Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    1.741
    Во јули пуштија сама ќе биде на адаптација, во септември сите почнуваат или пак зачекај во октомври. Мојава почна од 8,5 во октомври и добро беше, беа само 2 на адаптација. АД тогаш и давав од сабајле и само што ќе ја земев. Дома си теравме стандард како што ни е редот. Ти до 9 месеци треба цело јајце да воведеш и кравјо млеко во каши, другото таму ќе проба. Ден денес на две години не и давам кравјо да пие и не го употребувам дома.
    @Tea SK твојата жива и здрава нека е ама повеќе си каснува па не и стига сигурно. Мојава често во 4 кога ја земам нејќе да јаде , тек во 6 ќе побара, некад е гладна па ќе лапне нешто порано.

На Skyler и Tea SK им се допаѓа ова.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    По повод адаптацијата, пример мојата е во јасли и се уште не спие пошто не дојде ред од болештини.тргни застани
    Во септември ќе биде прва мала. Пак ќе треба адаптација?дека нови учителки или не?

3. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Во текот на летото сигорно ќе се адаптира, има време до септември.
    Кога преминуваат од една во друга група нема потреба од повторна адаптација.

На Cherry79, Tiny Love и brm_brm им се допаѓа ова.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Не пампат кое што наптравило конкретно ама памтѕат генерално кое е јадач кое не, кое е тепач кое не и такви генерални работи. И памтат ако некое направи нешто невообичаено тој ден.
    Во јасли можеби така ги ранат ама потоа секое само јаде. Снаа ми доби видео од тоа како внука ми докаѓан нејадач сама јаде два тањира манџа во градинка. За да докажат наставничките дека не лажат дека детето навистина јадело.

На LiquidLuna и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.073
    Допаѓања:
    110.894
    Знам и јас такви деца, верувам дека има таму јадачи а дома уста не отвараат. Се силат бе, се силат.

6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    da prva mala se so novi ucitelki novi deca novo se ke treba adaptacija ama bi trebalo brzo da se adaptira ako veke posetuva jasli. Niv prostorot im e poznat i se opusteni poveke nie kako roditeli sme vo prashalnici sto zosto kako

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.073
    Допаѓања:
    110.894
    Кај нас иде една од негователките најчесто во прва мала.

8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    Ok dobro e toa no ne sekogas e praktika i pravilo za zal.
    Ama ako Vi se pogodi raka toa e ubavo zatoa sto deteto veke ima poznato lice. Vprocem i da ne e taka decata pobrzo se naviknuvaat otkolku nie na novonastanatite situacii. Kerka mi sekoja godina menuva personal a godinava 3 ucitelki pa eve ja i vikend bi idela vo gradinka

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Дечки ми треба совет за тие што биле во слична ситуација. 3 год.има керка ми оди во градинка 5 месеци. Од вчера почнавме да ја оставаме на спиење. И вчера и денес ни се јавија да ја земеме, со тоа што денес било мн.лошо со тантруми итн, точно утре ке ми кажат, дедото ја зема денес. Му спомнале мн.е рано дека и преку ден пптплачнува. Кажете дали сте имале толкав отпор од децата и колку време и како прифатиле да останат? Дали има надеж? Да напоменам устата пена ми фака со убедување.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.073
    Допаѓања:
    110.894
    Многу е рано да спие, ами кога, во голема група ли ќе ја остават да спие? Може детето да одбива градинка ама тоа не значи дека е рано.

11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    5.770
    Во која смисла дека е рано? :?:
    Ниту 3 годишна возраст е рано, ниту прв пат спиење после 5 месеци идење во градинка е рано.
    Моето тргна во градинка на 9м, прв пат остана на спиење втората недела. Никој не ми рече рано е.

На karak и Spidy им се допаѓа ова.
  12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Денес цуца моја остана демек со спиење.
    Ама не сакала да спие и си седела во креветче.
    Денес мм во 15 часот кога ја земал му ја предала сосема друга негователкано сите деца биле во иста занимална на купче.
    Така е секаде?

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Во смисол дека потплачува уште и уште не е адаптирана во текот на денот. Уште треба да ги прифати и пред делот со спиење. Инаки прв пат одеше и на година дена во приватна градинка, прв ден спиеше! Ама во 2 месеци одеше само па пауза до пред 5 месеци сега е во државна. Тогаш мала не знаеше да праи драми изглеа.

14. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Па демек првин и делот со неспиење да го прифати без да кенка :(

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    5.770
    5 месеци е доволно време да се адаптира и да остане на спиење. Изгледа не им се замара па полесно им е да кажат: дојдете земете ја.

На Speechless, Coco31, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.073
    Допаѓања:
    110.894
    Па да, не се сите исто на работа. Едни од 6 други од 8 трети од 10 и сходно на тоа си идат. Само што кај нас покасно ги спојуваат.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Може стварно многу плаче еве не знам што да кажам :( Затоа прсшувам од искуство дали некој имал таква ситуација, дали децата се смириле?

18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.158
    Допаѓања:
    40.521
    Веројатно зависи од тоа колку дечиња се и кое кога го земаат. Кај нас сега после спиење ги спојуваат, ама летоска кога се помалку и кога порано ги зимаат исто пред спиење ги спојуваа.

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.268
    Допаѓања:
    19.066
    Ве начекале дека има кој да ја зема, штом 5 месеци седи до 12 а редовно оди (?) Не гледаат зошто да ја брзаат. Што ќе беше сите по 5 6 месеци деца ако адаптиравме?
    Ќе те шалтаат се дури ти сама не се одлучиш дека мора да седи фул и нема друга опција. Детето се дури знае дека кога ќе плаче ќе се јават кај мама, дедо ќе рика 2 саати дури не го земете... и така се во круг додека ти како мајка не пресечеш дека мора да оди и немаш друг избор.
    Тантруми не се изговор да ти се јават да ја земеш!

На Spidy, LiquidLuna и IRBBB им се допаѓа ова.
  20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Период за носење е до 8.30, за земање од 12 до 12.30 и после 15 часот.
    Ова го воведоа пред месец дена ради дојавите за бомби.
    Некако грдо ми се виде. Мм вика ми носи вработената 3 деца едно по едно, ова ли, ова ли е, ова ли е вашето, за на крај да му рече ај влези најди ја (facepalm).