Извини на упад, зш 3 недели здрава? Јас едвај оваа недела ја сочува здрава и планирам пон вакцина?...
Ама не сум се допишала, споив празници и така да не беше многу. Повеќе седеше дома после мрп заради реакција
Ахам... Здравје ако е се ок и крвната ако и е добра ќе ја носам. Од септември навака 1 недела не била здрава а не 3.
Jas se ponadevav posle patuvannje ke ja vakciniram eve od vcera se raskasla ama pa treta nedela vo gradinka i e. Aj zdravje da se vratime ke vidime.kako ke sme
Син ми во мај полни 2 години и тогаш би требало да почни во градинка. Доколку имам можност подобро е да барам да почне во прва мала група (со дечиња од 2години нагоре) или во јасли? Јаде сам, учествува во облекување/соблекување, носи уште пелени. Психомоторно мислам дека повеќе му одговара поголемата група оти имаат целни активности, ама од друга страна да не е полесно да се вклопи со помали дечиња, бидејќи сепак поголемите веќе одат подолго време и се влезени во "шема". Повлечен е и многу срамежлив, тешко адаптибилен во непозната средина.
Никако јасли. Јас се нервирам што мојава на година ипол е во јасли. Прашував да ја преместат во јасли 2 со дечиња над 18 мес, ми рекоа нема мењање група сред година освен некоја навала од бебиња ако има. Во јасли до 2 години јадат пасирано и немаат никакви активности освен песни на тв и што им прават кореографии. Пелени што носи нема врска, јас кога ја земам од градинка слушам дечиња до 3 год има во пелени. Не знам како се групите кај вас ама со 2 години ви јасли мислам и да бараш не може, голем е.
Од 2 години почнува прва мала група, до 2 години се во јасли. Барајќи врски (во спротивно од градинката ми рекоа дека ќе чекам минимум година-година и пол за регуларен упис) ми рекоа дека за во јасли е многу полесно бидејќи се помалку дечиња. Ама кога веќе молам илјада души, да барам и конкретна група.
Идат јасли, мала, средна и голема група, мала почнува од три години. Со две секако ќе биде во јасли, барем во нашава градинка таков е распоредот по возраст. Ако оди со две полни во мала група, ќе треба да повторува една година, односно да ги смени и групата со која се навикнал и воспитувачките. Додуша не е тоа некој проблем, ама секое дете своја приказна.
Во прва мала дај го. Мислам јасли ќе му е уназадување на 2 години. Плус досадно ќе му е, бебиња има многу. Мојава ги гњави бебињата од што и е досадно.
Да, ја пуштам во градинка и на минусни температури. Со кола ја носиме , исто со кола ја земаме ... не оди пеш по ладното надвор. А внатре во градинка им е топло. Јас јануари не ја праќав. Големата беше на распуст дома, па и малата си остана дома. Е сега од февруари си оди... па чекам да закашла, нос да се растече... кај и да е, ќе биде и тоа!
Да, редовно си оди. Во гаража ни е кола, со кола до градинка, за 2 мин на ладно дур влезе внатре ништо страшно не е. По тенки хулахопчиња е и тренерки памучни, бунда, капа, шал, ракавички, и чизми/патики. Внатре им е претопло