Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    28.065
    И кај е стално ужинката во ранец. Пред некој ден го прашував за учителките и срце се си кажа. 2 кафиња пиеле андвор со тетките и пушеле цигари :D

На mal.ecka и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  2. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.243
    Повеќето ги зимаат баби и дедовци,, а има и доста мајки што не одат на работа баш затоа што нема кој да го чува детето пред/после градинка...

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Нема што тебе тоа да те ремети душо, градинката е должна да го згрижи детето мислам до 18 беше, ако е запишано целодневна.

На dromka, karak и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.461
    Допаѓања:
    32.535
    Тоа не е ама ич твој проблем. Ти си имаш договор, и ако ти се водиш по тој договор, треба и они.
    Прочитај си убаво што си потпишала и оди им со договорот.
    На нив им е буквално работа да го чуваат детето. И мене ме научија дека сум од сабајле дома, па секој трети ден ова има она има. Па стигнав до раководителката и веќе не смеат да ми ѕвонат.
    Последен пат ко ми ѕвонеа беше со зборовите "Медицинската сестра одобри да ви ѕвониме и од раководителката е одобрено да ви се јавиме да си го земете детето"
    Ама тоа оти се искарав. А додека си ја зимав кога нив ги болеше главата или обично петок ко си ги праќаа децата порано дома кој може да ги земе, си ѕвонеа за непостоечки температури

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ne im e sram,a za 8mi mart prvi se pokloni da sobetat. Baska mesto da ti pomognat u celata situacija use budala te.prai. ubavo ti pisale dogovorot pod miska podvlecen so marker delot za rab vreme

6. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Исто и кај нас до 15:00ч најдоцна е групата на син ми.. и во 14:30ч идам да го земам па го предавам на баба да го чува до 16ч додека се вратам јас од работа.
    Исто ужината ако не ја јадел му ја праќате кога го земам, а и сам си ја бара ако знае дека не ја јадел таму.. таму ми викат све супер јади,а дома само што ќе влезе во врата прашува манџа дали имал да ручка и е прегладнат додека легне буквално јаде..
    Мене овде ме нервира тоа што со пр.кога доручкуват и ете имате палента за јадење со иста лажица од исто тајнирче јадат две до три деца.. ова го имам видено ради што последна го носам, а веќе се седнати да доручкуват.. незнам како е кога ручат ми вика дома дека сам јадел,а и исфлекан е од глава до пети и тоа ми е веродостојно..

На dromka и nevermet18 им се допаѓа ова.
  7. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    Ova sigurno so rabotno vreme do 15 e opstina Aerodrom ili se lazam. Centar Karposh se do 18

8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.243
    Не сме од Ск.

На Vanessa9li и karak им се допаѓа ова.
  9. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.653
    Допаѓања:
    2.684
    Аеродром е до 5 и 30

На dromka и karak им се допаѓа ова.
  10. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Според тоа што го пишуваш како во градинката каде што оди син ми. Јас не знам што да направам ми кажаа ако не спие да си го земам. Сега има кој да го гледа, ама од наредна недела едната баба ќе има работа, другата почна да се грижи за болен член од семејството. Веќе два пати сум им кажала да го задржат иако не сака да легне во кревет, ќе се опуши кога тогаш, да му дадат нешто да се занимава зошто е мирен, но одбиваат. Сите деца што не спиеле ги земале родителите, немало деца што не спијат. Дури сум на мисла да променам градинка иако моменталната ми е преку улица. Не знам што да направам, не сакам да одам кај раководителката, ептен голема ќе стане па навистина ќе треба да го преместувам.

11. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Јас би одела кај раководител.
    И мојата не спие по некогаш па си ја занимаваат.
    А да си на работа ти ете велиш од др недела нема кој да го земе детето што ќе праиш?
    Кај раководител па ако не бива мењај градинка, кај ги наоѓате такви градинки не знам.
    Еве денес беше густо дали ќе стигнам да ја земам и маж ми се јави и праша до 17.30 детето може да е згрижено таму.
    Ова што го читам стварно не е во ред. Па ако е за тоа мене градинка не ми треба ќе си ја чувам дома. Тоа ко да отишла да се прошета му доаѓа.

На nevermet18 и Vanessa9li им се допаѓа ова.
  12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    13.069
    А што ако не одиш да го земеш? Ќе се снајдат.

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Не е работата да играм такви подли игри. Сакам да сме договорени. Кога им кажав вториот пат дека и на сопругот не му се допаѓа тоа што го земаме после само 3 часа во градинка, воспитувачката ми даде одговор „Не знам што да ти кажам...“, нит да рече, Ајде остави го неколку дена да видиме можеби ќе се опушти да легне, нит да каже Ќе се обидеме, едноставно со други зборови ми рече Снајди се... Син ми е веќе научен дека некој ќе дојде да го земе во 11.30, не се обидува ни да јаде нешто, ни да легне. А за јадење да не почнам да зборам, дома ги јаде сите манџи, таму кога го земам - ништо не јадеше само лепче...

14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    13.069
    Те разбирам ама вие сте се договориле моментот кога си потпишала договор, немало потреба понатака да се договараш со нив. Се знае колку е престојот, каква е програмата, ако не му се спие ќе најдат начин. Си имаат паузи тие, не мора сите деца да спијат за они да пијат кафиња.
    Ти си знаеш ама извагај што ти е приоритет, твојата или нејзината работа да ја олесниш. Не е воопшто подло да не го земеш, подло е тоа тие што го прават.

На Oneo, dromka, Sofi.ja и 4 други им се допаѓа ова.
  15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.644
    Допаѓања:
    15.822
    За жал,ова до 15 часот земање се случува и е секојдневие во другите градови во внатрешноста ,имам другарки што ми го кажуваат истото,ги чекале пред врата со се дете и им звонат да си ги земат:(.

Кај нас во Аеродром е до 18 часот,јас скоро секој ден ја земам во 17 часот и има уште некое детенце со неа ,а некогаш и сама седи со дежурната и никогаш не ми се јавиле,дури тогаш знае мојава да се искака обично и не ми ја даваат така туку ми викаат да почекам да ја пресоблечат (ова дека еднаш им реков дека не е проблем дома ќе ја пресоблечам и ми искоментираа " не,тоа е наша работа ,не смееме така да ви ја дадеме")
    Дури има известување во самата градинка од Управата дека работи до 18 часот и никој не смее да ви кажува кога да го земете детето.

Последна измена: 28 март 2023
    На dromka, mal.ecka, Sofi.ja и 4 други им се допаѓа ова.
  16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.461
    Допаѓања:
    32.535
    Според нив, тие што не спијат да ги отпишеме од градинка (facepalm)(facepalm)
    Не ми се верува еј какви глупости трескаат

На elimkd, Coco31, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Не знам колкав период оди син ти во градинка ама не спиењето не е причина да го земаш порано и мораш да реагираш. Дете се зема само ако е болно или ако плаче претерано, до тогаш, задача нивна е да ги згрижат децата. Очигледно не се способни за ништо, нити да занимаваат дете, нити да понудат храна. Доколку е краток период на некоја адаптација нормално е да не јаде ама ако сте целодневно во градинка, ако не плаче, нема што да го земате порано според мене.

Нашава лани одеше во градинка еден период и престана, точно година дена не беше. Од понеделник почнуваме од почеток со адаптација, очекувам да не јаде, ние се одлучивме за почеток кога ќе помина целиот процес на адаптација, да седи до 12ч, односно пред време за одмор за ја земам, така некој период и потоа да почнеме со целодневно.
    Од лани искуство можам да ти кажам дека процесот за да зајаде во градинка траеше 2 месеци, со суво лепче беше и со бистра супа.. ама постепено и се даваше и не и се правеше притисок, така да мораш да разговараш и да се види зошто нема соработка, зошто нема интерес да се смени нешто кај детето. Немој да прифаќаш дојди земи си го детето, не сака да спие! Ќе се најде начин, не знам дали си во работен однос ама и да не си, тоа не е причина да се трча по детето и да изиграваат мајмуни затоа што е време за пуш и кафе пауза.

@elenaklasik што направивте вие, ќе тргне ли градинка баткото? Ние касниме со упис ама ваљда додека стигне бебе ќе имаме некој напредок. Пиши доколку веќе оди, како се справувате.

Последна измена: 28 март 2023
    На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Почна од септември. Но два дена во градинка , две недели дома. Ќе им го испратам здрав прав ќе ми го вратат болен. Ако му претече носот, веднаш брис ме тераат да направам. Веќе ми имаат кажано 4-5 пати за брис. Три пати правев, еднаш излезе позитивен, два пати после тоа негативен и веќе не го малтретирам детето. Првиот пат позитивен беше на бактерија што живее во теписите во градинките. Овој период носот му тече скоро 3 недели, нема температура и си јаде, но и не сум го однела на градинка од што ми е веќе непријатно да ми приговараат повеќе. Излегува работата на кој можат да приговорат, има деца што ги носат и настинати па никому ништо, ама мене знаат се да ми кажат. Со температура никогаш не сум го однела, од септември до сега само 2-3 пати дали има качено, само со носот и кашлица има проблеми постојано. Тотално незадоволна сум, кога слушам моите пријателки што зборуваат за градинките во кои одат нивните деца, дури не ми се верува. Не се ни разговарало дали да ги земат ако не спијат. Има да седи таму зошто нема кој да го земе и тоа е. И јас и сопругот сме во работен однос.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.119
    Женски не ми се смејте прв пат го праќам за 1ви април, т.е во петок на сликање.
    Е сега ќе му облечам шпихозни, знаете такво со капче. Дали одоздола да му облечам нешто нормална облека или само во ранец да оставам па ќе го пресоблечат?

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.189
    Допаѓања:
    10.640
    Мала дигресија на муабетот, каде најде целосно за маскирање, ко шпикозна барав во Бебе Центар и Локо кроко нема?!