Некогаш се погодува да одам по него баш кога јадат ужина. 4 деца стојат околу воспитувачката, на сите им сечка по мали парченца од истата банана наизменично. За помалце од 2 мин сите се "најадени" и ги пуштаат одма дома.
Не знам како е кај вас, ама ова кај нас се нема случено никогаш Ако не јаде ужинка таму секогаш е во ранче...така ги ранат истовремено една на четири дечиња нема шанси....
аман на тоа ли се штеди. Кај нас цела им даваат. И тоа ако не ја изеде таму зошто околу 3 го зимаме ни ја даваат за дома.
Ако се патиките и папучите со лепенка/патент можат децата на нешто повеќе од 1,5 г. да ги облекуваат сами. Над две секако. Ако се врвки се разбира дека не можат да ги врзат, ама можат да ги облечат па да им ги врзат. Манџи јадат кај нас скроз сами отприлика од 1,5 г. (некои и порано). Ако некое има потешкотии му даваат лепче да надроби внатре, па најчесто и другите гледаат и сите така јадат.
точно е ова со бананите и јас го имам слушнато. иначе мене секогаш ми викаат убаво е јадена, се си јадеше, а дома кога ќе дојде што нема да бутне, баш делува како гладна
Не само шо им даваат цели туку и ако побараат уште им даваат исто ако не ја изеде ни ја праќаат дома. Како до 2 30? Во градинките има една дежурна од рано сабајле и друга дежурна до кај 5. Голем број од родителите се на работа до 4 кој ке го земе тоа дете во 2ипол? Треба да реагирате на овие работи.
Од 7:30 до 8:15 е прием, а од 2 до 2:30 земање... Еднаш бев во болница, не можев да стигнам, ги молев по телефон да остане барем уште пола саат повеќе. Добив одговор "најди си човек што ќе го земе во 2". Дежурната група почнувала со работа во 3:30, а до тогаш воспитувачката ќе требало да го чува, не можела да останува само за едно дете.
Леле да. Сите ужинки и лебот од таму им се. Ова обавезно да го пријавите во МТСП. Не може сами да си измислуваат правила. Градинка се знае од 6-18 работи освен неколку низ скопје со двократно работни време до подоцна. Официјално обратете се обавезно.
Wtf. Кај нас можеш до 18:30 да ги оставиш со тоа што во 16:00 ги префрлаат кај дежурни негувателки кај што се сите деца. И мали и големи. Имаш договор? Што пишува таму? На целодневна е запишан? Ние потполнувавме листа до кога најкасно можеме да ја земеме, јас пишав до 17:00 ама ја зимам во 15:00. Никој не кажа дека е касно 17:00. И баш претходната недела зборев со управителката на градинката, ми кажа дека прием е најкасно до 8:30, од 6 или 6:30, не знам точно. Значи може да седи детето од 6 сабајле до 6 вечер со 2 оброци и 3 ужини
Во договорот пишува дека престојот во градинката трае од 5:30 до 17 часот. На целодневна е во јасли. Немам потпишано во колку саат ќе го зимам. Ужинка исто имаат само една, во 2 саат.
Колку порано реагираш во МТСП толку подобро , сите деца имаат по 2 ужини и сите градинки работат до 18 часот без оглед на се.. Родителите на др деца реагираат нешто или ?
Баш ќе испитам тоа кај нас како е, ме чуди муабетов Мене луѓе по маало ми викаат да не ја научивме ќе мислевме дека не ја раните прво се пика да јаде геврек па од таму у аптека по шмукалче. Иста е и мојата ја зимам кај 15.30 после последната ужинка и право вика папа дома и на кујна се лепи
Значи појди кај раководител и прашај од колку до колку раб градинката и како очекуваат да си на работа до 15.30 пр а да го земеш во 14? Кој работи до 13 па да зима дете во 14?
Кај мали втора ужинка никогаш не праќаат за дома. Кога има банана, и кај нас делат парчиња на лице место сечат, за да не останувала и да се фрла. Е сега колку банани ке се поделат незнам. Кога ќе си дојде дома, гладен е, руча и од домашниот ручек.