Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Во поголемите градинки има јасли 1 и 2. Во јасли 2 се од 18-24 месеци и верувај многу подобро е отколку да се само едни јасли и заедно бебиња од 8 месеци и дечиња од 2 и пол години. Назадување за поголемите е.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Кај сами ги префрлаат обично имаат септември и март.

На Anaroz1 и Inamya им се допаѓа ова.
  3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Mojata kerka pa. ne ni saka da nose igracki na gradinkata ja prasav ednas zasto nejke mi vika mi gi zemat decata i se karame i podobro ne i i vikam ok a za kamerite ednas imase tema nacnato i nekoi roditeli bea za da se stavat kameri vo gradinkite nekoi protiv i na toa ostana

4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.424
    Допаѓања:
    32.119
    И кај нас ќе ја префрлат ќерка пред да наполни 2. Во септември, кога доаѓаат малечките поголемите ќе се селат :D

На Meckicja и Inamya им се допаѓа ова.
  5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mojata naprai 2 vo april uste e jasli,od sep sekako ke bide vo sledna grupa. Del od nejzinata ke odat vo pogolena del ke ostanat pak jasli da se

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  6. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    И сега што одлучивме за во градинка за на нозе? :D
    Уште и немам земено, на крај ќе и земам пак исти на цицибан и нека си тера.

На mal.ecka и Mom's_life им се допаѓа ова.
  7. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    Лето не доаѓа и онака, таман со зимските топлинки ќе истераат :lol:
    Јас решив нека стопли еднаш асално па ќе се пуштам во потрага за летни топлинки.:mm:

На mal.ecka, Meckicja, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
  9. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Мајки дали го прочитавте ова погоре на фб?
    :worried:;(
    Кај ќерка ми во геадинка вчера кажаа дека имало вошки. Кажете како да ха заштитам да не префати а и во случај да добие вошки како да ја чистам. Со што. Инаку во странство живееме па тука не ги знам препаратите за заштита.

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Повеќе иритира коментарот доле. Па и плескање и дерење да се подзамислиш дали дете да оставиш во градинка.

На lilo, drugarka и Meckicja им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    На lilo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.905
    Ауу мајка што зборуваш. Ова многу лошо звучи, како може да ги затвара во шкафчиња децата!? Господе боже што читам. Да се распрашам значи пак дали може во друг објект да оди. За центар барам тука живееме. Фала за инфо

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Другата градинка гледај ја кај социјално таа и реновирана е имаат и нови лизгалки и други реквизити за во двор. И пред некој ден баш кога поминав баш беа отворени прозорите немаше дерење урлање напротив учителки кои гласно зборуваат и ги анимираа децата и брзо се стишуваа што е реткост по градинкиве кај нас.

На Bubamaricka и Meckicja им се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Kosata neka I priberena non stop so stegac Isnoli I prskaj i parfembsekoj den okolu ratot po malku I nema da fate voski

На lilo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    На lilo и Meckicja им се допаѓа ова.
  16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.144
    1. Мајки здраво :)

Ќе го поставам проблемот, а потоа ќе ја разгледам наназад темава.

Би сакала да чујам ваше мислење и искуство, оти главата ми чади од мислење и пак на ништо не сум.

Син ми 3 г. за првпат го пуштив пред недела дена во градинка.
    Пред да почне процесот на запишување и самиот почеток на посетување, јас како што сум дадена, почнав да смислувам начини како полесно да помине прилагодувањето.
    Си го знам детето дека е резервирано, дека му треба време на нешто ново да се навикне и сето време од зимоска поминато дома, вон игра со деца, се сетив да го надоместиме пролетва.

Почнав да го носам на нишалки покрај деца и почна да се опушта. Следно го носев кај нишалките во градинката, па да ги гледа децата кога ги земаат родителите, па да мирисне дека готват манџи бидејќи си јаде убаво дома, наредно влеговме внатре со мало мољакање за да пополнам формулари и се запозна со негователката. Секој ден дома му зборувавме дека во градинка има играчки и деца, има вкусна храна и ужинка.
    Ден 1. Утрото станавме, син ми малку порано за чудо и цело време седеше на нокшир, како да знаеше дека почнува тој ден. Ние директно не му кажеме официјално. Се спремивме и кога се приближивме, почна да негодува, татко му го држеше во раце. Излезе учителката, татко му го спушти долу од раце и мали почна да вика крени ме, ние без драми и лелеци го оставивме, се поздравивме ако нѐ слушна и си заминавме.
    Ден. 2 исто слично па и Ден 3.

Го оставивме трите дена по 4 часа таму, бидејќи престанал да плаче, учителката рече се вклучил во активностите и ние бевме изненадени такво нешто не очекувавме, и ручек си јадеше.
    Кога го земав, изгледаше ок, не се трескаше по мене.
    Ден 4 утрото изгледаше малку чудно, ама го оставивме. Додека го носеше во раце, сиве дена велеше тато кај ојме кај ојме, а ние му велевме еве да видиме колите кај се и сл.
    Четвртиот ден не плачеше многу на оставање, ама беше невесел во очите. По некој час ми ѕвонаа, мали има температура, тоа беше минатиот четврток. Креваше најмногу до 39 и тоа беше за него првата посериозна температура во 3 години.
    Откако ја крена температурата која му траеше еден ден, сиве ноќи навака се буди од сон де со плачење де со вриштење. Ноќта легна со намалена температура и се препоти и кога се разбуди од сон беше како опседнат. Веројатно е ефект на самата покачена температура и топлина. Дека првпат му е да крене толку еве јас не знаев што да очекувам, ама ок, знаев дека во бунило е.
    Ама и следните ноќи станува сред ноќ со плачење зборува тато фати го, види, крени ме..викендот беше многу раздразлив, плачеше по неколку пати во денот, ако излезе надвор нејќе да влезе дома, ептен силни тантруми има. Нешто подобар беше вчера и денес, ама како ни мој ни твој е. Во меѓувреме го фати и кашлица, можеби тоа врискање ноќе беше и од болка во грлото...

Веќе сум и јас замислена дали со детево нешто се згреши, дали да продолжиме со носење во градинка кога ќе биде комплетно здрав или да пробам за некој месец.
    А верувајте, дома како досада го фаќа, ко едно те исто да прави, затоа реков градинката ќе му биде еден излез.
    Секое земање од градинка тие 3 дена беше добар, продолжувавме малку со игра надворе, идевме дома, рачиња миење промена на облека, дремка, арен беше.
    Инаку, си имаше низ годиниве периодични тантруми и плачење сред ноќ ама се смирувале, сега е некако како посилно, и немам многу трпение секогаш за жал.
    И со убаво и со игнор и плескање и викање.
    А и осетлив тип на дете е. Па не знам каков пристап да имам, а најмалку не знам што да правам за градинка. Да не ми се поремети дете психички ми е страв.

Ве молам за совет.
    @Cosmic Girl кога ќе можеш, те молам пиши.

Ќе дополнам. Во еден момент на само негователката ми рече се гледа декс му е удоволувано и се замислив дали е тоа така. Но никогаш не сме дозволиле попустливи да сме со него. Си има граница. И реално почнав да се сомневам. Ама еве пример ако јадел сладолед надвор, не добил возење со количе.
    Потоа сфатиц дека таа го има терано за да мочка во шолјичките а тој нејќел се контрал. И можеби таа си рекла едно мало ќе ми се контра. Од кај да ја знам каков пристап има. Секако ќе разговарам и со нив како се однесувале. Можда го има форсирано за нешто а тој таков е некогаш кога на нешто не верува или се плаши нејќе, затоа спомна таа удоволен. Треба да знае дека со ново дете полека се оди.
    Ум немам на што сум. Ми падна во вода и трпение и родителство ми се чини.

Последна измена: 14 јуни 2023
    На Meckicja, mal.ecka и sani99 им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Ако од 3 дена не го носиш онда ништо не правиш, нема ич да го носиш. Најискрено, не попуштај! Јас не го знам детето, не сум го видела, што ве гледам на инста и овде што те читам, ама со детето имаш посебен однос и многу ми се свиѓа, ама тој однос може да го има само со тебе, другите нема да го тинтраат толку. Ако се сеќаваш ти реков, не го дистанцирај малото, не му давај на големото толку многу сигнали дека е приоритет. Од искуство, нажалост истата грешка ја направија кај мене свекрва ми и золва ми, од љубов нормално, еден на баба и тетка, цар, најпаметен, се да има, се да добие, да чуе се, да види се, приоритет он за се, никогаш не преречено... и во школо имавме голема мака, мислеше дека истото ќе биде и таму он е најпаметен... Не попуштај со градинка и не им ја преиспитува воспитната метода, имам дома воспитувачка и верувај дека унапред знаат се што ќе ги прашаш. Ептен да е некоја кне, да тепа и малтретира деца, ама ако детето соработува со неа, игра, немој да ја прашуваш како постапила.

На karak, Meckicja, KuklickaSk и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Не дека имам многу искуство Али на кратко ќе ти објаснам.
    Имам близнаци, ги пуштив во градинка од 10 месеци (сега се 12+++), иако имам јас 15 месеци породилно. Но си ги знам бебињата, никогаш не беа двоени ни пет минути од мене, едноставно знаев дека тешки плачки ме чекаат.
    Така и беше, почнавме пола саат, па саат па саат ипол па два, па до пред спиење, и еве сега да не речам до крај седат, си ги зимам 2-3 часот дека уште сум дома па ми е досадно без нив :)
    Плачеа, рикаа, во спиење дома дури липа, плачеа, плачеа еден месец и сватија што е тоа е. Еве ги сега ни на оставање ни таму не плачат, во овие скоро три месеци само минатата недела 3 дена не беа дека имаа тт. Не попуштив, упорна бев, за нивно и мое добро од градинка поубаво нема. Тоа што треба бебе/дете да си исплаче ќе си исплаче независно дали на 9/18/36 месеци, мора таа фаза да помине.
    Совет мој не попуштај упорна биди и носи го, ќе се навикне, само тие што се одкажале не успеале.
    Среќно

На nevermet18, Meckicja, Mom's_life и 3 други им се допаѓа ова.
  19. winnie02

winnie02 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    1.943
  20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.452
    Допаѓања:
    6.985
    Najgolema greska ti e ako go ostavis doma da pauzira stom ednas nesto se zapocnuva treba do kraj da se tera propratno ke vidis na koi precki i problemi naiduvate i ke gi nadminuvate. A i treba da mu objasnuvate kade go nosite i zosto ide tamu.Mu se sobrala promenata i nastinkata zatoa i taka reagira, a moze ima i nokni terori. Osven razgovor i objasnuvanje, postepeno ostavanje vo gradinka i potoa zgolemuvanje na saatite na prestoj drugo nemq.

На nevermet18, elenaklasik и Snowflake92 им се допаѓа ова.