до ред мораш да седиш дома за да си чуваш детето и цел буџет и фамилија ќе трпи.
    Опцијата да чекаш некоја година да дојдеш на ред, или да одиш од врата на врата па да веруваш во ветувањата дека за некоја година ќе има нова градинка е регуларната. Да, свесна сум и јас. Ама ако нема некој киријата да си ја плати Оти ќе остане со една плата или од устата и храната треба да крати за да минат месец за месец…го сфаќам. Проблемите се далеку покомплексни на жалост.

На Waverly Raven, azelea, Mnik и 3 други им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Во Скопје последните години си запишала дете? Во населби што се преполни со деца?
    Регуларно решени е да оставиш документи и да чекаш. А колку ке чекаш?
    Или да одиш по институции каде никој не те ферма, ни па работи тоа што треба.
    Мислиш некој многу сака да моли за работа која е нормална? Т.е. е нормална во нормални држави.
    Погоре членката пишала дека морала да врати кредит за самовработување. Колку такви има што оставиле работа...

Сите велат мисловна именка е да запишеш дете без врски, ти не убедуваш да сме оделе по регуларен пат.

На azelea и Mnik им се допаѓа ова.
  13. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    А бе терајте си...
    Само после читаме плачки и во основно кога нема да може за сѐ да фатиш врски или ќе ти го малтретираат детето некои други деца чии родители имаат повеќе врски од тебе и така...
    Проблемот е голем, ама до решение се стига ако повеќето не сакаат да бидат дел од истиот, зашто тоа е зачаран круг и дел од причината зашто живееме во најголемата дупка во Европа. А гледам станало и општо прифатено, најнормално па и тема за фалење.

14. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    9.829
    Кога ве читам на темава колку е мачно во Скопје да запишеш дете во градинка и покрај причините поради кои ми е криво што се преселив(кога се омажив) од таму во помал град, градинката и почистиот воздух ми се едни од причините поради кои сум пресреќна со мојата одлука.
    Премногу лесно го запишав во градинка, со 17 деца во група, дури ми е незгодно да зборам со другарките кои мака мачат да запишат деца во градинка во Скопје.
    Вистина незнам што мислат овие што ја водат државава, очајно требаат барем уште 7/8 градинки во Скопје или проширување на постоечките. Неможе згради да никнуваат, а капацитетот на градинките да остане ко пред 80 години.
    Едит: Не се за осуда бе родители што фаќаат врски, при волку трошоци за живеење, ретки се тие што може да си дозволат дома да седат и да живеат на една плата, вака преживуваме не па со една плата, башка никаква финансиска помош нема од државата за децата и таа за трето дете што беше ја укинаа, како да живеат луѓе со една плата само за да не фаќаат врски за во градинка?

На Oneo, Milkiway, Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Ајде кажи дали си се соочила со реален проблем за кој збориме.
    Конкретно за Скопје и конкретно за последни неколку години. Ако не, не треба да ставаш сол на рана.
    Изгледа ни по институции не си била да пријавиш нешто да видиш колку ке те рецнат. Семејно насилство не сакаат да стават во записник.

Се што некогаш биле куќи сега се згради а градинки нови нема.

Може да ми објасниш каква врска има малтретирање со упис во градинка?
    Овде проблем е дали ке си дадеш отказ (односно ке ти дадат) и ке го чуваш детето дома, затоа што по регуларен пат нема да го примат. Со една плата како се преживува не знам. Или ке најдеш баба сервис ако имаш.
    Друга опција е да фатиш врски.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    А бе златна, врските сега ќе ти го решат проблемот, ама ќе имаш поголем утре заради нив. Дали детето нема да биде соодветно згрижено или нема да имаш врски за во основно, гимназија или факултет, само си дел од проблемот, не од решението.

А ти не ми одговори, пред да влезеш во институцијата прво врската ја бараш или пробуваш барем еднаш да завршиш на шалтер?

А за оние полицајци што не примаат пријава при насилство има многу едноставно решение, оди во соодветната тема, една членка скоро објасни. Слично е за сите врскаџиите, ама па полесно е некој друг да ти заврши работа наместо сам да се помачиш.

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Ни ти не ми одговори како би го решила конкретно овој проблем?
    Ке се пожалиш, ке ти кажат мора да чекаш. И? Додека чекаш ке поминат месеци. Кажи како ке направиш, без да бараш врски. Поучи не мене и останатите.
    Како е изводливо да запишеш дете во градинка без врски? На 9 м треба на работа да одиш. Со една плата не можете, кирии сметки храна. За приватна немаш.

Имаше и по телевизии барање за нова градинка, една мајка објаснуваше, па не гледам да е решен проблемот.

Јас конкретно не пријавував насилство, ама на сите врсти каде што чукнав ми кажаа дека не е нивна надлежност. Им кажале од горе дека не смеат да направат записник. Јас против обвинители и правници. Ке дадев богатство. И така кренав раце.

Пробувам на шалтер, не сакам да молам ојлевци за услуга. Не знам на какви институции мислиш, ама за обични работи си чекам ред.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Zalno e ova za vas mnogu zalno oti se mora vrski da se faka I da se ceka mnogu zalno posebno za tie roditeli kako moite sto bea da nema koj decata da im gi cuva pa se primorani da fakaat vrski a zasto ne se bara da se gradat novi gradinki koga veke ima tolkavi listi inace kaj nas edna drzavna gradinka a dali e pocnata so rab nez I plus I vo selata pred nekolku god otvorija gradinki I taka se rastereti taa lista na cekanje sto vikate vie inace mm mi kaza oti e imalo prethodno takva lista on znaese da gi zema odvreme na vreme vnucite od gradinka I mi kaza oti e imalo takva lista prethodno a sega kolku sto znam jas nema ama pak ke prasam utre sigurno dali ima ili ne uste takva lista na cekanje

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    Какво чекање со месеци затоа што они така ми кажале?! Има секој ден да им идам :D
    веќе го пишав моето искуство, еве пак, по пет пати отприлика одев и за двете запишувања. Едно нешто што приметив е што секое одење со различна вработена комуницирав, и сите различни информации ми даваа. Не се ни расправав, најкултурно сите ги прашував истите прашања, оние шо не им се работеше се вадеа со листи на чекање, а некои не ни ги спомнуваа. Пред крајот на летото веќе беа распоредени.

Е сега како шо има зилијарда администрација во дупкава, постојат барем 2-3 адреси каде можеш да се пожалиш и што се надлежни и обврзани да постапат, а да не те кошта ич.
    Еве конкретно за насилство и не постапување на институциите, мвр, социјално... членка објасни како го решила проблемот, буквално со пријавување кај повисоки инстанци, и џабе верглаш дека е невозможно, кога сѐ се може ако си упорен.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    A jas denes se iznervirav znaci mi dadea potvrda da platam za gradinka 1500 den iako kerka mi cela rabotna ned vo noemvri mesec ne odese na gradinka I pak ne mi e namalena cenata vo sept bese isto I plativ 950 den a sega tolku ke treba da platam nez dali da baram da mi presmetaat na novo ili ne sto da pravam vo vakov slucaj