По однесувањето на детето се гледа која воспитачка е ОК. Ние почнавме цели реченици да склопуваме па знае и сама да каже кој ја гребнал,кој ја скарал.. Ако,нека ја скараат,ред мора да има,ама вака кога читам за неадекватен однос кон децата си велам-којзнае зад затворени врати што се дешава.. Од една страна радо би ѕирнала,од друга,поарно да незнам..да не видам нешто ,па да се нервирам..а немам друга опција освен градинка.
Како се одвива адаптацијата на бебе во јасли? Одма се остава сам првиот ден или седам со него внатре? Не ми е јасно ништо... веројатно ќе ми објаснат ама да знам што ме чека, ако има некоја мамичка да ми каже
не си ти внатре. го оставаш прво пола саат до 40 мин (кога нема оброк) и полека полека ќе зголемувате на саат два. мене ме интересира ако може малце помош од мајкички за бебе во јасли што е потребно све? знам само ранче, шише, памперс и влажни. треба нешто друго?
тоа обавезно. мене ме нервира искрено што даваат вода од чешма. мислам сепак се бебиња нели!? јас ќе му носам од дома водичка ама од кај да ги знам таму што ќе му стават
Тоа е маката, не знаеш што прават таму. Дај Боже да се погодат добри воспитувачки, а за бебиња не е баш лесно, ама кога се нема избор...
Еве сме 3 дена веќе во јасли. Секој ден оставам ранче со 2-3 пелени, марамици, крема, облека за пресоблакање. Шише со вода не, од чашки им даваат обична вода. Тоа е. Секој ден седиме по саат/ саат и нешто, денес не ме дочекал заспал Кога го оставам не плаче, после зад врата се расплакува и плаче долго...ама тоа е, ќе се привикне. Инаку вака задоволна сум за почеток, обрнуваат внимание, запишаа на што е алергичен да не му даваат итн...
Леле браво мајка, јас немам газ до толку. Уште свилено си го терам. Не дека од се можам да го заштитам, далеку од тоа, ама знаејки го колку е цело време жеден (значи кога и да му дадеш шише што и да има вода чај сок) до крај си го фука без проблем. Сега ми е страв дали ќе се задоволи со голтки вода Ништо ќе морам малку да олабавам, очигледно јас претерувам. п.с. и ние сме сега осум и некој ден
Јас го носам моето од ќејф. Моментално нема брат или сестра, по цел ден сама дома со возрасни не се седи, утре ќе не знае со дечиња како да се понаша ако не оди во градинка.
Немам некој добар совет зашто мојов уште не оди во градинка само да ве охрабрам дека од кај 7/8 месеци е сосема во ред да се дава обична вода од чешма. Така се препораки од педијатри секаде. Подобро од чешма отколку стоена во пластика. Е сега за пиење брзо ќе се навикнат на шоља, мојот така повеќе пие вода. Од шише не сака многу многу. Има 16 месеци. До година дена нејќеше ич вода да проба.
Моето синче од девет месеци оди во градинка одма се навикна. Уште пие од шише чаша несака има 3ипол год
@LBC сама можеш да го научиш од чаша да пие. Лесно е, ќе земеш помала чашка, на пример за ракија што е, ќе ставиш вода колку за една голтка, па ќе го понудиш. Ќе се научи. Големиов од 6 месеци пие од чаша, малово од неполни пет почна, сега на осум полни сам си ја бара.