За менито имаат препораки од Институт за јавно здравје. Е проблемот е што препораките им се за калориски внес, а не за нутритивен статус. Не е лесно 800 калории од здрава храна да искомбинираш, па полесно е млеко и бисквити, леб и еурокрем, паштети..
За во аеродром срничка според мене екстра е менито. За во јасли беше топ, просо, палента, тарана, манџи, бисквити и млеко 1-2 пати месечно имаа, а крем такви ствари не. Сега за поголема група, уште подобро е менито, намази млечни, макарони, јајце, јогурт, манџи и овошје и интегрално лебче. Пак нема кифли, од тоа што видов брзински.
Има втора ужинка од пекара Диме два дена неделно. Ама генерално е во ред (иако син ми ништо не јаде во градинка )
И моето дете пројаде буквално се' од градинка. Имаше случка каде што тетка му сакаше да го 'казни' со изборот помеѓу јади пица или манџа ќе ти дадам. Мртов ладен и вика дај ми манџичка,не сакам пица. Манџите од градинка се нешто најубаво.
Штом е од Диме мора да е добра . Па не е грев, ајде ако е ужинка. Јас се радувам мислиш мојата јаде. Нема ни 10 кила. Хахахаба. Се надевам ќе пројаде. Како ќе јаде сама просто се чудам. Ја гледам сака да имитира па се надевам ќе гледа од другите дечиња.
Па им даваа сирењаче, баниче (како стапче), нешто налик лења пита. Не беа мрсни и фино спакувани секогаш, ама ова обично кога не е сезона на овошје. Кога е сезона повеќе се на овошје. Начелно менито срварно им е ок, не дека е идеално, ама секој ден има манџа, салата, интегрален леб наместо бел. Така да солидно.
Сигурно. Еј, не сум знаела дека тие држат обувки. Ќе го пуштам маж в понеделник да провери. Фала мама.
Кај нас е супер менито, има и овошје и зеленчук, салати, смути, каша со јабоолко и банана, пудинг има, манџа секој ден, и еурокрем има де, и макарони со сирење и јогурт за доручек, и голема работа и за бисквити и млеко ако давале, моите па мн. сакаат тоа, не им почнува денот без бисквити и млеко, или лино перничиња со млеко, тоа им е пред доручек Битно јадат се, ретко пребираат храна, тоа ми е најважно, и секој ден да имаат внесено се од храна по малку барем. Бидете среќни што јадат, има деца што се молат и по три залчиња да каснат и јадат 3 јадења вкупно. Паштети и виршли не давам ни дома, а нема ни во градинка такво нешто, барем не кај нас.
Кај нас не е лошо менито им даваат леќа, гравче, компир манџа, риба. За доручек млеко и бисквити и дома и давам тоа не е лошо јас како мала многу јадев тоа и со тоа пораснав знам и сега некогаш да јадам. Гриз им даваат, качамак, палента. Само мојата е нејадач голем и таму и дома, таму велат јадела по нешто па колку којзнае.
Исто и мојата, едвај 10 кила има.Сега ја запишавме во Срничка, ама ептен се секирам како ќе биде.Јас дома некако успевам да ја натерам да јаде, ама таму не верувам дека толку ќе и се замараат.
Дома е борба за јадење. А од градинка викаат дека јаде, но кога ја земаме во 3 вика мама леб, леб, ....прегладнета е.