шо има врска партијата со градинката?Јас два пати сум поднесувала документи никој никогаш не ме прашал која партија сум.Не ширете небулози. се помалце има мајки кои седат дома.А се повеќе деца кои имаат потреба од градинка од бебе.Гужва има стварно мн а капацитетот е ограничен.Од една страна се жалиме како во една група е фул гужва и неможат да им се посветат од друга страна бараме одма да ги примат сите.И јаре и паре нема во исто време
Јасно дека никој нема апла во лице да ти бара членска книшка, ама исто така јасно е како ден чии деца први ги запишуваат. Ај сега да не се правиме ко да не сме од тука. Секако дека може (и мора) да има и јаре и паре. Само треба малкуцку волја, не многу. Едно мизерни 10% преку сила од силните пари што се потрошија на глупости да се пренасочеа за градинки, веднаш ќе беше друго. Туку... ај да не тупиме со политика и тука. Јасно ни е на сите што се случува, пак ќе кажам.
Не зборуваме за шта би било кад би било.Туку за сегашната ситуација а тоа е дека место за да се примат сите деца нема
Јас конкретно во Охрид И сега на листа на чекање ми е малото. 4 градинки има овде со по 1 до 2 групи од генерацијата. Па и при упис земаат во предвид дали и двајцата родители се вработени. Може јас не сакам да работам а детето да ми оди во градинка заради дружење и социјализација. Факт е дека треба да се прилагодат според бројот на деца и да вработаат уште персонал!
Да де, нема. Затоа треба да се примаат по ред, а не според партиска обоеност и тоа кој колкави врски има. За жал и јас со врски го запишав детево, инаку уште ќе седеше дома и ќе чекав да ја примат, а според искуствово на мајкиве тука ќе се изначекав богами. Ова мора да се искорени.
Не сум нешто оптимист, ама убаво би било Додуша тоа е работа на локална власт. Ај од септември ќе се изнаслушаме слични ветувања. Пред избори
Кој во што сака нека верува,ова го тврдам со сигурност зошто имам тетка која работи во државна градинка тука во Скопје. Први на листа се дечиња на кои родителите им се членови во Дпмне, а за другите ако остане место. Ако тебе не те прашале еве ти си искључок тебе ти се посреќило незначи дека секаде е исто и дај не генерализирај те молам Точно е дека треба повеќе градинки зошто групите се преоптеретени, сите од споредните градови се доселија тука, Скопје крцка. Да се надеваме на подобро утре дека ќе почнаат да се отвараат повеќе градинки.
Ти генерализираш поради фактот дека една тетка ти рекла за една градинка.Да се примаа партиски ете требаа и моето да го примат а не да го стават на листа за чекање
Јас наведов пример да точно од една тетка а таму требаа да бидат примени голем број на деца зошто е една од поголемите општини тука. Еден пример е едно дете еве ајде да ти е полесно и 10 деца нека се одбиени ама 100? А колку само градинки се во цело Скопје па пресметај! И не си само ти со твоето дете единствен пример,незнам што е смешно.
Јас не знам како оди со списоците ама битно јаки врски ти требаат детето да ти оди во градинка. Со смото тоа многу родители даваат отказ или ја губат работата
Братучетка ми во Чешка на 2месеци му поднесе документи за да тргне од годинка. Оти се чекало многу , па мораш да си ја фатиш работата на време. А врски и чудби нема.
Мене ми е многу смешно ова со фаќањето врски за во градинка. На факултет полесно ќе се запише, ако не на дисперзиран
Ти правиш генерализација. Врз основа на искуството од тетка ти, донесуваш општ заклучок за сите градинки. Тоа е генерализирање.
Еве пошто се чудиш по сликовито да ти објаснам Во Гв живеам каде има само две градинки а има семејства со по 4-5 дечиња.Капираш?Не партија,не врски ако сакаш и на глава скокај место нема.Дека поголем е наталитетот отколку просторот .Директорката на градинката е жена на мој колега па пак детето кога сакав не успеав да го запишам.Ми рече дај документи ама тек за 5-6 месеци ке тргне сега шанси нема се е фул. Ете ти пример од погоре дека и во странство ги запишуваат од два месеца дека и таму листата долга.
Џој камо да е за 5-6 месеци да се чека. Поднесов за малава лани на 1 септември да почне годинава во септември, значи 12м однапред поучена претходно од искуство со синко. Него не ми го примија бидејки пола година однапред поднесов а сакав да почне од април па тоа ми го извадија како изговор па бркав врски а немам никој ни партиски ни не партиски среќа еднажена што не ја ни знам ми заврши работа. сабајлево отидов да прашам дали ја примиле, фала богу ја најдоа на листа бидејќи кога поднесуваш барање не ти даваат потпишана копија или бројче било што па може комотно да ти кажат дека не си поднел, и ми рекоа дека е "планирана" ама списоците не им се готови и ќе ми се јават. Ајде да бидам оптимиста се надевам дека тоа планирана значи дека ќе ја примат. Не спомнувам партиски книшки знам дека е подолго време ситуацијата таква ама пак не сме ни ние криви . кампањи за зголемување на наталитет, парична помош и сертификат за сите родени деца во аеродром, значи многу добро знаат колку деца им се раѓаат во општина и они нека му ја мислат дали има или нема место затоа се платени. Бев настрвена да се карам ама не ми оставија простор . Знам дека не е само во нашаава земја така, ама не ме интересира за друго место најискрено. Барам детето да ми оди во градинка каде што припаѓа по адреса на живеење. Да не зборам колку деца имаше кај син ми во група што не беа од аеродром ама бабите и дедовците им се од тука. Ајде како за нив има бе место. Еј напукана сум нешто од сабајле многу
Ние одиме во градинката во Влае, поучена од х искуства си отидов да си го најавам детето 5-6 месеци порано, ми рекоа нема потреба толку рано да се пријавува имаме место, не запиша директорката во тефтер и од 1 април си појдовме без никаков проблем. Еве ја оди цела година и повеќе и немаме никакви замерки од градинката, нема многу деца, воспитувачките ни се одлични, ѕверката си јаде си спие, си учат се и сешто, некогаш е гребната, гризната ама не било алармантно, си го знам детето не останува покусо. Демек во нашава околина имало подобри градинки итн ама која е поентата 40 деца во група, што ќе научат, ништо. Тука детето ми се нема озбилно разболено откако е тргнато не сме отсуствувале поради болест повеќе од 2-3 пати.
Tret pat mi se vrakja doma so ugriz na rakata. Ne znaat koj bil, zosto bil. Mislam deka ne e vo red. Kako da go resam ova so vospituvacite? Postojano im kazuvam da me informiraat dali mojata kjerka zakaca nekogo i obratno. Se e OK, mi velat. A ugrizive ne prestanaa. Ne mi e seedno, ne sakam ni da sum agresivna i bezobrazna, mora da ima resenie nekoe da prestane ova i da vnimavaat povekje.
[UOTE="MSF, post: 3434246, member: 101061"]Tret pat mi se vrakja doma so ugriz na rakata. Ne znaat koj bil, zosto bil. Mislam deka ne e vo red. Kako da go resam ova so vospituvacite? Postojano im kazuvam da me informiraat dali mojata kjerka zakaca nekogo i obratno. Se e OK, mi velat. A ugrizive ne prestanaa. Ne mi e seedno, ne sakam ni da sum agresivna i bezobrazna, mora da ima resenie nekoe da prestane ova i da vnimavaat povekje.[/QUOTE] Информирај ја воспитачката дека бидејќи сеуште има гризање и после неколку опомени ,ќе одиш кај дитекторката на градинката за да ја запознаеш со проблемот. Во групата кај нас имаше касач. И неколку пати моево беше каснато па дури до крв дојдено. Еднаш -два пати и реков на воспитачката да внимава, да не дојде до повторно касање. Несакав да се расправам со воспитачки и директорка, туку едно утро (ова во договор со родителите на детето со кои во разговор се пожалаа дека незнаат начин како да го спречат) родителите и детето ги начекав пред градинка кога го оставаа детето и божемски му се развикав на детенцето, и за увце го фатив со закана ,,само уште еднаш ако....,, Нормално , со родителите беше договорено ова и тие инсистираа така да постапам иако не ми беше баш пријатно и по воља. Фала Богу од тогаш немам видено каснато.