И кај нас не ја даваат првата ужинка,а малата кај мене секогаш кога имаат намаз јаде суво лебче со чајче и вика на учителките јас паштета не јадам не е здрава
Можеби можеш но предлог мој е да се соберете повеќе луѓе со список и да поднесете. Има луѓе што се како претседатели на градинка па можеби можеш со нив да разговараш зошто тие се задолжени за пакетчиња за нова год и други работи. Кај нас во градинка искрено не можам да се пожалам од храната и ужинките им ги даваат еве моето дете не поднесуваше сок од портокал и негователките чуваа сокчиња од роденден за да му ги дадат на него да има. Сеа на поголемиве од 2г 2ра ужинка ако е пециво, а го земеш порано им го даваат за дома.
Менито беше беспрекорно но се смени директорот па и менито. Ново мени е ужас,доручек чоколино,ужина фрутолино,рибља чорба,мармалад и леб и ред други. Дел од ужинките се скроз несоодветни за јаслената возраст.
Што и фали на рибја чорба, ние дома имаме минимум 1 неделно, поздраво од тоа нема. Прво има многу омега, друго има протеини, колаген, здрави масти, здраво е многу. Па и мармалад, и ние сме јаделе мармалад како мали, јас се сеќавам дека и еурокрем имаше во наше време, среќа го избациле сега. Ужинка несоодветна и јас сум да се смени, тоа чоколино, фрутолино, јас не сум давала на дете тоа ич, маж ми го јаде, јас и дете не, ни на второво не планирам да давам, ама лепче со мармалад и рибја чорба не е страшно ништо.
Ne ve rezbiram kako ne ja davaat prvata uzina. Obicno toa e ovoshje ili sokce i se dava posle pojadok izmegu rucek. Najceto posle 10 casot. A vtora uzina e ppsle 14:30 casot. Koja moze da e raznovidna. Kaj moite sekogas se davalo
Не давале никогаш а пишувало пример витамински напиток (Цевитана, која е дискутабилно дали смеат деца да ја пијат ама ај).
За година ипол дете мене ми е страшно. Ја заборавив и Цевитаната во јаслена група. На бебе од 10 месеци во шишето цевитана.
Steta i bash mi e zal sto ne vi e pogodeno, da moze seto toa ne e kolicinski mnogu no vo nekoj gradinki se pocituva.
Верувај рибја чорба ако има треба да се радуваш, а не да се плашиш. Не е ништо страшно. Тоа што тебе можеби не ти е вкусно не значи дека не е корисно. Не знам што да речам, мислам дека тоа што треба најмногу да се внимава, првите пет најважни во свет, ама ич не се спроведува.
Ова мени ми е чудно, а го имам слушнато и во други градови. Кај мојата кај што оди е супер.Д:тарана, палента, снегулки, овес, жолчка...Р:секогаш манџа, а ужинките им се чајче, овошје, ориз со банана, пченица,...
Може е корисно не викам не но мене не ми се совпаѓа со возраста. Има и бебиња таму 8,9 месечни нели внимаваме каква риба да дадеме на таа возраст а не главата од рибата.
Ама не прават тие од глава од крап рибја чорба, од филети, од ослиќ, каде што лесно се вади коска. Месото им го ставаат, не дека има којзнае колку месо има нешто. Првата ужина на јасли ретко каде ја даваат. Мојава е од 8 месеци во градинка. ОК е менито , под претпоставка дека е според напишаното. Дома и давам скроз различно од тоа што јаде таму. Чоколино никад не сум купила незнам ни како се спрема.
Дали ви се случило да детенцето супер се вклопи во градинка сака да оди за брзо да се прилагоди со спиење и после извесен период(неколку месеци) да не сака воопшто да оди во градинка?
Da zimata mi se sluci toa edno 20 dena bese doma vo januari i posle nejkese 2,3 dena da ode na gradinka ama vide ne vide oti ne popustam i si legna na brasnoto
Да, имаше немил настан во групата многу беше трауматизирано и вриштеше секое утро дека не сака да оди. Го чував некаде 3 недели дома, се погодија празници па да се разболи и затоа толку фати, ама секој ден му зборев дека е убаво во градинка. Кога тргна една недела беше со плачки наутро, но кога го земав беше среќен и кажуваа дека добро поминал. Види што е коренот на проблемот и решете го.
Му зборуваме секој ден дека е убаво, го прашуваме зошто не сака вика така. Беше настинат отиде еден ден и после не сакаше и еве се убедуваме еден месец не сака да оди. Го будам секое сабајле е плачки никако не прифаќа да оди. Не сакам со сила да пробувам да не створи скроз одбивност.
Јас тој период на трудничко бев и можев да го држам дома, ама да одев на работа тешко дека три недели ќе седеше. Но, пак ќе кажам голем беше проблемот до испишување на дете од групата дојде. Види со негувателките да ти кажат дали имало некој проблем. Прашај и во група ако имате на вибер дали нешто се случило тој период. Ако немало, многу е еден месец да е дома. Веќе се навикнал да е дома и потешко ќе му е пак да оди. Организирај и дружба со другарчињата од градинка, доволно е едно, две со кои сака да си игра, убаво ќе му дојде.
Можеби нешто се случило. Мојот обожаваше да оди во градинка само со смеење си одеше од дома али имало некое дете ново донесено вриштело плачело не ги оставало да спие и веќе не сакаше да оди. Он викаше не сакам одам бебето плаче и одпосле дознав што е работа од други мајки, а од негователките викаа ништо не се случило. Така да сигурно има нешто но самото дете треба да ти каже најубаво.
Го прашувам цело време зошто не сакаш да одиш вика така и не кажува ништо друго.. Учителките не верувам дека би кажале