Почитувани, кога вашите малечки почнаа во градинка? Моето е 11 месеци и ќе почне сега,какво е вашето искуство? Мама е многу стресна и исплашена
Јас аплицирав кога беше 4 месеци, а почна денес на година и 5 месеци. Со најголеми врски што можевме, во весели цветови кисела вода, страшно е со чекање
Оф леле, значи катастрофа. Се надевав дека може со 7-8 месеци чекање по регуларен пат ќе си дојдевме до место, ама тешко.
без врски нема шанса, јас чекав 8 месеци регуларно, кога видов дека нема шанси ја запишав со врски едвај, а поднесов барање само што го земавме изводот
Dobro dali samo moeto dete e takvo kenkavo ili ima i drugi takvi. Znaci 2 godini bese vo jasli do 3 godini, sega smeni gradinkabi grupata e os 3 do 6 godini i znaci pak si kenka pri ostavanje, a barem ednas nedelno i rika koga ke go oatavam.Se ke otideme okej i tamu kaj sto treba da se preslaka pocnyva i vika ne gradinka, ajde doma ....Za zemanje nekogas pa saka da ostanuva. ....Samo nelagoduva nesto...Inaku 3 godini e.
Кај нас во школото ако се појават вошки,ги информираме родителите женските деца да ја врзуваат кодата и на косата да им прскате парфем и не фаќаат
Секое менување на средина бара прилагодување. Нова група, нов кадар, нови играчки, нови правила. Син ми ја фати Короната и не одеа во градинка неколку месеци. Кога повторно пуштија градинки ради протоколи неколку деца мораа во друга група да одат. Едно од нив плачеше три месеци додека не се врати во старата група. Едно па не сакаше да се врати во старат,а се навикнал на новата и поубаво му било. Не можеш да претпоставиш што, кога и како ќе им се погоди. Само да се истрае со прилагодувањето.
Мајки го носам досието да го потполне матичната тоа што е за нив и потврда за здраво дете и кажувам дека мрп уште неаме ставено и ми вика ставајте а ќе почне во градинка па ќе се разболува нема да можиш да а ставиш и некако ми го наби сега тоа мислење, а баш беше некако груба како ќе почне и одма кашлици и мрсоли и ме подисплаши, а сакав барем до година ипол да не ставам. 13м сме
Така е, јас последната превенар откако почна пред година ипол не успевам да му ја ставам, најдобро да ја прими и дома да седи според мене, па да си почне..
матичната ти е во право, ја сакав на мојата на време да и ја ставам, ама од таа градинка не можам да ја сочувам здрава три недели никако. сега намерно ја чувам дома за да ја вакцинирам 14 месеци сме
Се согласувам со матичната. Мојата почна на 9 месеци во градинка. 3 недели во декември/јануари седеше дома за да биде здрава, да не закачи нешто во градинка
Мајки фала на одговорите. Ќе почекам до крај на месец да сум полабава на работа да можам да земам одмор 1 недела и да поседам дома со него па да стартуваме градинка.
Јас ставив одма после роденденот заради тие причини. Дури и порано. Обавезно стави. Ги изротирав вакцините уште не примил се што треба, мрп ми беше побитна.
Со двете деца со 40 тт после 8 дена од вакцината, со времетраење од 3 дена. реакцијата е од 7 до 10 дена, не веднаш. После ко ништо да не било. Ама индивидуално е. Некои воопшто немаат температура
Мојот точно на годинка ја прими. Откако појде во градинка нема сврзани 2 недели да е здрав... Сега за следна вакцина планирам да поседи дома некое време пред да го вакцинирам, зашто другчие не бива..
Ic ne se plasi za mrp mojata kerka ja primi na 12 meseci i nemase nikakov problem a i na nas pri upisot vo drzavna gradinka ni baraa vakcinalen karton
Стави ја. Мојава на 8 месеци појде во градинка и сакав на 9 да и стават МРП ама не ми дозволија во диспанзер. Дочекавме 13 месеци и се разболе, после тоа Ковид случај имаја во градинка па ајде 2 недели во карантин и не фати 14 + месеци. Тогаш веќе и ставив. И пак фати вирусна инфекција на 3 дена од примена вакцина. Убаво ти зборуваат сите , стави ја сега пред да појде во градинка, нема зошто да чекаш 18 месеци.