Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Doktor F

Doktor F Популарен член

2-3 недели.

2. Luna91

Luna91 Популарен член

Во градинка во Кисела вода ми кажаа дека нема шанси да примат дете без мрп. Секако за бебиња тоа не важи, ама над 18м прават проблем.
    Еве нека каже некој дали запишал поголемко дете во градинка без примена мрп? Баш ме интересира....

Skyler likes this.
  3. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Сега ми стаса 741 ден. Дали е поскапено, а да не знам? Или да се бунам утре?

4. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Ние како земавме извод одма пријавивме онлајн во срничка- бамби Аеродром таа градинка ја сакавме, некаде кога беше 4-5 месеци зимото им појдовме во канцелариите што се позади капитол ќе му дојде градинката кај школото Ѓоргија Пулевски, и ни рекоа да однесеме од работа двајцата потврди и после 20 август да идеме пак да видеме што е како е и дека јасли не примаат летото туку од Септември за адаптација. Јас уште еднаш измеѓу им појдов да прашам како е ситуација, ми рекоа исто дојди после 20 август треба да а е примена ама во секој случај да видете. И така и беше отидовме после 20 август кажаа дека е примена и да однесеме вакцинален картон и тие др документи што се потполнуват. Без врски ни на крај памет дека ќе пројдеме така :^)
    А периодот од породилно до градинка сега ние знаеме како поминавме со одмори наизменично и боловања, немаме никој кој да ни ја чува:(

Meckicja and cooll like this.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Јас константно плаќам толку еве и сега за септември ми дадоа толку беше 521 денар. Буни си се зошто да плаќаш повеќе.

Bibi30 likes this.
  6. Skyler

Skyler Истакнат член

Ги има многу, којзнае кои болести им ги пишуваат на децата за да ја избегнат вакцината. Задолжителна е секако, толерираат нели до одредено време ама после мора да ја прими освен ако вработените се партиски човечиња што не ги заболе за децата.

LiquidLuna likes this.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Nas ni baraa vakcinalen karton vo centar

8. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

И мене истото ме интересираше.
    Мојава многу тешко се навикнува.(цело време плаче и не јаде).
    Од 1ви почнавме да ја носиме по пола час. Од вчера по еден час оваа недела. Вака ако зголемуваат уште 2 месеца ќе ни требаат..

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Јас во јасли кога го носев после 1 недела си седеше по цел ден. Сега после толку голема пауза сега е веќе 3 години уште од прв ден седи до пред спиење он би седел и до крај ама од други причини не го оставам. :) Некои градинки прават адаптација и по месец дена што е тотално не потребно според мене зошто има деца што се разболуваат после 1 недела и тоа дете кога ќе се адаптира?

Erika.greeneyes likes this.
  10. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

И мојата плаче и еден ден викаат јадела еден ден не и баш тој ден кога јадела, како ја зема маж ми а и секој др ден е прегладента и прежедната, утре ќе им потенцираме ова баш. И ние сами зголемуваме време што се однесува до нив вторава недела на пола саат уште ќе бевме. И викаат плачела цело време а кога ја земаме да плаче ама нема ни црвени очи ни ништо знак дека без прекин тие три саати е. Друго најново од денес на маж ми му рекле, нема ли кој да ви ја чува сега на емоции сака да не фати за да се откажеме дека им е многу гужва, и тогаш кажувала дека плаче, и маж ми и посочил дека сварно немаме и епа добро такво и е навикнувањето рекла. Значи нервите стотка ми отидоа, сега не пробуваат со истите муабети погоре што ги читав, значи какви се, па се сумљам и дека не и дават да јаде намерно и затпа плаче зоштп дете е изгладнето како излегува од градинка.
    Имам впечаток дека не се теудат само гледаат да се откажиш. И не ми држе вода муабетот гужва е, жено си се нафатила на таа работа и работиш со најранливите. :@

11. Mandela

Mandela Истакнат член

Првата недела цела по половина час го носевме. За во понеделник пак ни рекоа половина час, ама им реков цел час дека ќе седи. Вторникот пак еден час остана, па му реков на маж ми да им каже за денес два часа да седи. Ама го викнаа на работа, па мајка ми зема слободен ден да го носи, да го земе и да го чува после. Видоа изгледа баба го носи и пак еден час седел. Отидов да прашам зашто еден саат, ми викаат па плачеше. А мајка ми вика весел беше кога го земав, насмеан излезе.

Вака ако продолжат не два месеци, Нова година ќе фати додека се адаптира. За јадење уште нема останато. Утре им кажав ќе им го донесам од сабајле за доручек таму да јаде, а во петок и ручек. Промрчеа малце, демек да видиме дали ќе плаче викаат. Јас само им реков немам друга опција, нема кој да го чува, ќе убрзаме процесот.

Јас одмор искористив цел, дека требаше во август да се вратам на работа, маж ми има две недели одмор ќе ги искористи сега.

12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

@Cloverrrr добро вие барем сами накачувате. Нас они сами ни рекоа 1час од понеделникот. Инаку претходнава недела пред празникот ја оставивме место пола час, еден час. И одма ни рекоа како демек нагло било. Они ќе зголемувале како за сите така и за нас.
    @Mandela мојава по блузите е лом. Се гледа дека и давале да јаде. Ама она одбивала ми кажуваат. За тоа и не се сомневам пошто и дома не е баш јадач.
    Ама денес пример кога излезе да имаше солзи на лицето ама не беше толку црвена и мирна излезе во тишина без да плаче на глас. А од нив пак добив одговор цел час без престан плаче. Викам зарем воопшто не се смири. Па не ми велат.
    Хмм чудно претходните денови значи кога ја земав беше црвена од плачење и вриштеше па и се тресеше телово плус. А сега не беше таква а ист одговор добив.
    И мене ме замисли тоа, вилам можеби сакаат да се откажам.

Cloverrrr likes this.
  13. Doktor F

Doktor F Популарен член

И јас истото го заклучив додека одеше на адаптација..
    Цел ден плаче ништо не јаде, така ми ја даваа секој ден.

14. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

И двајцата ги запишав со 2, тргнаа со 3 години. Кога ги запишував не беа вакцинирани со ммр ( а на две нели треба да ја имаат веќе примено). Ги вакцинирав на 3 години и тргнаа во градинка, ни тогаш не ми побараа вакцинален картон повторно. Им напоменав дека се вакцинирани пред поаѓање и дали треба да однесам нова копија од картонот, ми рекоа штом сум однела на упис не треба пак (иако има плус вакцина во моментот на поаѓање во градинка). Така што да, технички и двајцата се запишани без примена ммр.

15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Да во кисела вода, синоличка. Детето има 18мес нема мрп. Очигледно кој какви врски има е работава. Нека не лажат од к.вода

16. Mandela

Mandela Истакнат член

Моево воопшто немаше фатено оброк таму, дека прво го носевме од 9 до 9.30, па после од 9-10. Доручекот им е од 8.30, а ужина од 10 и ги промашуваше.
    Мојов е јадач, ама проблемот е што дома јаде сам, не сака да му давам јас, затоа сакав да го однесам сабајле за доручек за да видам дали ќе им јаде. И нормално одбил, и ја тргал раката на негователката. Ќе треба време да се привикне дека таму мора да го ранат.
    Сабајле кога го однесов ми рекоа саат и пол да седи, а не два (како што се договоривме вчера), ама им кажав не можам да дојдам тогаш, за два часа имам пауза на работа и дека тогаш ќе го земам и си заминав.

Инаку ми рекоа дека и денес плачел, ама колку е точно не знам. Не беше воопшто вознемирен кога го земав, а влезе без проблем, дури и чао ми направи. А и си заспал сам, пола саат си дремнал.
    Утре им кажав 2 ипол саати дека ќе го оставам. Јас сама почнав да си зголемувам. Според нивниот план уште само еден саат ќе седеше.

Last edited: Sep 14, 2023
  17. ni.na

ni.na Популарен член

Еве моите 2те се примено без мрп во Кисела вода. Кога ги примија немаа 13м и не ми бараа потврда. Поголемиот си ја прими на 15м а потврда до сега не ми побарале, малото веќе 18м е не ја примило пошто се нешто болно е а не ми ни спомнале за потврда

18. karak

karak Популарен член

Mnogu me interesira dali se isti gradinkive kade sto adaptacijata se pravi so meseci....
    Citam i citam i nemozam da se nacudam

19. monik55

monik55 Форумски идол

Изгледа веќе не бараат еве на мене уште ми немаат спомнато.

20. shz

shz Форумски идол

Кога ја запишавме само ни потражија потврда од примарно вакцини за мрп не прашале сеуште.
    14 месеци е малата ама периодов беше настината сега пак и носето тече не знам ни кога ќе ја прими.
    Кај нас е многу по опуштено неколку дена одеше само саат, неколку дена по 3 саати па подоцна до крај, а и она веднаш се навикна не плачеше.
    Ние ја земаме кога сакаме ретко останува до крај, најчесто маж ми е дома и ја зима еден саат порано.