Петокот почнавме во градинка т.е центар за ран развој и децата се некаде 5 саати таму. Во петок еден час како да се запознаат и немаше проблем со седење. Вчера убаво отидено, си влегла до 10 часот некаде се ок а отпосле кога почнало друго дете да плаче да си оди дома и таа почнала да плаче за дома. Ја земала баба и околу 12 часот . Цел ден вчера збори дека несака да иде во градинка и од утрово исто . Неможе да ја намоли да ја одведе .... Инаку 3 години и 4 месеци сме
Мајки денес ни беше прв ден. 9 месеци сме. На почеток била океј после едно бебе почнало да плаче,и она почнала. Кога ја земавме липаше ,така до сега нема плачено Нормално е ова? Да не паднала и се удрила?
Нормално е. Душа мала. Мојата на 10 месеци кога ја пуштив дури главчето и се тресеше од плачење. Ново ниво беше тоа на рикање. Среќа во несреќа што се разболе после 3 дена па си седевме дома до 1и 4 месеци. После е друго. Ама сосема е нормално плачење и мислам дека нема каде да падне и да се удри пошто непроодените поготово првите денови се или во раце или во креветче
Нормално е,за жал во септември е секогаш така, мене и двете ќерки ми тргнаа на 9 месеци во септември ,малава рикаше едно два месеци и кога ја земав цела црвена ,отечена,ама внатре сите плачат и едно ако почне толку е.Те разбирам ,исто сум се чуствувала и јас,си поплакував и јас после секое оставање,ама бев со позитивна мисла дека ќе се навикне и ќе и биде убаво таму оти друг избор немав.
И кај нас се нови исто со плачки оди,ептен ми е жал веќе два дена е така кога почна во јасли некако од старт со убаво одеше
Фала, Дај Боже, тоа ме теши.Не знам уште кај кои ќе биде, сега за прв пат ќе почне во државна градинка.Дека сум на породилно со второто дете уште и никако да се решам од кога да почне, јас сум повеќе исплашена и од неа
Мајки здраво. За две недели од сега здравје планирам да почнам малиот да го носам во градинка. Има 12+ месеци. Дали може некоја да ми каже што се е потребно да имам спремно да не испуштам нешто да се спремам со време. Во смисла во ранче што треба да имам обезбедено за него?
Ние носиме резервни алишта, топлинки, пелени, влажни марамчиња, крем за пеленска регија и шише со вода. Не спие уште, не знам дали ќе треба пижами да носиме. Воглавно тоа е, ако треба нешто плус минус ќе ти кажат од градинката. Со среќа и со лесно.
И кај нас се нови учителки, но оваа недела се сите заедно со учителките од јасли за да се привикнуваат дечињата. Секое сабајле плаче, а кога ја земам вика утре пак во градинка
Маж ми направил промена на градинката од Чекорче во Бамби, зашто му е поблиску до работа.Прашував за Чекорче и ми кажавте доста пофални зборови, е сега ако може да ми кажете како е во Бамби?Ќерка ми има 2 години и 3 месеци, па ме интерисира во која група ќе биде, како е за таа возрасна група, дали ги оставаат сами да јадат, што треба да се носи во ранче, дали секој ден праќате нови работи или еднаш неделно за цела недела?Еден куп прашања имам, ама се чувствувам како јас да треба да одам во градинка, а не она
Се надоврзувам за бамби, дали има некој друг со искуство јасли или па е моментално сега почнат? Ние почнавме вчера, и со маж ми прв впечаток некако сме климави, секаден ли е така ништо не прашаа, дали оди не оди, како јади, општо за детето какво е? Само ја земаа и толку као оваа недела така по пола саат, па ние ако ја носеме цела недела по пола саат три месеци не не расправаат за навикнување. Друго неубав впечаток на два три пати му рекла као сега демек на почеток така ради гужва каква гужва жено па тие деца се и сега и понатаму или па мислеше ке се разболат и нема да има толку
Како сте задоволни од Орце Николов во Лептокарија? Ја примија таму, маж идел у таа градинка па сеа она по негови стапки. Од понеделник почнува па ме интересира како е таму атмосфера. Се надевам ќе се прилагоди лесно иако вака кога ја прашуваме сакаш ли градинка категорична е дека нејке.
Нормално е. Мојот влезе насмеан, ама почна едно детенце да плаче многу, па почна и тој затоа што се плаши од плачење. И на игралиште кога го носам ако слушне некое да плаче, плаче и тој додека не се тргнеме.
Ние сме во Кочо Рацин кај универзална. Ако има некоја мајка искуство, конкретно за јасли да ми објасни ? Пример кога плачат сите им обрнуваат внимание, ги смируваат? Многу плачеше мојава, вака нема плачено, Си замислувам како плаче а е оставена сама и ми се кине душа