Да ова прекин да не се прави поголем, пр ако седи 3 месеци дома после пак наново ќе ги поминува сите настинки, вируси, од сируп само Витамински со омега му давав од бекутан и капки Д3, оти со овошје и зеленчук е скаран, и после првата година дека беше нон стоп болен почна да јавува херпес на уста, по 2 недели пак уште еден и ми дадоја изопринозин сируп го пиеше по шема 3 месеци, 10 дена пиеше па 20 дена пауза, така 3 пати.
Се надевам дека првава година ќе ни виде потешка. А морам да ја носам нема кој да ми ја варди. Или пак да не работам. Трета опција немам. Дадилка дома неможаж да плаќам. Јас земам плата колку една дадилка што се вели. Се надевам и се молам се да биде во ред. Благодарам!
Од колку саат во вашите градинки децата ги згрижува дежурна негувателка и дали седат во занимална или чекаат во хол?
4, сите се во една занимална ама кај големите се мислам. Ги ставаат во креветчиња помалите. Не ја оставам мојата на дежурни и не знам точно ама вака ми имаат кажано на почеток дека е
Ама зошто не реагирате во централа? Замисли да си зимаш дете во 5, саатипол на клупа. Мене јасно ми е дека им е работата напорна, дел се пред пензија, кликни стани, деца урлаат, се тепаат, ама да оставиш деца на клупа да чекаат, прво психички е лош момент, па и не е убаво за детето.
What? Зашо да седат на клупа, па имаат занимални. Има и други деца, ќе си играат. Моја логика Реагирајте некаде, па ако го земеш последна, од 3 и пол до 6 на клупа ли да седи? Не бе, не се нормални
Прашав прво во градинка,негователка што ми го предаде детето,ми се испонаша кај моите учителки да сум прашала. Прашав во групата кај што се воспитувачката и негувателката, не добив одговор од негувателката. Потоа реагирав кај родителот што е претставник во совет на родители и се разврза дискусија да се поднесе претставка. Па сега ќе видиме дали ќе има успех или ќе праќам инспекција.
И кај нас се сите на куп после 3.30 во занимална со 2 дежурни негувателки си играат. Како може во ходник да ги остават?!
Не знам,навистина не разбирам која е целта при толку занимални да дремат како затвореници на клупа..без играчки и анимации... Некој претходно пиша на темава дека имало листа со надлежни инспектори по општини, пуштете линк,не можев да најдам.
https://www.mtsp.gov.mk/kontakti-ns...erstvoto-za-trud-i-socijalna-politika-ii.nspx Повели мама, поделени се по региони, ќе се снајдиш.
Веројатно за да може чистачката порано да си оди. Ги џогира сите занимални и завршена и е работата, не треба да го чека последното дете. Јас вакви работи сум средувала телефонски преку централната градинка кај која припаѓа нашата. Побарај да зборуваш со директорката, нека ти објасни таа како треба да бидат згрижени децата до крај на денот.
Кај нас до 5 ги чуваат покасно не. Ама си се истите негователки т. е 3 се кај нас учителката е од сабајле од 7, а едната негователка доаѓа од 9 др од 12. Бараа до 6 барем да има ама не прифатија. И си седат во нивна занимална ептен ако се 2 дечиња па да ги спојат со други ама пак негователката е тука.
И јас помислив на истово, се случувало во училиште ама во градинка не сум сретнала до сега. Моментално има скандали со разрешување на директорката така што не знам колку таа би превземала нешто.