Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

На самите тестови и резултати кога се издаваат го пишува степенот. Мала концентрација може да даде лесни симптоми како затнат нос, кашлица и сл што лесно се контролира. Голема концентрација може да доведе до шок и посериозни симптоми.

Skyler, joy1, tina2018 and 8 others like this.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Верувам дека кога станува збор за алергија и дете никој родител не би се впуштил во ризик(освен некои). Особено кај помали деца што не знаат да кажат што им е,ако добијат некој симптом.

На 4 годишно дете кое лабораториски е докажано дека има алергија ,ти да му даваш млеко е апсурдно. Дете кое веќе 3 години јаде секаква храна.

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Мислам дека детето на членката има четири години. Млеко нема ни потреба да дава, да ризикува. Не е бебе.

Skyler and tina2018 like this.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Еве мојата на 9 месеци имаше алергија на јајце и млеко, тогаш докажана преку тестови и ни еден педијатар не рече скроз исфрлете млеко и јајца и дадоа совет стално да имам сируп. Си има начин како се воведува алерген. Сега ја нема веќе алергијата. Тогаш на тестот покажа и на јаболко алергија, па алергологот ја занемари. Така да малце комплексна тема се алергииве и за иста работа јас и некој друг од ист лекар може различен совет да добиеме.

tina2018, mal.ecka and Doktor F like this.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Sega bas prasav pak nekolku dr za alergijata na mleko pa istoto mi go kazaa da i davam po malku mleko oti e minliva

tina2018 likes this.
  6. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Начинот на чување и грижа на туѓите деца не ми е предмет на интерес. Секој си сноси одговорност за своето дете.
    Во друга тема кажав дека и мојата има алергии и нормално изворот на алерген го избегнувам. Секоја дополнителна изложеност на алергени го оптеретува имуниот систем.
    Но се надовзав на погорните коментари во насока на тоа дека се зависи во кој степен е класифициран алергенот затоа што не секој се зема како животозагрожувачки.
    Впрочем сите имаме сме алергични на нешто (мувла, домашна прашина, грини и сл) но имуниот систем се бори со тоа неприметно затоа што е навикнат на тоа.

7. monik55

monik55 Форумски идол

Како ги најде неколку доктори за алергија за 5 мин?:^)
    Јас еден едвај го најдов.

Sofi.ja, Tea SK, IRBBB and 2 others like this.
  8. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Од колку месеци примаат бебиња во градинка ?

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Istoto sakav i jas da go kazam oti bese slaba koncentracijata i trebase da go povtoreme sega alergotestot ovaa god ama mi rekoa nema potreba da go ponovam inace odime po dr od ponedelnikot oti imame crveno grlo i cekame rez od brisevi deneska trebase da bide gotov ama ne bese i se iznervirav oti ako nema potreba jas antibiotic ne davam

tina2018 likes this.
  10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Кај ќерка од 8

Suze18992 likes this.
  11. Doktor F

Doktor F Популарен член

Мислам од 7.

12. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Кај синчето од 7 месеци примаа

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Izleze rez od brisot i izleze oti kerka mi ima stafilokokus aureus vo nosot i da dadev cefaleksin sto i go bese pisala maticnata dr nekni dzabe ke bese pienjeto trebalo pancef da pie kerka mi ne cefaleksin i sega i rece. dodeka prima terapija da ne ode na gradinka dodusa i nemav namera da ja pustam ama i ona kaza ne za gradinkata dodeka pie pancef

tina2018 likes this.
  14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Па нормално, штом има бактерија и пие антибиотик.

Sofi.ja, LiquidLuna and Meckicja like this.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ne samo radi toa treba da ja nosam i na ocnata klinika na 29 avgust kaj dr duma i radi toa nema da ja pustam dokrajta na avgust na gradinka treba da i pravat zaden i preden segment na ocite

16. marta993

marta993 Форумски идол

Здраво :)
    Овде има премногу страници, за да не лутам, дали би можела некоја членка да ми каже колку дена е адаптација во државна градинка конкретно Лале во Аеродром и од колку часот се носи детето додека трае адаптацијата? Ќерка ми е 2 години, до сега одеше во приватна градинка од 8 месеци, а таму адаптацијата беше 5 дена. Сум слушала дека во државна е подолго затоа и прашувам.
    Ви благодарам однапред :)

17. Ano

Ano Форумски идол

Зависи од детето. Мојот прв пат кога тргна во јасли веќе третата недела беше со спиење. После тоа правевме пауза и во прва мала кога почна на 2+ првата недела до 12 втората веќе остануваше со спиење. Трета среќа после короната од прв ден остануваше цел ден. Ако сте прва мала има шанси кај учителката на големиот да е зошто они завршија сега почнуваат училиште, значи она ви требало да земе група 2-3години. Жената е во ред и се труди, би требало брзо да се адаптираат. Нормално се зависи и од детето.

marta993 likes this.
  18. daniangel

daniangel Истакнат член

Мамички, дали се спроведува одлуката на Влада за доделување по еден килограм овошје за секое детенце во градинката каде што оди вашето дете? Моето е во општина Карпош и досега само еден килограм праски добивме пред две недели......

Last edited: Aug 18, 2023
  19. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Кај нас дадоа и претходната и вчера пак

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Кај нас претходната недела дадоа праски(зелени) претходно уште еднаш праски и еднаш кајсии,една недела утнаа.

Инаку баш ми дојде сомнително едната ќеса попразна,ја ставив на кујнска вага 800г покажа:rofl:

Meckicja likes this.