Кај нас па уште пред една недела пуштија известување за тоа кој нема да оди јули и авг ќе биде сосема ослободен од партиципација. Јас јули ќе ја пуштам сигурно, евентуално за август ќе размислам ако одиме на одмор па да не оди цел месец. Инаку не сум имала проблем со адаптација ако не оди некој период, баш напротив сега пред некое време од нигде никаде како гром од ведро небо 4 дена одевме со страшни плачки, со влечкање, ми се чини јас ке попуштев за малку од шо ми беше жал. На шо се должеше то никој не знај, воспитувачките ми кажуваа дека еден пола саат траело то и после ништо, ама мене ми останваше врежано то плачењето цел ден, среќа помина сега многу убо и било, многу сакала вградинка.
Баш така,моево кога беше со сипаниците пукна од досада дома. Секој ден прашуваше кога ќе оди во градинка. Кога оздраве со кеиф отиде Има 3год и 9м и лани и предминатата година седеше дома по 1м па не сме имале проблем.
Abe i moeto saka da ode ama zimata 2,3 dena pravi malku problem posle svati oti mora da ode i tolku bese
Ве молам за совет, што можам да направам освен жалба кај воспитувачка? Никогаш не сум барала посебна грижа за моето дете зошто плаче умерено и од причина дека ја оставам во градинка. Но овој пат детето ми вриштеше од плачење ( најверојатно од болка), се слушаше и надвор во дворот и замената што била во моментот не ни ја поземала да ја смири, да ја загрижи, си продолжила ужинка да дава. Кога влегов да ја земам ,ништо не ми кажа , како божем дека сме отсуствувале затоа е ваква ( а веќе си го знам плачот на детето), најнормално ми вели ја закачат поголемите, ја бутнаа прееска. Како велам ја бутнаа , па ставете ја во креветче...Си ја земав и сега сакам да се пожалам до надредени...
Мене ова ми личи на гризнато. Не може ова кога се случило да не виделе. Со една учителка биле во моментот? Ако таа негира,побуни се погоре.
Да се пожалиш. Вчера блиски пријатели си го зеле детенцето (15м) од градинка целото со модринки од искасано на грбот. Не може да не гледаат ништо и да не реагираат на ништо воспитувачките. Ко во војна да ги пуштаме децата, не на згрижување.
Ова сигурно болело премногу, не може да не ја приметат. Јави се на управителката чим негувателката ништо не знае.
Жали се кај воспитувачката ако никој не реагира, и кај директор или кој им е надреден, како може да не знаат ништо. Знае детенцето да каже кој го направил тоа? Или малечко е?
Пред се фала ви на одговорите и поддршката. Утре ќе одам да разговарам со директорката на градинката. Една учителка била на замена од друга група. Без разлика по плачот ќе знаела дека се случило нешто и ќе го земела да ја смири барем. Овој угриз траел прилично долго чим е дојдено до помодрување. Сега негира дека видела нешто дека се случило. Малечката ми е 15 месеци. Покрај многуте прашања што ги имам за утре, едното ми е : Ако воспитувачките не ги гледаат децата кое каса, кое гребе, кое удира, како ке пренесе на родителот за да се разговара и воспитува дома ...
Mojata nekni so modro oko i izgrebana okolu nosot si ja zemav i arno e toa sto e golema veke i znae da kaze koj ja izgrebal i udril i i kaza na ucitelkata naredniot den i gi razdelija so toa devojce da ne sedat na ista masa a jas kako dokaz oti e tepana ja odnesov na ocen lekar da mi potvrdat zasigurno oti e tepana i koga potvrdi dr ucitelkata gi iskara tie dve devojcinja sto ja tepaa kerka mi
Манипулираат поголемиве, утрово ми вика ме боли мешето.. зошто викам? Затоа што чера јадев гумени бомбончиња… абе тргви пред мене
Јас не знам бре дали им е некоја финта со муабетиве кај сите не видовме, не знаеме што се случи...или децава сами дремат поголем дел од времето или не сакаат да влагаат во дискусија и конфликт. Како договорени да се или да им е наредено да кажуваат така секаде.
Сегде се намалува на пола цената ако детето не оди месецот или само во некои градинки? Ќерка ми не одеше во мај повеќе од 5 дена вкупно, ми дале да платам 1100, а обично 1490 плаќаме. Некако малку намалување ми се виде.
Не е на пола, од ден намалуваат поради болест. Ама некои чудни суми вадат, не знам како ги рачунаат. Паушалното им е повеќе од пола намалено уствари, само за место ама тоа им оди со известување однапред.
Мојот ми вика мене мие малце лошо ми се лошо,јас одпамет се извадив викам што тие мама? Имам змија во грлото
Јас кога ја упишував ќерка ми, ми кажаа после 5 дена отсуство дека се намалува за 40 денари од ден (од 6тиот ден му доаѓа ваљда, во карпош ова)