И јас со истава мисла доаѓам. Да го пуштам или да не го пуштам во градинка? Пред 3 недели беше настинат демек, т.е кашлаше само во сон и малку растечено носе. Седеше дома четв, петок, во понеделник го пуштив во градинка зашто му помина. Сега пак иста ситуација. Матичната ми рече да давам само Виранто. Кс одлична. Носето некогаш се растекува, али не му тече по цел ден. Се накашлува само во спиење и тоа многи ретко (еднаш до двапати во цела ноќ). Според докторката тоа е зашто му се слеваат лиги, па се засркнува. Вади запчиња и ептен се лигави овојпат.
a go ima toa I na mene prvite 2,3 dena mi kazuvaa oti kerkickata nejkala da spie I jas poucena od drugi majki Im rekov samo oti ke trgnam na rab I oni da si najdat nacin kako ke ja zaspivaat kerkickata mi I da vides naredniot den kako najdea nacin da spie I ona koga site deca spijat
Во градинката кај нас не. Утрото мајка пријавила сипаници, кога ни пуштија порака децата веќе беа таму и не затворија.
Не за сипаници не дезинфицирале ниту затворале ни кај нас. Веројатно дека тие се заразни и два/три дена пред симптоми и нема поента ако децата веќе биле изложени.
Мајки, вие имате повеќе искуство со градинки. Кажете ми, кога стивнуваат вирусите во градинките? Добро, за дете кое првпат тргнува, секако ќе закачи нешто, ама онаа навала на вируси кога се стишува?
никогаш Немам дете во градинка.Имам дете во школо.И нонстоп буквално циркулираат вируси,сипаници и по цели групи дома седат.Еве ќерка ми е веќе една недела дома.Денес и учителката пиша и она е болна.
Го однесов сабајле, на зимање одма се пожали воспитачката. Таму демек се откорнал од кашлање, цела група кашлале и имале зелени мрсули, она дома си ги носела сите зарази поради нив. А нема врска, мојот ниту има зелени мрсули, нити кашла откако е дојден дома.
@elenaklasik Ни тогаш. И јас така мислев на лето, ама нема врска. Летото полошо беше со вируси отколку сега зимата. Ваљда сега има колку толку стекнат имунитет.
Има Ама сега буквално не престанува Бар по мојот сум приметила јуни-август два пати ќе се разболи.До тогаш секоја 2ра недела
Abe zavisi...ako proagaat na noga manje vise bitno. Moeto prvo zimo e vo gradinka,pa eve da ne ja podrecam od posle bozik nonstop odi...prosto ne mozam da i se nacudam
Јас мислам зависи од детето. Ќерка ми од јули е тргната во градинка, да не ја подречам до сега две големи разболувања имала. Она нос и тече цело време, ќе поткашла од време на време ама да оди 2 дена, месец да седи дома не ми се случило. Кога тргна летото 2 пати стомачен вирус со дијареа фати, 2 пати температура со инхалации вирусно нешто и толку. Сега од јануари, со примен МРП, нели викаат демек дома да се чува се намалува имунитет само еден ден не беше поради коњјуктивит.
Како тоа со примена мрп дома да се чува, колку време тоа? Браво, да си продолжи така, веќе си има имунитет ќерка ти.
Препорака е до 2 недели да е дома бидејќи нели од 10 до 14 ден се појавуваат симптоми. Мојава еве ја 4 недела дома за да ја примиме и никако да ја примиме. Па после уште 2 дома за да не закачи нешто па да не знаеш од што е. Ама има и што си ги пуштаат утре дента од примена вакцина, такада секој како сака и има услови нели