Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

За 3 саати во градинка ми закачуваше гнојна ако ти се верува само 3 саати беше ни 3 дена не можеше да издржи. Штом нема тт носи го сите кашлаат киваат нос им тече и ги носат. Дури и со антибиотик ги клукаат од домаи пуштаат дете во градинка.

Епа искрено колку деца се запишани, а не одат и плаќаат паушал они за нив не трошат ништо, значи комотно можат да купат сретства за хигиена и матерјали за изработка на нешто и анимации. Ти ќе платиш цела сума дете ќе се разболи дали 5-6 дена ќе оди во градинка дома купуваш лекарства еден тон што доста коштаат и на крај удри пресметка колку искача и пак на крај ќе ти побараат да однесеш.

Mumoftwo30 likes this.
  2. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Обично само во најмалите групи на јасли не бараат додатно пари. За деца над 2 години обично имаат плус активности и потребни им се средства за работа кои не ги обезбедува градинката од типот на боички, хартија, лепак, па и за сите изработки на воспитувачките.

Не сум слушнала некое дете да има регресија поради стрес, но сепак тоа зависи од детето. Исто и подобрување на говор не верувам дека може да има во градинка, најчесто говорот најмногу може да се подобри кај дете што се чува дома со кое се зборува еден на еден, а не во таа гужва во градинката.

Tamara_ likes this.
  3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Лани беше во јасли, не дававме ништо.од овој месец е во прва мала, до сега не побарале, а не сме имале ни родителска, нит лани нит сега.

Mumoftwo30 likes this.
  4. Only1

Only1 Популарен член

Мајки,ќерка ми е скоро 4 години,лани пробавме на градинка не секаше и не бевме упорни.Оваа година пробавме пак но уште од дома вришти плаче дс не ја оставаме,осеќа како страв не сака да остане сама,по цел ден се убедуваме.Кажете некоја техника,сакам стварно да оди да биде со деца.

5. eli25

eli25 Форумски идол

Тој процес мора да мине, техника нема
    Син ми беше таков, траеше долг период, потоа едвај чекаше да оди. Со саати плачеше, сите ме советуваа да го земам, но бев упорна да не попуштам .

6. Tamara_

Tamara_ Активен член

Да ама дома се и е на тацна. Ќе покаже пример со прст накај водата и ние трчај да и дадеме вода, не се труди воопшто да изговори. И за се е така. Има некои 15-20 зборчиња, ама знам деца на нејзина возраст што кажуваат повеќе.
    А во градинка може ќе се потруди да каже што сака, ќе слуша и другите како комуницираат
    Може наеднаш ќе се пушти не знам што да кажам, нон стоп и збориме.
    А еден на еден тешко, не се заигува, повеќе ја интересира трчање, бегање, криење, качување, него да и читам на пример.

7. butterflu

butterflu Истакнат член

Zdravo ni stigna pismo od gradinka primeni sme, e sega se e dobro no na bris od nos stereokoka i ni dade floxid kapki. Vo ponedelnik pak treba da provedime bris da e negativen. E sega ako ne se sredi vremeto za sklucuvanje dogovor ke ni izmine i nema da ja primaat. Dalj moze da se skluci dogovor a da ne ide koga ke se sredi togas da pojde ?

8. lovely91

lovely91 Популарен член

Да да може,средете си све документи и потпишете си договор кога ке си е во ред ќе си почне..а и секако зависи од кога ке ви кажат дека ке почне,таа е примена но ќе видите на кој датум почнува.

9. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Ако покажи на кај водата за да ја побара, ваше е да кажете: "Вода сакаш? Еве ти вода". На 18м треба да го научи значењето на зборовите, а кога ќе ги изговори зависи од детето.
    Ако мислиш дека ќе има поголем ефект ако се помачи, па тоа можеш и дома да го правиш, односно да не даваш веднаш тоа што ќе го покажи со прст. Ама не мислам дека тоа би имало ефект. Ќе си го кажи зборот кога ќе биде спремна да го изговори, не кога ќе треба да се потруди.
    И не знам што мислиш со тоа : "Знам деца што кажуваат повеќе зборови". Па сигурно знаеш и деца што кажуваат и помалку од твоето, битно е да следиш дали развојот на твоето е во нормала.
    А и 15-20 зборови се сосема во ред за возраста.

10. Mandela

Mandela Истакнат член

Еве моето е таков случај, само помал е, 10 месеци има. Прво супер беше, сега вришти само оградата што ќе ја види од градинката(facepalm)
    Протестира, не им јаде воопшто и цело време е лут таму. Трета недела иде, до 11.30 седи, ама дека не јаде не можеме повеќе да го оставиме.

Да прашам тука, да ми препорачате топлинки соодветни за непроодено бебе (се исправа, оди по мебел), од градинка инсистираат да носи.

Last edited: Sep 20, 2023
    doll.a likes this.
  11. Tamara_

Tamara_ Активен член

Фала ти многу :hug:
    Знам дека не треба да споредувам ама имам во влизина мајка со син на иста возраст, цело време го фали, како мн зборел, јадел, спиел..он е најпаметен. На нерви ми иде. И потсвесно ме тера да споредувам (иако детето според мене не изгледа нешто многу напредно ама ај).

За тоа "ова е вода. Сакаш вода?". Цели време тоа го правам, но не дало до сега резултат да го каже зборот.
    А се разбира.

12. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Првата година кога почна ќерка ми ни дадоја список со се што е потребно и не кошташе 1200/1500 ден. така нешто, дополнително секој месец носиме едно пакетче влажни.
    Втората година на родителски ни кажаа дека одлучиле да даваме по 600 ден еднократно, бидејќи увиделе дека со ланешниот принцип им останале пример повеќе пакетчиња фломастери, боици и сл. Вака ќе си купувале по потреба. Искрено за сите родители ни беше подобро а и поевтино. Влажните си останаа исто, едно пакетче месечно.
    Сега ќе видиме годинава на родителски што ќе побараат.

Ќерка ми почна на 2год и 3 мес и тоа не беше нешто нај нај разборувана и иско дома се користеше она “Сакаш вода, повели вода” и сл. едноставно покасно прозборе, ама сметам дека во градинка покрај другите деца се опушти и се “пушти” да збора уште повеќе. Е сеа имаше едно дете шо и уште цела година едвај се пушти да збора, беше срамежливо итн. знам за тоа оти кога ке разговарав со негователката често ми го спомнуваше и тоа дете. Ама сметам дека социјализацијата е битна и тоа што гледаат тоа и прават децата. Така да за во нашиот случај сметам дека имаше подобрување на говор.

Luna91, tina2018 and Tamara_ like this.
  13. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Имам некаде пишувано.
    Поголемата ќерка до 2 години знаеше 3 збора, од кои два беа мама и тато :Dама се разбираше и не се грижев. Ете и в градинка одеше од 9м (ако ти значи нешто). По вториот роденден секој ден нов збор почна да кажува, буквално како преку ноќ да ги кажа сите зборови што ги слушала.
    Еве втората ќерка е друга приказна, 21м има. Многу зборови кажува, не ги ни бројам веќе, кажува и реченици со неколку зборови, многу брзо учи, но во ниеден момент немам помислено дека е попаметна од сестра и зошто не мислам дека тоа е показател за кој колку е паметен. А искрено на поголемата многу повеќе внимание и посветував.
    Инаку знае да кажи и шише и пие, и кога и се пие вода пример обично кажува: Каде е шише Х? Или Х пиее, ама ете, вода уште не знае.

@MartinaMM
    Можеби затоа што твојата ќерка почнала во градинка во период кога најмногу се развива говорот. Скоро сигурна сум дека дома да си ја чувала исто во тој период ќе се опуштела да зборува повеќе.

14. lovely91

lovely91 Популарен член

Мами ве молам за совет и искуство...од лани септември беше во јасли све супер и летово успешно ги оставивме пелените со помош од градинка и немавме никакви проблеми до сега додека не почна во поголема група од септември со нови воспитачки и скроз све ново (скоро 2ипол години е) ... ајде што на одење плачи ок ,ама ако не секој ден секој втор греши со мочкање таму еднаш или два пати... а дома е во ред све кога шетаме е во ред,што е проблемов што греши таму? Давајте ум совет не знам што да правам премногу се нервирам зошто таму да греши не ми е јасно навистина :(

15. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Може се срами да каже или нова средина па заборава? И мојата на 2.5 години се одвикна и имаше згрешено во градинка, зборував со воспитачката и од тогаш некој период ја прашуваа и ја тераа да мочка без да каже, па се среди

16. lovely91

lovely91 Популарен член

Да па им реков многу пати ако треба и често да ја ставаат на секое на нокширче и као ми рекоа ја ставале често и ме нервира реакцијава нивна кога ке ми речат згреши денес ама не е страшно,а како не е страшно како во јасли не грешеше и дома не...и демек денеска се измочкала на нокшир па некое време после тоа во неа..да не знаеш да веруваш или што веќе

17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Буквално иста е ќерка ми. Се разбира ама не сака да збори. Пофокусирана е на трчање и скокање. Јас па не и се секирам многу, пошо мојава мислам и од инает дека не збори. Те до толку е со некој чуден карактер. Еднаш и кажав "е не ти давам вода додека не кажеш вода" на заебанција и ми кажа "ВОА". Значи инает :D

А тие најпаметните, најзборливите и најумните нека си ги, нека си бидат :D

Tamara_, Coco31, daniangel and 6 others like this.
  18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Кај нас ако не оди детето во градинка, не го користат неговиот материјал ниту за хигиена, си стои во шкафче.

19. doll.a

doll.a Популарен член

Здраво мајки. Ќе ве замолам за совет. Детенцето ми одеше одлично 1 недела во градинка. Денес по 1 саат го носат расплакан целиот. Кога прашав зошто ми рекоа таков бил цел саат. Кога го прашав детето дали бил каран ми одговори да. Прашав те удри ли некој ми кажа да тета( мисли на некоја или од негователките или воспитувачката). И ми покажа со раката дека по лице го плеснала. Маж ми здиве. Решен е цела градинка да ја дигне во вис. Се мислам како да постапам стварно немам памет прв пат се соочувам со ова.
    Иначе 2ипол години е.

daniangel and sani99 like this.
  20. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Не викам дека лаже, ама не можеш да си 100% сигурна што се случило и дали е вистина тоа што кажал. Бар мојов секогаш го земам со резерва. Најдобро е да се разговара со негвателката и воспитувачката.

Skyler and MilaSs12 like this.