Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Cherry79

Cherry79 Популарен член

Мојава од 8 месеци оди , па знае да се излигави некое сабајле дека не сака да оди. Нејќе јакна ова она , со плачки ќе отидне се додека не влезе во градинка. Зависи како станала сабајлето. За месец дена сосема е нормално така да се однесува, бидете само упорни.

tina2018 likes this.
  2. ni.na

ni.na Популарен член

Тие велат ок е но дека и таму знае да побара дома но не плаче и д сум почекаат за со спиење да остане, а до сега наеднаш се има расплакано на оставање сега оди само брбори по пат нејкам во градинка и пак си тера незнам дали му е стварно рано за со спиење да пробаме или сите деца така си зборат. Пошто кога го зимам и весел е и кажува дека убаво си поминал

3. Noranora

Noranora Истакнат член

Темпирај му го времето на легнување со времето за будење кога треба да оди. Јас така правам за да ги избегнам тие врескања ако ја разбудам

ni.na likes this.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Дали има тука некоја мајка што детето го носи во некој од објектите на Детска радост Автокоманда? ако може лп да ми пише

5. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Мајки, откако ќе се донесе нов член во домот, по колку време (недели/месеци) е погодно да се прати поголемото дете во градинка? Како за нов почеток?

Како беше кај вас, од искуство да кажете.

tina2018 likes this.
  6. Estella

Estella Истакнат член

И мене ме интересира истото. Јас сум сега породена ,големкото ми полни 2 во март. Јас планирав од април ако секако прифаќа и сака да го пуштам по малку ,па ќе видиме како ќе биде .

tina2018 and elenaklasik like this.
  7. flower55555

flower55555 Популарен член

Шо пишите на местото уплатна сметка за плаќање на градинка??

8. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

@Estella Од искуство не знам да кажам, ама што ја имам пратено Развој низ игра на инстаграм еднаш советуваше да се почека 6 месеци кога ќе наполни бебето, ако детето не е претходно одено во градинка. Имаше пишано и зошто, ама не ми текнува искрено.

tina2018, Estella and elenaklasik like this.
  9. Estella

Estella Истакнат член

Ќе видиме како ќе биде ,јас ќе пробам ако не оди ќе почекаме. Се е до детето на крај ,неможе да знаеме како ќе реагира. Фала на одговор:)

Meckicja and Lovebug01 like this.
  10. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Мојот во март ќе прави 3. И јас тазе породена, и сега ми текна дека тешко ќе ми биде со двеве дома, особено маж ми кога ќе почне на работа. Ај до 4 работи, мајка ми ќе ми е тука, ама некако ќе ми треба одишка малце.
    А и за него го гледам дека му треба детско друштво.
    Колку ти е старо бебето и како го прифати поголемото дете бебето?

tina2018 likes this.
  11. Estella

Estella Истакнат член

Бебето е 10 дена скоро:) уште е рано и зс поголемово да го прифати , неколку дена сме дома,ама кога како. Еве денес помагаше за пелени за бањање ,му носеше цуце. Е за доење е најверојатно љубоморен тогаш, ич не ми дава па со зборење некако успевам или некој ќе го заигра во тој момент. Сепак е мал морс да му се даде време, не знае реално ни братче што е:D а за градинка јас ќе пробсм дефинитивно за месец дена ,го гледам и досадно му е а сака многу и деца и да си игра. Пс ќе видиме како ќе тераме.

12. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Nisto. Smetks na budzetski se popolnuva i prihodna sifra i programa

13. flower55555

flower55555 Популарен член

Да така плаќав во пошта, е сега сакав електронски од апликацијата да платам ама без да пополнам таму неможам да уплатам..

14. Skyler

Skyler Популарен член

Јас би ти рекла почекај дека не е мешан во колектив. Моево два пати досега префати вирус од големиот и стрептокока во нос има.

15. LadyM1

LadyM1 Активен член

Здраво мајки сакам да ми кажете ваше искуство како минувате со прилагодување во градинка. Ние сме 8месеци денес четврти ден во градинка по саат, саат ипол го оставам не плаче кога го оставам но потоа плачело на моменти а денес многу и од плачење заспало. Кажете ми на вашите дечиња колку време и требаше да се прилагоди.. Знам дека е рано дека нема за четири дена да си фати ред ама ме интересираат ваши искуства..

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Kaj секое дете прилагодувањето оди различно ..Моето тргна со 1 година постепена одеше адаптацијата мислам дека дури по 3 недели почна да останува по цел ден. Првите денови плачеше само тој при оставање, па потоа и тој плачеше и јас плачев и само гледав во телефонот дали ќе ми звонат ... Сега смени градинка и група по првиот ден почна да останува, но и ден денеска има денови кога знае да одбива да оди ... Само смиреност и позитива ќе се адаптира. Нема дете што не се адаптира, само времето на прилагодба кај секого е различно. Со среќа и лесно

tina2018 and LadyM1 like this.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Јас каснам, ама денес добив информација. Ги прашав само која група ќе биде ако во септември тргне и е 20 месеци (21) ми рекоа во група 2-3 години, не во јасли. Кај нас мислам и во април има уписи, така што мислам дека нема шанси со 2 години да го стават во јасли.

IRBBB likes this.
  18. LadyM1

LadyM1 Активен член

Фала ти на споделеното искуство ❤️ Исто и јас го оставам и мислам секој момент ќе ми се јават, мене душата ме боли кога ќе го земам не кога ќе го оставам кога ќе му ги видам очите полни солзи и немир во него.. Ќе видиме како ќе биде секако ќе му треба време да се навикне како и нас што ни треба кога мениш средина работа или било што

tina2018 and SanelaS like this.
  19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Popolni go drugoto treba da te pusti da platis ili vidi neso dr da ne ne ti e ok

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Ако нема одено досега, ако му е прв пат подобро почекајте бар 3,4 месеци да е бебе, значи одма на 3 ден ќе ти се врати дома болно, спремај се првата година цела да е болно од сите можни бактерии, вируси, настинки...а со него и малото, претешка беше првата година кај нас, само болен, ретко да има деца кои од почеток помалку се разболуваат, од групата на син ми сите исто поминуваа.