Дали како родител имам право да бирам кај која воспитувачка сакам да ми биде детето? Малата е во јасли, а од септември ќе почне во мала група, а големата завршува со градинка и сакам кај истата воспитувачка да биде и малата.
Не верувам дека може такво нешто. Обично останува една негувателка и доаѓа нова воспитувачка, а тоа таму си одредуваат во градинката
Не е кај нас така. Во јасли се едни негувателки само за таму, а потоа се распределуваат децата и тие негувателки и воспитувачки си остануваат до крај.
Не постои такво правило дека може ама па не постои ни правило дека не смее. Со врски секако дека може. Јас најпрво би разговарала со воспитувачката. Кажи и лично на неа и прашај ја дали може да се направи нешто бидејќи навистина ја почитуваш и децата ти се сигурни кај неа, а за една мајка е многу важно да чувствува дека децата и се на сигурно и во вистински раце. Знам колку ти е важно и потруди се да е кај истата, можеби ти најдобро знаеш дали имаш врски за со врски или со кого треба најпрво да разговараш. Можеби и случајно ќе се погоди пак кај истата па прво прашај кај која ќе биде, доколку не се знае до сега, можеби веќе знаеш. Ако мора кај друга ќе се и бидеш да се поврзеш со другата воспитувачка, не гледај назад, немој да мислиш негативно, немој да си насочена кон тоа ех да беше кај другата, повеќето воспитувачки се ок, ретко може да се погоди некоја што не е ок.
Ја прашав воспитувачката и ми кажа кај педагогот да отидам и дека многу други бирале кај која да бидат. Знам и по едни комшии кога го запишаа детето во мај лани ги прашале кај која учителка сакаат да биде, а немаат врски. На други комшии кога спомнале кај педагогот дека сакаат кај истата учителка како и јас да го стават детето од истите причини како и јас, оваа им се испонашала. Како може некои да бираат а некои не?
Кога да ја земам од градинка внатре пекол,вода тече од децата дали воопшто пуштаат клими? Колку и да не е здраво, па и 40 деца во една занимална затворени не е океј...
Во нашата има, баш денеска ја однесов после две недели одмор имаше клима уште пред 8. Ама и оние први денови кога затопли пред две недели имаше пуштено
Имаат посебно клими во секоја занимална? Баш ќе прашам денес кога ќе ја зимам ама на секое носење земање вработени утоп, а децата бетер... Многу деца се напикани по 3 групи споени, дали вработениве си користат фул одмор од 21 ден па затоа немаат доволно воспитувачки, негователки...
Епа усвари кога ги споија во големата занимална тогаш приметив и клима. И кај нас се сите во куп веќе еден месец. Одмори се во тек. Сабајле ми ја земаа жени кои прв пат го гледам, можеби беа и од друга градинка замена.
Кај нас има во секоја занимална, клима прочистувач, комарници на прозори... Климата е пуштена нормално на овие топли денови, кога и да сум ја земела дете било ок. Имај во предвид дека има секакви родители, може некој и да се буни зошто се пушта клима, зошто се прозори отворени, зимово една мајка и се пушти на воспитувачка дека она дома НОРМАЛНО дека не отварала прозор. Секакви има. А во споени групи со толку деца сигурно ќе се погоди некој терсене родител. Искрено нашава група е топ и многу ми е страв како ќе биде во септември во школо.
Може ли некоја мајка што детенцето и оди во Срничка- Лале да ми пише, сакам да прашам нешто околу условите, воспитувачки и слично. Тенкс
Како оди процедурата за запишување бебе во јасли, малата ми наполни 5 месеци сакам од 9 да почне во градинка, многу ли се чека за во Аеродром Скопје, уште не сум одлучена скроз но ме интересира дали треба да се ангажирам уште од сега.
Веднаш поднесувај. Јас планирам дури од наредна година од Март да почне, па веќе имаме подадено пријава за упис. Има прилично листи на чекање.
Здраво, би сакала доколку има мајки со искуство од Срничка-клон Калинка, клон Изворче или клон Црвенкапа, да ги замолам да споделат ☺️
Пополни има онлајн пријава, јас некој месец откако се роди одма поднесов, па после отом потом. Тешко е да.
Како се спрема бебе/дете за во јасли/градинка? Ранче се носи ли, што треба да содржи, дали се носи секој ден или еднаш неделно, вода, пелени…? Некој ако може да ми објасни зошто врска немам а ќе оди во градинка.
Зависи од градинка до градинка, кај нас носевме секој ден ранче со пелени, резерва облека и топлинки.
Kaj nas ne nosime toplinki sekoj den a rezervna obleka da nosime sekojden a za peleni nez kako e posto moeto trgna na gradinka koga bese veke odviknato od pelenu