Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    @pepus само ќе си корнеш нерви за џабе, тука нажалост ништо не функционира како што треба. Групите во градинките се преполни треба да се намали бројот на самата група.
    Ќерка ми одеше многу малку баш и поради тоа што цело време беше болна. И најдоа стрептокока во крвта одвај ја оправив се отру од сируп покрај неа и малиот фаќаше. Одеше се на се пола година ете колку да се привикне со деца.Среќа јас бев дома па ја изчував инаку да немаше кој секако ќе ја пуштев. Не секоја мајка сака да си го пушта детето болно ама ете мора оти се нема друг излез.
    Еве ја сега подобра е.
    Хигиената е на многу ниско ниво нажалост сум видела се во таа градинка , тука треба да се поведе сметка.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    А ви се случува ли почесто да ви го предадат детето непресоблечено, односно какано до гуша. Кај нас тоа се случува...Во еден наврат реагирав...внимавааа некој период, сега повторно иста песна, ама од друга воспитувачка, што ги презема децата после 15 часот. И пак да реагирам? Не ја земам јас од градинка, обично тоа го прават моите, ама и нив им е веќе непријатно само нешто да се жалат...те врзана во количка седела надвор додека другите трчале низ двор, те непресоблечена, те жедна...аман веќе:wasntme:

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.083
    Допаѓања:
    328.597
    Неприфаатливо е какана да ти ја враќаат.Јас би се побунила.И 30 деца да им се 'на терет' пресоблекувањето им е нужна потреба.Од бебе седено какано подолго време се добиваат после разни инфекции па оди излечи ги.

На Kaetana, azelea, pilenka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    И мене ми е неприфатливо, ама постојано наоѓаат изговори...одвај сум ја средувала со големи црвенила, обично со џинџира спеј, ама баш е мачење, детето од болка се тресеше:(
    Тоа е...во градинка колку има позитивни, толку има и негативни случувања...

На referentka и azelea им се допаѓа ова.
  5. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Мене неколку пати ми ја дадоа какана, не реагирав веднаш почекав да видам како ќе биде поматаму и после се беше ок. Сигурно не ја приметиле дека се искакала, тоа е мое мислење штом не се повторило после.
    Секогаш викам јака им душа на воспитачките и негователките, и тие не се секогаш криви иако се одлучиле за таа професија.

На azelea, referentka и pilenka им се допаѓа ова.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мами како правите со децата што ви ручаат во градинка. Дали после и дома им спремате ручек ( манџа со месо или без, тава некоја или слично) или преку недела ништо не им готвите? Мојот почна да руча во градинка, и воспитувачките викаат дека таму јаде. Но ручекот им е околу 12 и ние после го земаме и одма уште по пат накај дома ја јаде ужината и плус ако имам нешто со мене, пример геврече, кифлучки. И тоа јаде ко на норма. Најверојатно таму каснува само малку.
    Јас сеуште околу 4- 5 часот му давам ручек и си го јаде без проблем. Ама ми е страв па да не му дојде многу на стомачето, пример и грав и ориз во ист ден. Или грсшок и лека пример.

7. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.764
    Denes ne viknaa na roditelska vo gradinka, I nekako mn sum zagrizena.
    Mi velat deteto mn saka sam da igra, ne saka da se mesa so drugi deca, iako decata go baraat, komuniciraat, no dzabe toj preferira sam. Ufff mn sum zagrizena. Velat za razlika od drugi deca koi veke gi prepoznavaat predmetite sto I kakva boja se, toj Aber nema. Ne znam sto e problemot.
    Inace doma nema deca osven toj, pa mora sam da sI igra, oni velat ne bilo toa problem moze toa mu e karakteristika. Ima li nekoj so takov problem?
    Mn sum zagrizena. Go nosam I vo park, ke si igra malce nekoi si 5 min so drugi deca I posle pak se trha na strana. ....... I doma e sekogas so mene v soba, sedi I so drugite vo dnevna, ama poveke sme v soba.

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Преку недела специјално не спремам,што имаме ние,тоа и за неа.Обично јадеме манџи-грашок,грав,леќа,полнети пиперки,мусака..
    И така дома малку јаде,веќе ужинала во градинка.
    До легнување јаде банана или овошје што го има во сезона и шише козјо млеко пред спиење.
    Често знае да нејаде ништо,сака смоки.
    Не и бранан,јадач е,некако имам "доверба" кога не е гладна.
    Сабота,недела спанаќ,блитва,пилешко,телешко,чорби со морков и тиквичка...
    Ама пак ќе напоменам,нема проблем со јадење.Сама си кажува дека е гладна.

На snegulkata, azelea, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  9. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    А колкава возраст е твоето дете?
    Од кога посетува градинка?

10. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.764
    3 ipol, od septemvri pocna, kako normalno

11. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Би требало за овој временски период да се прилагоди со децата, но може му е потребно и повеќе време, незнам...Поразговарај со воспитувачките на што поработиш со него за да се опушти во играта со децата, би требало да ти дадат насока или можеби да побараш стручна помош.

12. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    631
    Кај нас зависи најмногу од ужинката. Ако е леб, кроасан или кифла последната ужинка знам дека нема да ми руча попладнето и во тоа време му давам најчесто овошје и така до вечера. Ако пак вотрата ужина им е банана или друго овошје обавезно руча дома. Не правам посебно, туку јаде тоа што јадеме и ние (има 2год и 10 месеци). Во градинка ми кажуваат дека јадел и верувам дека и дома е многу конкретен околу храна. Си кажува кога му се јаде, и кажува кога е сит....

Па до сега си ја имал навиката да игра сам и му треба повеќе време да се опушти.... Нашата воспитувачка рече дека до 4, кај некого и до 4 и пол години децата ретко кога си имаат заеднички игри(особено машките). Претежно секој сам. Може влијае и тоа што малку покасно тргнал во градинка и што ете и по дома е сам. Гледај да го носиш повеќе меѓу деца и да не учествуваш во нивната игра. Барем јас сметам дека детето само треба да си створи релации со други деца....

Последна измена од модератор: 31 јануари 2018
    На azelea, irena.1 и referentka им се допаѓа ова.
  13. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.764
    Taka I ke pravam ke go nosam Sekoj den vo park. Ama I koga go nosam retko igra so decata osven nekoe dete sto veke go poznava, isto I so bratucedot so koe zaedno idat vo gradinka, so nego igra, a so drugi tesko. Sa nadevam deka ova ne mu e karakteristika na karakterot kako sto kaza vospituvackata.

На nadelinka и pilenka им се допаѓа ова.
  14. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Со оглед на тоа дека синми е нејадач,а иако во градинка ми викаат дека јаде,после градинка +-16 ч,обавезно руча.Најчесто ќе сварам телешко со кромид,морков,пашканат,целер...еден ден вадам од месото и зеленчукот и доварувам компир,тиквица или ориз.Значи така минуваме три дена со разни комбинации.Еден ден домашно јајце,кајгана со нешто.Еден ден риба со зеленчук.Викенд обавезно леќа,спанаќ.
    Ручан дома ми е најсигурно.
    Во меѓувреме се частиме со чоколадо и овошје,па вечера пред спиење +-20.30 и обавезно заспива со млеко.

На galapce, ♡BuBaLe♡, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Такво е детето најверојатно. И мојот син отсекогаш е сам-партија. Многу ретко се заигрува со деца, секогаш бира со кого ќе игра. Тоа се најчесто деца слични на него, мирни, не многу темпераментни... Јас не гледам на тоа дека е нешто многу страшно. Тоа само ми кажува дека е претпазлив и внимателен.

На Nalutena1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Исто сме и ние.
    Го имам неделното мени од градинка и гледам да не правам за нас ручек исто од тоа што имат тој ден.Јаде од нашиот ручек ако е гладна ,а ако не јаде овошје,бадеми,лешници па после вечера.И мојата е јадачка и дури и репете јадела во градинка понекогаш :)
    За викенд гледам барем еднаш да е риба дека во градинка не им даваат и обавезно некоја супа,чорба.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    И кај мене малата и дома руча, што за нас тоа и за неа. Е сега некогаш јаде поголема количина дома (значи во градинка имале леќа или зелка манџа па не јадела доволно :lol:), а некогаш каснува помалку што значи дека убаво ручала во градинка. Во периодот на адаптација им го бојкотираше јадењето и на тоа бев известена од воспитувачките, сега ми кажуваат дека супер јаде па им верувам, а и малата веќе сама си кажува.
    Досега не сум зела дете мокро или извалкано од градинка, често е пресоблечена (дали испотена била или мокра, извалкана сееедно), еден период беше со растечен нос па сама ми кажа малата ,,Тета Кате цел ден нос ми брише,, Презадоволна сум, освен што после спиење ниту шнола ниту ластиче за коса не вратила дома а мене малце срам ми е за едно ластиче на врата да ги задржувам па ја учам малата сама да си ги бара :wasntme:.
    Е сега она што мене ме загрижува е што сите деца од групата се 4 годишни деца а мојата 3 годинки и 2 месеци. Се плашам дека од сепетември ќе ја преместат во помала група, а овде баш супер се прилагоди и супер се учителките! Инаку во разговор со учителките за разликата во годините ми имаат кажано дека баш и годи што е со поголеми и дека брзо се вклопува во игра или било која активност.

На galapce, iki26 и azelea им се допаѓа ова.
  18. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.764
    Da, ama mojov ne e I tolku miren, koga e doma lom prai ne mozes da gp sopres. Ne me slusa ni koga go vikam, se pravime po negova volja I toa malce e greska. Inace vaka da se tepa so drugi deca ne, ili koga odime negde na gosti mn e miren ko da ne e toj.
    Se nadevam, ne e nesto strasno

19. angrypepper

angrypepper Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    123
    Ме интересира искуство дали има некоја со градинката во Козле, кај Канела, слушнав пофални зборови, а локациски ми одговара. Инаку бебето сега ми е 9 месеци, а се мислам дали од септември да го запишам во градинка, сега жена го чува кај нас дома.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Исто е. Ако дома не лумпува каде?
    Знае да се заигра сам со саати, ама знае и да досаѓа со саати. Дете е, нормално е. Ама има и со ваков карактер. Јас си признавам дека мојов син е со мноооогу специфичен карактер. Многу поразличен од другите деца. А малава ич не е како него.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.