На самите тестови и резултати кога се издаваат го пишува степенот. Мала концентрација може да даде лесни симптоми како затнат нос, кашлица и сл што лесно се контролира. Голема концентрација може да доведе до шок и посериозни симптоми.
Верувам дека кога станува збор за алергија и дете никој родител не би се впуштил во ризик(освен некои). Особено кај помали деца што не знаат да кажат што им е,ако добијат некој симптом. На 4 годишно дете кое лабораториски е докажано дека има алергија ,ти да му даваш млеко е апсурдно. Дете кое веќе 3 години јаде секаква храна.
Мислам дека детето на членката има четири години. Млеко нема ни потреба да дава, да ризикува. Не е бебе.
Еве мојата на 9 месеци имаше алергија на јајце и млеко, тогаш докажана преку тестови и ни еден педијатар не рече скроз исфрлете млеко и јајца и дадоа совет стално да имам сируп. Си има начин како се воведува алерген. Сега ја нема веќе алергијата. Тогаш на тестот покажа и на јаболко алергија, па алергологот ја занемари. Така да малце комплексна тема се алергииве и за иста работа јас и некој друг од ист лекар може различен совет да добиеме.
Sega bas prasav pak nekolku dr za alergijata na mleko pa istoto mi go kazaa da i davam po malku mleko oti e minliva
Начинот на чување и грижа на туѓите деца не ми е предмет на интерес. Секој си сноси одговорност за своето дете. Во друга тема кажав дека и мојата има алергии и нормално изворот на алерген го избегнувам. Секоја дополнителна изложеност на алергени го оптеретува имуниот систем. Но се надовзав на погорните коментари во насока на тоа дека се зависи во кој степен е класифициран алергенот затоа што не секој се зема како животозагрожувачки. Впрочем сите имаме сме алергични на нешто (мувла, домашна прашина, грини и сл) но имуниот систем се бори со тоа неприметно затоа што е навикнат на тоа.
Istoto sakav i jas da go kazam oti bese slaba koncentracijata i trebase da go povtoreme sega alergotestot ovaa god ama mi rekoa nema potreba da go ponovam inace odime po dr od ponedelnikot oti imame crveno grlo i cekame rez od brisevi deneska trebase da bide gotov ama ne bese i se iznervirav oti ako nema potreba jas antibiotic ne davam
Izleze rez od brisot i izleze oti kerka mi ima stafilokokus aureus vo nosot i da dadev cefaleksin sto i go bese pisala maticnata dr nekni dzabe ke bese pienjeto trebalo pancef da pie kerka mi ne cefaleksin i sega i rece. dodeka prima terapija da ne ode na gradinka dodusa i nemav namera da ja pustam ama i ona kaza ne za gradinkata dodeka pie pancef
Ne samo radi toa treba da ja nosam i na ocnata klinika na 29 avgust kaj dr duma i radi toa nema da ja pustam dokrajta na avgust na gradinka treba da i pravat zaden i preden segment na ocite
Здраво Овде има премногу страници, за да не лутам, дали би можела некоја членка да ми каже колку дена е адаптација во државна градинка конкретно Лале во Аеродром и од колку часот се носи детето додека трае адаптацијата? Ќерка ми е 2 години, до сега одеше во приватна градинка од 8 месеци, а таму адаптацијата беше 5 дена. Сум слушала дека во државна е подолго затоа и прашувам. Ви благодарам однапред
Зависи од детето. Мојот прв пат кога тргна во јасли веќе третата недела беше со спиење. После тоа правевме пауза и во прва мала кога почна на 2+ првата недела до 12 втората веќе остануваше со спиење. Трета среќа после короната од прв ден остануваше цел ден. Ако сте прва мала има шанси кај учителката на големиот да е зошто они завршија сега почнуваат училиште, значи она ви требало да земе група 2-3години. Жената е во ред и се труди, би требало брзо да се адаптираат. Нормално се зависи и од детето.
Мамички, дали се спроведува одлуката на Влада за доделување по еден килограм овошје за секое детенце во градинката каде што оди вашето дете? Моето е во општина Карпош и досега само еден килограм праски добивме пред две недели......
Кај нас претходната недела дадоа праски(зелени) претходно уште еднаш праски и еднаш кајсии,една недела утнаа. Инаку баш ми дојде сомнително едната ќеса попразна,ја ставив на кујнска вага 800г покажа