Поделби не треба да има и дете си е дете, секое е најмило на мајка Ама во случаи како што е пренатрупаност и немање место за да се примат СИТЕ деца, нормално е да се разгледа кои се најзагрозените случаи и прво ним да им се излезе во пресрет. Затоа и се поставуваа тие услови. Никој не рекол дека некое дете е побитно од друго и не треба така да се поставуваат работите ЗА НИКОГО а најмалку за деца, но во случаи како наведените кога навистина некој има потреба а некој помала потреба, повеќе од јасно е кој има предност. Затоа ВИ ЗАБРАНУВАМ да вадите муабет од контекст Општеството е одамна затруено од ,,врски,, и ,,моето е побитно од твоето,, и затоа доаѓа до неубави ситуации...на секоја мајка нормално е дека нејзиното и е најбитно (и најубаво). Тоа се ситуации кога се дава предност на некоја категорија луѓе кои имаат поголема потреба од услугата...да спомнам еве предности од други бранши како пример во моментов на платено отсуство се луѓе над 60 и бремени жени (па јас би рекла-зошто палтено отсуство само за нив..тие се побитни од мене?..моето здравје вреди помалку од нивното?)...при вакцинирање од грип предност имаат старите лица пред младите, бремените жени пред девојките.. Значи во недостиг на доволна количина на јавни услуги предност има критичната маса. (ова е од Економија на Јавен сектор...ејјјј...цел еден предмет !!)
Вие изгледа не сте чуле за дискриминација? Секое дете, повторувам секое дете има еднакво право на градинка, училиште итн и никој ама баш никој нема право да го дискриминира по ниедна основа. Воопшто не е битно дали работат родителите или не, дали има место во градинките или не. Ние како родители можеме да правиме притисок да се зголеми бројот на градинки (ама ова никогаш нема да се случи) Во случај кога нема место за сите, каква што за жал е состојбата кај нас, тогаш треба да се оди според тоа кое дете кога е запишано т.е да се запази редот, меѓутоа никако не смее да се примаат деца на вработени родители, а на невработените не. Тоа е чиста дискриминација! @referentka Kако ќе процениш кој колкава потреба има? И кој е тој кој ќе ја врши проценката? И дали детето на вработените има поголема потреба од социјализација и згрижување од она на невработен родител? Споредбава со бремените жени не ти држи вода ама ич. Бремените жени се посебна категорија, ама сите деца се исти и тие на вработените и тие на невработените и треба еднакво да се третираат. Сите деца се иста "критична маса" немој да правиш разлики, те молам. Немој според родителите да ги квалификуваш децата, не е фер. Ова за болниве деца, сакаш да кажеш дека мајките кои седат дома не смеат да носат болни деца во градинка, а оние што работат смеат? Кажи ми зошто детето на "мајката која пие кафе" да биде казнето со неодење во градинка на сметка на твоето дете? Што е твоето дете поважно од другото?
Да и ако детето има полни 3 години мора да го примат во градинка како знаат и умеат.И не се гледа на тоа кој поблиску живее до градинката, каде има слободно место таму ке оди.
Не реков дека моето дете е поважно. Уствари, моето мене ми е поважно, тебе ти е поважно твоето итн. Меѓутоа, како што кажа и @referentka во конкретниов случај кај нас треба да се даде предност на "критичната маса". Јас се ставам во неа зашто немам кај да го носам детето. Е, сега, како што кажа, времето на запишување, кажав дека имам аплицирано во април, а знам родители кои поднеле апликација летово а нивните деца се примени. И немој да се расправаме за ситуацијата во нашава држава кога знаеме како оди се. Јас немам врски, одев чисто културно нормално и аплицирав, без луѓе кои ѕвонеа по телефони и даваа ручеци, и моето дете не е примено. А на долго ни на широко може да се збори и секој знае дека за во градинка ти требаат врски. Нит е дискриминација, нит исполнување на било какви услови битно.
Не знам како не ви е јасно дека кај децата не треба да има критична маса. Кои деца се критична маса, кои не се? Нели е тоа дискриминација врз основа на тоа што им работат или не работат родителите? Остави ја настрана ситуацијата во државава (патем и јас со врски ја запишав малава) муабетиве што тука ги вртите се застрашувачки, искрено. Единствен услов за прием во градинка, во услови на преполност како кај нас, би требало да биде редоследот како е запишано детето.
Ок, да не ја шириме многу. Ти мислиш дека твоето мислење е правилно јас моето и толку. Форум е, секој може да каже што мисли, а да се наметне мислење не.
од каде и како знаете дека ако некоја дома седи автоматски пие кафе и денгуби?По вас тоа така ? мм исто дома седи ама од дома и заработува за леб,кредити,одмори.Верувам дека на некој таму од навдор му изгледа како ништо да не работи ама реалноста дома е сосем поинаква.И мене мн пати ми имаат кажано еее блазе на маж ти,по цел ден дома пред тв ,спие јаде додека жена му работи за него.Ахам мало морген. уште да знае некој дека седеше буден до 5 наутро да работи па после во 9 стануваше да поспреми доручек за децата додека јас сум на раб.Со 4 -5 часа спиење функционираше две години цели. алал да ви е како за сите се знаете
Дури и да денгуби по цел ден мајката со кафето и нозете во вис, нејзиното дете има еднакво право на градинка како и тоа на вработената мајка. Ете толку е просто
А на тие што не пиеме кафе и сме невработени во која група се класифицираат децата, смеат или не во градинка? Кога го купувавме станот и плативме данок за него исто бев невработена а од општината ниту тогаш, ниту сега кога стига годишно решение за данок не ми рекоа да ме ослободат од даночен обврзник. Така како што јас си ги исполнувам моите грагански должности, исто барам општината ( во мојот случај Карпош) да ми овозможи непречено реализирање на моите права. До сега обострано сме задоволни од соработката
Моментално сум невработена. И понатаму ако не најдам работа, детето би го пратила во градинка, а јас дома ќе седам. Не сакам баби и дедовци да ми чуваат дете. Вака барем ќе се социјализира, а нема да оди по комшии со баба му и да слуша што би се рекло селски муабети. Имам многу пријателки што не работат, а децата им се во градинка, што е тоа за мене сосема нормално.
Se slozuvam deka decata po sekoj osnov treba da odat vo gradinka I za sekoe dete treba da Ima mesto. Da se otvaraat poveke gradinki, a so toa za site ke bide podobro. Vaka navistina grupite se golemi, personalot malku, a baranajata I ocekuvanjata pregolemi. Se mozam da svatam jas ke zboram od drug aspekt navistina sekoe dete treba da se socijalizira a I se znae domasnite obvrski se ednakvi na odenjeto na rabota, kako bese toa sami si tvrdime deka zena koja sedi doma nisto ne raboti iako srabotila poveke od tie sto odat redovno na rabota. Ne sme ni tie koj ke sudat nitu kudat. Samo imam zamerka za toa bar onie lica koj bar imaat letoto koj da im gi cuva decata da ne gi nosat zatoa sto navistina se greota uslovite minimalni personalot namalen zesko.... cisto sovet za site....
Кога градинките се пренатрупани и има повеќе пријави за градинка отколку што има слободни места, тука се собираат бодови според одредени критериуми, еден од нив беше родителите двајцата вработени да се, па на разговорот дури и за баби и дедовци не прашаа дали имаме во близина. Потоа дали еден од родителите има некаква инвалидност, дали има повеќе браќа и сестри, дали претходната година било детето во иста градинка и такви работи. Каква дискриминација, како според вас би требало правилно да оди, по врски? Кога нема место за сите -нема и кога еден родител е дома (работа дома значи вработен е родителот, нема што да се правда) те ставаат позади оној што работи и нема кој да му го чува детето. Ич не ги занима дали ти по цел ден дома нокти ќе лакираш или во бавча ќе копаш. Кога ќе биде задолжителна градинката тогаш може да се бунтувате дека секое дете има еднакво право на градинка, дотогаш е како што е. А и на крај секогаш се наоѓа место, не знам некој да вратиле за цела година. И да не го примаат детето на почеток, за месец или два се ослободуваат места и ги примаат. Гледaј дa не е нaтрупaнa грaдинкaтa пa ќе те прaшaм дaли е тoлку прoстo.
Навистина не сте на место со коментарите. Мајката дома седела, кафе пиела, работа барала мало сутра. Боже господе е коментаров. А истите вие што вака коментирате во другите теми пишувате колку е тешка работата дома, колку исцрпува, колку сте уморни, и дека цел ден има работа. На крај краева дома ли сте им на тие жени, од каде знаете што е работата. Може од дома работи, може земјоделие работи,може факултет учи. Ова се посебно недолични коментари од вработени во градинка, срамота. И јас сум дома веке втор месец со бебе, а постарото ми оди во градинка. И госпогите таму пробаа да ми набијат чувство на вина, како не ми било жал јас дома детето во градинка( што не е нивна работа, и не земаат плата за психолози, туку за воспитувачи и педагози да бидат) ниту една од нив незнае дека после последната операција мене се уште ми е забрането да кревам. Како цел ден да поминам сама со бебе од два месеци и дете од две години без кревање на постарото. И ајде нека поседи дома во наредните неколку месеци, но со завршување на породилното јас се вракам на работа и тогаш што, пак ли од почеток ке го адаптирам. Од друга страна градинката не е само згрижувачка туку има воспитно-згрижувачки карактер. Конкретно на мојот син му влијае многу во развојот на говорот и неговата интеракција со деца. Син ми до април воопшто не зборуваше, значи ни мама не викаше. За само 4 месеци од како оди има огромен скок во развој на говорот. На крај тешко им било многу деца биле, епа ослободете место за некој што нема да му биде, еве јас ке ве сменам, јас сум педагок кој не работи по струка и би била многу срекна да сум на ваше место. Проблемот се решава од главата,а не од опашката. Решение за претрупаноста треба да бараат директорите од општините да инвестираат повеке, а не да ги дискриминираат децата кое треба, а кое не треба да оди. А ако зборуваме за конкретната ситуација во градинките во Македонија, конкретно во мојата општина не е точно дека критериумот вработени родители е на прво место, туку критериумот врски е на прво место, го искусив тоа.
Епа е. Зошто детето на невработената мајка биде дискриминирано и да не може да оди во градинка, а детето на мајката што работи може? Што е криво детето, побогу?! Еднакво право на социјализација и згрижување имаат сите. По закон! Без дискриминација. Кажи ми како ќе ја решиш пренатрупаноста, м? Прво ќе ги отстраниш децава на невработени родители, следно што е? Реков јас и погоре, во идеална ситуација, во услови како нашиве на пренатрупаност на градинкиве, единствена исправна опција е да се почитува редот на запишување. И да, јас детево го запишав со врски, инаку знаеш кога ќе го запишев ако одев по правила, кои патем никој не ги почитува? Никогаш. За Аеродром зборувам, инаку.
Бoже свaштa, тoгaш oти децaтa чии рoдители некoлку денa пoсле тебе ги зaпишaле свoите децa дa бидaт дискриминирaни oти ти пoпрвa си oтишлa? Некoј измислил сo кaкви прoблеми се сooчувaaт рoдителите кoи рaбoтaт, oние кoи уште студирaaт, oние сo здрaвствени прoблеми и сличнo пa решил нив дa им дaде преднoст штo пo мoе е прaвилнo. Амa не, ти првa си гo зaпишaлa и зaтoa требa преднoст дa имaш, мислиш зa млекo чекaме. Уствaри сo врски, пa уште силнa нa темaвa.
Си кажав јас за врските. Не сум горда на тоа, ако чекав ред во нашава држава ќе го дочекав никогаш. Како сакаш кажи, кога ограничуваш едно дете да се социјализира и да биде згрижено врз основа на тоа дали му работат родителите, тоа е дискриминација. Ти можеш да најдеш еден куп оправдувања, ама тоа не значи дека си во право.
Кoмплексите нa неврaбoтените имaaт местo вo темaвa кoлку мoите кoмплекси пример декa пoслaбo трчaм oд тебе и зaтoa ти пoпрвo си гo зaпишaлa твoетo дете вo грaдинкa пa мoетo е исфрленo oд листa. Дa викaм и јaс -дискриминaцијa? Не се рaбoти тукa зa некaквo пoнижувaње туку еднoстaвнo дoмa си и не ти е итнo згрижувaње, мoже дa пoчекa дoдекa се oслoбoди местo. Тoлку ли е тешкo дa се сфaти?
Да се изјаснам, ич не ми е битно кој што прави дома, само ми е криво што ете јас конкретно "поспоро трчав" од другите сега ќе треба да молам доктори за боледување додека најдам некоја јака врска или додека чекам да се ослободи место во градинка, за да си го чувам детето. Тоа дали некој работи од дома или лакира нокти ич не ми е битно, се мислам шо не ми текна додека бев трудна да одам во градинка да пополнам апликација....за да бидам прва, нели....