Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Јас немам ни влезено :D

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    1.741
    Дома мојава само со телефон јадеше. Во градинка се по ред , без занимација без ништо. За грав се бунеше на почетокот после и тоа почна да јаде. Јас цела во прашалници бев како успеваат да ја нахранат. Сега и дома јаде без занимации. Таму гледаат дека сите јадат, па јадат и нејадачите немам друго објаснување.

На doubleinfinity, brm_brm и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.991
    Допаѓања:
    13.075
    Нема тв во градинка, ретко ретко ако родителите сами собрале пари да купат. Ако скокне доручек, ни ручек нема да јаде?

4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.191
    Допаѓања:
    10.642
    Во нашава има тв ама не им пуштаат кога јадат.
    Им пуштале песни ми рекоа после спиење.
    Инаку кај нас, прво ги ранат лапачите ко мојава, па после се молат со нејадачите, така ми кажаа.

На brm_brm и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  5. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Значи толку ме изреволтираа од градинка, им пишувам им сликам потврдата за примена мрп да ги прашам дали да вадам друга (ќерка ми истури вода врз неа)
    Она ми пишува 2 недели да не ја носам миа. Алооо не ја прашав тоа др ја прашав, можам и посекако ќе ја чувам дома ама јас мислам дека такво нешто не е задолжително?

6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.466
    Допаѓања:
    32.573
    Не е задолжително. Само препорачливо.
    И да ја однесеш, не смеат да ја вратат.

Скоро дојдов до конфликт, сите правила ми ги објасни раководителката :D

На Anaroz1 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.084
    Допаѓања:
    4.139
    Со истата мистерија живеам. Им кажав на учителките дека е нејадач, само ми рекоа не се секирај ќе пројаде. Мое е да им верувам. Сигурно ни прво ни последно дете не им е што не јаде :)

На eta, LiquidLuna и brm_brm им се допаѓа ова.
  8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.243
    Мојот дома сам јаде, во градинка од прв ден простестираше, го ранеа стиснат, со плачки, со плукање. Кога ми кажаа помислував веќе никогаш да не го однесам, ама за среќа не попуштив. И ден денешен таму го ранат стиснат во скут, ама веќе не плука, не се буни. Некогаш дури и репете си бара. Ова за доручек и ручек. За ужинка кај нас најчесто стојат покрај масичката или сами седат на столче и така јадат. Кога не им се јаде не ги форсираат. Често знаат да ми кажат дека не јадел ужина. Исто и зелка манџа никогаш не јаде. :D

На hello-kitty.90 и Mom's_life им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    110.945
    Побарај на фб Линк тв, има интервјуа со доктор Ранко Рајович баш за ова е едното, колку е штетно јадењето со тв и телефон. Знам колку ти е тешко, моето до кај 3г јадеше супер, после коа затвори уста и скоро до сега пред некој месец не пројаде асално, никогаш не дадов нит телефон нит тв, па сакал јадел сакал не. Не те обвинувам, ама да знаеш дека проблемот со тв не си го решила ако пушташ додека она јаде.

На nevermet18 и LazaLaza им се допаѓа ова.
  10. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Е ајде де.
    Ме изреволтираа што не ни реков дека ќе ја донесам, прашував за потврдата. Никогаш не сум ја однела болна, настината додека не поминат најмалку 2 недели.

Ужас.

11. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    5.221
    Кај мене не е толку проблемот тв и телефон, ако запнам јас не ќе добие и ќе јади па што сака нека е...проблемот е што немам секогаш да го ранам по 2 сати на секој три оброци...и што сака само блендирано/пасирано, никако не сака парчиња а има 2 години..и со тоа обврзана сум да го ранам јас, наместо сам да јади

Еве јас за мене ќе кажам тој нема да скокне, ќе јади, ама само ако му дадам нешто што сака и ако го наранам...не сака бре да проба ништо ново и не сака...последниве две недели вежбаме јадење со вилушка и јаде ама мора да е чист леб тостиран исечен и сам си боцка и си јаде...ама не може секој ден само сув леб да јади...сабајле му испржив лебче со јајце го исеков исто како обичното лебче и не бреее...само гледа дека не е тоа што јаде нормално и уста не отвара...му испеков обично лебче касна ама веќе беше лут и јас се налутив уште повеќе и го остадов гладен...сега кога ќе дојде време за ручек, ќе јаде ако го наранам ако не, ништо, ќе седи гладен...Минатата недела го оставив без ручек бидејќи не сакаше да јаде, кога дојде време за вечера му го понудив истот од ручекот пак не го сакаше и ако не му дадев нешто друго ќе останеше гладен.. страв ми е да го пуштам да легне гладен, да не ми стане на сред ноќ да бара да јаде, одвај го одвикнав од млекото насред ноќ што го пиеше

Ајде се надевам ќе ја имам среќата да се разјади во градинка :|

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    1.741
    Никој не оспорува дека е штетно, голем противник сум за телевизија , телефони и таблети, ама бре мојава уста не отвараше цел ден сум ја оставала без јадење, на крај телефонот и го дадов. Сега има 2 год јаде без телефон, не ни бара, на почеток знаеше да побара ќе и речев јади па после. Со тек на време ќе научат без занимација да јадат. Гледа цртани само по 15 мин навечер. Бањање, вечера, гледа цртани и во кревет.

На Coco31, nevermet18 и Skyler им се допаѓа ова.
  13. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    1.741
    И со мојава имав таков проблем за нови работи, и уште знае да направи проблем ако не и е познато, ама почнав да ја убедувам да мирисне само, па не мора да јаде. Откако почнав така ми успева, ваљда и се активира така мозочето дека е храна и може да се јаде. Пробај така, само нека мирисне и почекај минутка и после понуди пак, можда и кај вас ќе успее.

На Skyler и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.991
    Допаѓања:
    13.075
    Мораш да запнеш да биде посамостоен, еве убаво си почнала да го учиш да јаде сам со прибор, нека ја јаде сам и блендираната храна. Мене ми успеваа приказни. Ставам ручек на маса, седнуваме сите и го игнорирам прво, почнувам да си јадам и почнувам да измислувам Леле мама знаеш што се случи денеска? И кажувам маче, куче сум видела, сме играле, сум му дала да јаде… и така занесен јаде, ако прекине само го подбуцнувам да продолжи. Некогаш ќе изеде 2-3 лажички, некогаш повеќе ама битна е навиката, бејби степс.

На doubleinfinity и brm_brm им се допаѓа ова.
  15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Почнува да јаде и ќе се засити малку и прекинува.
    А ако и пуштиш тв тогаш може ќе продолжи.

Знам мама го следам и ранко и други стручни лица. И баш заради тоа сум пробала се.
    Од сам старт од 5 м имаме проблем со храна.
    Тв почнав летово. Од немај каде и од мака. Не дека и со тв јаде нешто многу ама барем ќе стљви нешто во уста.
    Да има килажа не би се секирала дали ќе јаде или не.

На Coco31, LiquidLuna и Skyler им се допаѓа ова.
  16. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мајки кога е доручек во градинка, го носам од 8 ипол демек уште на адаптација јас мислев доручкува таму,тој а го прашам што јадел само манџата за ручек ја кажува нели во 8 опол е доручек? Маж ми го носи се заборава да праша

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.806
    Допаѓања:
    77.194
    Во нашата од 8:00 до 8:30 е доручек... Најдобро прашај си, може и тие си мислат јаден е, ти мислиш таму јаде и он гладен до ручек да е...

На ni.na и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    110.945
    Значи зборам за поголеми дечиња, имам во фамилија 5-6г дечиња уште со телефон јадат, не знаат они дека јадат, махинално...
    Не ми кажувај мене за најадете, можеш на некој друг, до пред 3м што се вика беше на 6ипол години 22 кила, ако качеше во зима до 24 врв, другарчињата од клас кај него се по 30+ кила, он качи шуќур до 27, мрдна. Земав едни од Џејмисон мултивитамини и од нив искрено се разјаде. Мојот ајде бавно, сам ама бавно, по саатипол тањир манџа, кога бев во болница баба му го ранела, го поела и дојдов дома буцко, прасенце, ама веќе ги пиеше витамините и еве го јаде, бавно ама јаде, и си бара. Исто ко што сонот ствара сон, дете што спие ќе спие и дете што јаде ќе јаде, апетитот раѓа апетит. Мојот исто јадеше пар ствари, тестенини, абц, супа и палачинки со крем, од овошје банана, круша, јаболко и јагоди, од зеленчук зелка и краставица, сега пробува и нови работи. Ама не сум дала досега ниеднаш телефон на јадење, не јадел со денови нешто конкретно, ама не давам, 3 дена нема да јаде, четвртиот ќе почне. Не се решава никако проблемот ако јадат со лажење, не ни сфаќаат они дека уствари јадат, се тоа е махинално. За воља на вистината мојот не ни гледа телефон, не му даваме, на тв ако пуштиме мтв 5 или биби и боби на каналот, на лап топ игра Супер Марио, Соник или една игра со цртање и тоа само за викенд кога е слободен и тоа е тоа, нема попуштање. Деца се тоа, колку ќе им дозволиш толку ќе искористат, и мојот денес силом прилика подолго беше на лап топ, и се усили сега да ми се понаша, да ми бара вода да му донесам во соба, да ми извољева... Аха, мало сутра, спискав, сам исклучи лап топ, седна да нацрта цртеж за другарчето за роденден. Надвор од темата е, забегав, ама сакам да ти кажам дур е мало крати оти како растат стануваат потешки.

19. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Јас мислам дека поголем нејадач од моето не постои:DДома само со телефон јаде.Знам колку е погрешно ама што да правам, нема ништо да јаде без телефон.Е сега во градинка викаат дека јаде, иако се сомневам.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.243
    Кај нас до 8:15 најкасно примаат деца (ама сите идат до 8. ) , според план од 8:15 веќе им е доручекот. Носи го порано.

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.