Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. marija99992

marija99992 Истакнат член

Знае ли некој како е законот за невакцинирани деца и мрп. Воспитувачка пријателка од градинка од Карпош збореше како веќе не е задолжителна за прием во градинка бидејќи макка од Велес тужела и добила бидејќи не можеле да ја условуваат дали ке го вакцинира своето дете. И дефектолог ми го потврди ова. Само не знам колку е виситина .. кај мене во Бутел денеска ми побараа фотокопија за примени вакцини

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Тужба врз основа на што?
    Уписот во градинка не е задолжителен, а градинката има право да бара децата да се вакцинирани. Секако, ако постојат здравствени состојби кои не дозволуваат детето да е вакцинирано, со соодветна документација не би требало да прават проблем.

Skyler, elimkd, Tea SK and 5 others like this.
  3. St. Eve

St. Eve Активен член

Zdravo majki
    Ve molam za informacija, sakame da podneseme dokumenti za maloto za vo gradinka vo Opshtina Aerodrom zdravje da pochne za 1 godina od sega. Pochetokot na letoto popolniv elektronska prijava, no se ushte ne me imaat pobarano. Znam kakva e situacijata vo Aerodrom vo odnos na kapacitet kako i neminovnoto baranje vrski...

Dali e dovolna samo elektronska prijava ili treba nekade na lice mesto da odneseme dokumentacija? Ako treba fizichki vo X ustanova, koi dokumenti se potrebni i kade se nosat?

Vi blagodaram odnapred za sekoj odgovor od vasha strana :inlove:

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Теоретски, доволно е онлајн. Во пракса со листа на чекање од 600 деца, мислам дека треба да отидете во централата на градинката во која сте аплициралњ, да прашате.

Skyler and Aerodromka like this.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

И од општина Центар истото го слушнав дека не ја бараат веќе.

marija99992 likes this.
  6. anngelique

anngelique Популарен член

Колку време отприлика вас ви траела адаптација за градинка? Детето е 14 месеци, во градинката ми рекоа 2-3 месеци а ние немаме толку време на располагање :(

7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Многу е 2-3 месеци. 3тата недела остана цел ден мојава.

Skyler and anngelique like this.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Многу е 2-3 месеци, правете им притисок. Ако ги оставите така, ќе ве мафтаат до недоглед.
    Тоа е моето искуство од претходната градинка. Дури и се дрзна една од негователките да ме праша каква мајка сум што сакам детето после 3 недели да го оставам со спиење, оптимално било 6 месеци да се адаптираат децата. Океј, ќе почниме од болница кога ќе не пуштат после породување одма да ги носиме на адаптација за до крај на породилно да можат да седат по 8ч. :drunk:

Slonce91, ivance.., Lovebug01 and 4 others like this.
  9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Абеееее, цела година :rofl::rofl::rofl:
    (facepalm) Свашта

10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Јас би отишла во централната градинка "чисто онака да прашам". :D
    Иначе да, јас поднесов онлајн и ме побараа. Ама ако гледаш дека ги нема, иди им :D

Skyler, St. Eve and sani99 like this.
  11. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Копија од вакцинален картон е задолжително да однесеш. Тоа не значи дека ако детето не ги примило сите вакцини нема да го запишат, туку да имаат увид во состојбата со имунизација кај децата.
    И моите тргнаа без примени ммр, копија од картон им треба да знаат што примиле а што не. Не е предуслов за запишување во градинка.

karak likes this.
  12. anngelique

Мене ми викаат секоја недела по 15 мин да накачуваме. Многу плачеле, стресно им било... А детево расположено влегува а излага уплакано

Slonce91 likes this.
  13. anngelique

Не знам у која градинка сте ама секоја чест. :DКај нас 200 деца се на чекање, треба да се фатат врски инаку нема шанси :D

14. *katja*

*katja* Истакнат член

@anngelique Индивидуално е кое дете за колку време ќе се адаптира. Не се согласувам дека треба да се прави притисок за да останува детето подолго. Кога јас бев со моето на адаптација истовремено се навикнуваа во истата група ¾ од децата. На некои им требаше 3 недели, на некои 4, на други 5 итн. На некое дете му треба навистина 6 месеци, ама тоа се екстремни ситуации. На нас возрасните нели ни треба време да се адаптираме на ново работно место, иако сме „самостојни“, а малите се зависни од нас, се им е ново и непознато, па и ако родителите имаат притисок кои децата секако го чувствуваат секако дека ќе им треба екстра време. Не знам како е таму, ама пр. во нашата градинка не ги интересираше дали родителите треба да одат на работа (што е легитимно), туку само да се адаптира детето правилно. Сепак на двете страни им оди во прилог да сака детето да оди во градинка, а не да плаче постојано и да бара екстра внимание, кое не би можеле да му го пружат, зошто нели и други деца има таму и покрај надзорот се задолжени и за воспитување. Баш кај нас имаше пример за дете кое беше проценето од искусна воспитувачка во фамилија дека ќе се адаптира за мн. брзо време, па родителите поради таа процена беа доста оптимистични, а адаптацијата траеше минимум 2 месеци т.е. најдолго од сите други, плус таткото беше „задолжен“ за адаптацијата, што се смета за олеснителна околност.

Mother of 2boys, karak and anngelique like this.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Кочо Рацин - Бели Мугри.
    На жими мајка ја запишавме 6 месеци кога имаше, и бевме решени ако не се јават до септември врски да бараме. А искрено не верував дека ќе најдам врски оти не познавам некој "битен" во Скопје. Ама овде и не сум слушнала некој дека немаат примано. И цело време има нови дечиња. Можеби имаат повеќе капацитет од другите, огромна е градинката. 30 деца се сега во прва мала

anngelique and sani99 like this.
  16. Aerodromka

Aerodromka Истакнат член

Elektronski e dovolno.Ako ste primeni ke ve pobaraat.

17. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Денес втор ден. Супер била, јадела малку и не плачела. 2 саати ми рекоа оваа недела, па од наредната до пред ручек, третата недела со ручек. Не ги разбирам зошто така ми викаат а адаптацијава оди супер.Додека да стигнеме со спиење, декември ќе дојде:?: Барем до 12 нека останува. Веќе има деца од групата нејзина што седат и со ручек.

januari19 likes this.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

И кај нас кажаа така, ама последната недела и ручек и спиење си доби.

Lovebug01 likes this.
  19. Aerodromka

Aerodromka Истакнат член

Majka super e.

Lovebug01 likes this.
  20. ladystardust

ladystardust Популарен член

Да ви споделам тазе искуство како е овде (надвор од мк). Седми ден му е на син ми денес во градинка (втора недела како оди, почна минатиот понеделник со тоа што претходната имаше еден ден температура, па паузиравме).

Првиот и вториот ден беше по два саати (заедно со мене), од третиот ден почнавме да го носиме на доручек и да го оставаме после доручек на саат-два, петтиот ден веќе беше таму и за ручекот. Од вчера останува и на спиење, го земам после ужинката што им ја даваат откако ќе станат. До крајот на неделата планираме веќе да е цел ден таму (8 саати). 11 месеци е.

Мање-више вака оди адаптацијата за сите деца, отрпилика 2 недели. Во Македонија не знам што и како прават, ама не ми е јасно кој родител ако работи и му завршило породилно може 2-3 месеци после тоа да зема платени/неплатени одмори да се бафта со адаптирање во градинка, носење-земање. Голем стрес е за детето да, ама ако убаво ги чуваат, ако им се посветуваат на секое едно како што овде имав прилика да видам дека прават, деца како деца се многу адаптибилни и резилиентни, повеќе од што ние си мислиме, така што мене лично воопшто не ми изгледа лошо ваквата пракса.

Друго, мене стварно не ми е јасно и гласно размислувам пошто ве читам за ммр вакцината - ако имаш обавезна вакцинација со ММР на предшколски деца во државата препишана со закон, како може одредена градинка која работи под капа на истата таа држава сама да одлучува дали ќе ја бара на прием или не? Нели е ова противзаконско работење и нели е казниво и е за пријава?