Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. iki26

iki26 Популарен член

Јас денес многу се изреволтирав ама преќутев дека е прв пат.
    Ја земам од градинка малата и ги прашувам како поминале дали мочкала во гаќи, ми се жали воспитачката цела училница мирисала на мочки од неа  :( а еднаш само во гаќи се измочкала. Во ранчето има 2-3 пара гаќи, 2-3 пара хеланчиња, па пресоблечи ја и нема да мириса. Сигурно оф 32 деца не е само мојата со памперс и во фаза на оддучување. Ништо не реков, ќе видам наредниве денови како ќе биде, па ќе реагирам.

snegulkata, stilas7, sanjaeva and 2 others like this.
  2. Selest

Selest Популарен член

Ти изгледа не читаш како што треба, ти и @joy1 се фаќате ко слеп за стап за вашите примери тоа не е генерализација само моето е. Јас наведов пример тоа не значи дека не сум запознаена со друг, пример долг е списокот со скопските градинки кои што се црвено жолто обоени, верувај добро знам кои ако сакаш и име ќе ти наведам.
    Него смешни сте некои овде што само стискате лајкови колку ради реда -подржувачи да не ви поде форумскиот режим а самите пред себе знаете колку само е обратно :)

3. An-na

An-na Форумски идол

Смешна е споредбата со странство. Таму, дури и ако се чека ред, те запишуваат кога ќе ти дојде редот и не верувам дека има врски и запишување преку ред. Тука е друга приказна. Не знам зошто се правите наудрени? Ретки се тие општини каде што нема гужви во градинките, во повеќето е преполно. Еве нека кажат мајките за Аеродром дали некоја успеала да запише дете без врски? Јас не познавам такви. Тоа е тоа што фрустрира. Ако немаш врски, детето нема да ти биде запишано. Јас немам против да чекам, ако знам дека ќе ми го запишат детето кога ќе му дојде редот, без притоа да запишат нечие дете преку ред, меѓутоа...

ivi1987, galapce, azelea and 5 others like this.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Ние буквално се запишавме за една недела,ама директ преку градоначалникот:!:

Самиот рече Пупи фул сме,толку ни се можностите(читај:имаме други приоритети/мислеше на Владата),не се жали ако ти го вратат непресоблечен,исфлекан...во градинката дури потпишавме изјава оти се согласуваме да одиме во пренатрупана група.На последната родителска,пред околу 3м,на список беа 39 деца,а +-20 идат постојано.
    Но,и покрај се,генерално сум задоволна од градинката.

П.С.Ова уписов наш чисто како пример.Пали или партиски или пријателски линк,како во нашиот случај.
    Колку за инфо,ние сме во Аеродром и мислам дека кај нас е најголемиот проблем со малиот капацитет,наспроти потребата од групи/градинки.
    Во една прилика Ивица ми рече"знам,но кој ме прашува.Ме притискаат за друго да трошам.Нареџење,извршење"...само се насмеав.
    Белким сега нештата ќе се сменат.

Bozica1980, galapce, azelea and 2 others like this.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Баш не мешам партии и од тие и од тие имаат луѓе. Конкретно знам едно дете што не беше од наша општина а и он и сестра му и градинка и школо си тераат во аеродром. А тешка сдсмовска фамилија се, а ова зборам у вмро времето.
    него ти си штом си го знаеш ивица лесно ти е. Бар ти беше :) . Ама не ги правдам бе ич, многу добро знаат колку деца се раѓаат у аеродром нека му ја мислат. А не само да делат сертификати да се знае дека се дромци со тапија децава :)
    Уф ако не ми ја примат.

Bozica1980 and azelea like this.
  6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Чекај,уште е Лепи татко на Аеродром,не му крати мандат:!::D

Епа мојов,твојов и икс други примери се доказ дека приоритет имаат оние со врски,било партиски,било пријателски.И реонизација не се почитува.
    За жал.
    Мислам и во Центар не е поинаку.
    Внукми тргна пред нецел месец има 13м,а го запишаа кога имаше 3-4м.Па и во тој случај беше повуци потегни.

Факт е дека има недостиг од градинки и персонал.
    Факт е дека наместо да се изградеа 2-3 споменика,можеа да се изградат 20-30 градинки низ државичево.
    Факт е дека сега новиве ако сакаат можат бар и делумно да го решат проблемот.
    Факт е дека изградбата на градинки е обврска како капитална инвестиција на локалната самоуправа,но сето тоа во соработка со централната власт.
    Сума сумарум,дал Ивица,дал Заев,можат да изградат уште 2-3 градинки низ Аеродром.Ако сакаат.

Bozica1980, galapce, azelea and 4 others like this.
  7. azelea

azelea Популарен член

Во Аеродром е страшно,незнам што ќе се прави.Вчера ја земам ќерка ми од градинка и негователката што беше дежурна и викам како си те немам видено одамна и ми вика жената бев во централната градинка на замена на некоја колешка ,кажува таму полно по 40 деца хаос,еве сега ми вика и тука 40 бебиња се на список чекаат,незнам како ќе биде ако не ја реновираат градинката или нешто ново да се направи,вика ниту се прима кадар ниту се прават градинки.
    И си викам што нема да бидат по 40 деца кога од околу се изградија 20 згради и уште дупки се копаат ,кај ќе одат тие деца кога во глобала се се млади брачни парови.Па само во мојата зграда лани се родија 5-6 бебиња кои сега ќе одат во градинка,а кај се другите.
    Кога се градат згради треба да се мисли и на овие работи, а не важно сите градоначалници се налапаа станови па им е гајле за функционалноста на капацитетите.

8. iki26

iki26 Популарен член

Конечно убави вести
    Два дена не е помочкана во гаќи воопшто ни во градинка ни дома :clap:
    Ја оставале сама во тоалет,сама ги облекувала гаќите и хеланчињата, кога ќе дошла во училница само ќе ја поднаместеле. Значи за 3 дена се научи. Само џабе се брукаат воспитачките со зборови и изјави.
    Дома само за спиење и ставам. Вчера во Сити Мол шетнавме без памперс и не се измочка.(y)

Bozica1980, fairy88, EuHenIa and 13 others like this.
  9. mariatim

mariatim Популарен член

Мајки на деца кои одат во градинка,кога ги земате децата од градинка (во мојов случај ќе биде во 16ч.)дома им давате манџи,за јадење или нешто како ужини и полесна храна(зашто манџи имаат во градинка)
    @referentka и твој совет добредојден ми е(зашто и јас сум сама со мм и детето,па како се организираш)До сега дома беше па добро теравме ама веќе ќе почнува градинка.Фала.

10. Annath

Annath Форумски идол

Јас давам од нашиот ручек (околу 15-16 часот) кога ќе дојде дома. Ручекот во градинка е околу 12 часот, после доаѓа дремката, па ужинката. И обично гледам да не се поклопува со тој во градинка, да не му дојде исто јадење два пати. Никогаш не одбива, бидејќи не му е доволен ручекот во градинка.

Bozica1980, iki26, galapce and 3 others like this.
  11. mariatim

mariatim Популарен член

Па и јас мислам дека ќе сака да јаде дека мн рано ручекот,затоа се мислев дали манџи или др давате..фала Анат.

galapce and Annath like this.
  12. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Јас обавезно нудам јадење кога ќе дојдеме од градинка, некогаш сака некогаш не, обично сака кога има некое од омилените ручеци на мени ;). Ако не не форсирам давам за вечера лебче со нешто или бисквити и млеко, шише млеко и во кревет. Повеќе се секирам кога е дома оти изводи бесни глисти и цел ден бара глупости да јаде

galapce and Petar80 like this.
  13. darcy

darcy Популарен член

Јас му нудам да јаде, ама обично не сака дома да руча. Кога оди во градинка ми е лесно - најаден си е (таму викаат дека и сам јаде, а менито им е баш добро), што и приметувам по тоа што не бара храна, ама викендите ми се ужас. Тој би се хранел само со пудинзи и готови кашички, повремено некое пржено лепче, па се бркаме, се молиме, се лажеме (ставам ручек во тегличка) и јас секогаш нервозна завршувам.

azelea likes this.
  14. M&M

M&M Форумски идол

Да се пофалам ни јавија дека е примена од Септември. Џабе лаев :D вредеше цела година однапред што ја пријавив

LBC, iki26, azelea and 6 others like this.
  15. azelea

azelea Популарен член

Епа ај со лесно.Во Бамби ли ќе одите?:)

16. M&M

M&M Форумски идол

Da :)

azelea likes this.
  17. chocolade

chocolade Популарен член

И ние од септември ке одиме во Бамби :)

M&M likes this.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Ќе се дружиме значи :) а колку години има твоето?

chocolade likes this.
  19. irenna

irenna Популарен член

И мене денес ми се јавија, примен е син ми во градинка. Се израдував, он едвај чека да почне. Само раскажува што ќе правел во градинка, како ќе ручкал, како ќе си играл....

snegulkata, azelea and iki26 like this.
  20. azelea

azelea Популарен член

Во октомври три ќе полни на чоколадка ќеркичката:).

chocolade and M&M like this.