Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Ти веќе си ја почнала "битката". Истерај ја до крај.

bybeDkid likes this.
  2. Ano

Ano Форумски идол

А иницијативата е од учителките или од родителите?

3. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

На мајка некоја мислам дека според она што пиша во група. "Утрово разговарав со учителката и мислиме да се купи телевизор за да се едуцираат дечињата ќе биде најдобро". Учителкава паметна си користи ситуација, оваа сака да се "покаже". Lose-lose ми е ситуацијава. :worried:

kukla21 and daniangel like this.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Тогаш ич не се замарја јас би се обратиле и до управата да дадат објаснување каква е таа едукативна програма што ја работата која изискува да имаат тв во занимална и дали тоа е одобрено од градинката.
    Незнам не би сакала да сум ти во кожа зошто и мене би ме иритирало истото. За првото имав среќа немаше некој со ваква фикс идеа. Сега за второво се надевам пак дека ќе поминеме исто без вакви фикс идеи.

bybeDkid likes this.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Не само тоа. И сите други дополнителни активности. Градинкиве најверојатно имаат профит од сето тоа. Англиски е глупост. Која е поентата дете од 5 години да учи англиски кога уште не ги знае нашите букви.

Anaroz1, doll.a, daniangel and 3 others like this.
  6. Malesia

Malesia Популарен член

Англиски? Дефинитивно за подобра иднина! Колку се помали толку поубаво ќе научат

7. Black girl

Black girl Форумски идол

Да се надоврзам за англискиот. Не знам која е поентата прваче да има англиски јазик. Само да имаат работа наставниците. 8) Немам зборови.

8. Ano

Ano Форумски идол

Се согласувам.

Прашај ги тие со поголеми дечиња каков проблем имаат. Да точно децата учат говорен, ама после кога треба правила и граматика им е многу тешко. Затоа треба се постепено.

Mother of 2boys and Malesia like this.
  9. Malesia

Malesia Популарен член

Колку мајчин јазик, толку и англиски. Од најмала возраст. (Мое мислење)

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Работев во градинка и знам што учат. А тоа може да го научат и дома од цртани, на пример. Затоа кажувам дека нема потреба. Кој сака нека ги запише децата. Јас моите ги запишав само на физичко. Сакаа и двајцата.

tina2018 and Malesia like this.
  11. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Јас учев англиски во прво, второ и трето, тогаш не беше задолжително, беше со доплата.
    Јас мислам дека многу зборови научив тогаш и баш ми беше од корист во учењето на англиски во иднина.
    Учевме зборови како jump па скокавме, па run и трчавме в место, fly па летавме со рацете, животните сите со слика па ги годевме, боите и многу други зборови на сличен начин.
    Зборувам за почетокот на 90тите кога немаше цртани на англиски јазик, ниту Јутуб, ниту курсеви приватни. Значи друг начин да научиме нешто немаше.
    Потоа во петто одделение на сите ние кои сме биле претходно на англиски ни беше многу полесно учењето на јазикот.
    Ќерка ми имаше англиски во градинка но ништо нема научено. Дали наставникот не го бивал, дали е до детето, дали беа многу мали не знам.
    Но мислам дека секако е позитивно тоа што им е редовен предмет во прво одделение. Прваче е, не е бебе од една година, баш е време за учење на јазик.

daniangel and Malesia like this.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Јас не се согласувам со ова. Има време кога да учат други јазици. Зошто толку брзање не разбирам.

13. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Затоа што јазик се учи полесно и побрзо од помала возраст, а што побрзо го совладаат англискиот, побрзо ќе можат и да почнат да учат втор, трет јазик.
    Јас сум за учење на англиски во градинките, секако низ игра и песни, соодветно за возраста

daniangel and Malesia like this.
  14. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Јас лично да ми бара учителка некоја пари за тв, лап топ, прожектор, таблет и сл, денар нема да и дадам. Тие мајки што сакаат да се препичаваат слободно може цел Нептун ако сакаат да го купат.
    Од вакви работи инает ме фаќа, да не гледаат нас родителите низ призмата на парите. Ако им треба нека си бараат од општината или од државата. Што сме ние должни да ги опремуваме градинките или школите. За вакви работи имам 0 солидарност, маж е бетер од мене.

Од друга страна ми е скроз ок дополнителни курсеви во склоп на градинката. Јас би ја запишала мојата со 2 раце особено на спортска активност, јер англиски збори подобро од македонски. ( ужасна немајка сум, и давам дома тв да слуша кокомелон за мочам/серам/пијам кафе и не осеќам грижа на совест)

15. Ano

Ano Форумски идол

За ова и јас би дозволила, ама проблемот е што ова треба да им е во редовни активности, а не да се доплаќа. Како што кажав во аеродром си има професор по физичко во склоп на градинката и бесплатно имаа часови. Омилен лик им беше професорот по физичко.

tina2018, IRBBB, eli25 and 2 others like this.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Баш убаво.
    Е кај нас плаќавме и ова не ми се допаѓаше. Син ми не го упишав од инат, ама после ме убедија дека само он не идел, секако не беше точно, ајде за атер дека беше фудбал.
    Па и англиски имаа 600 ден доплата и ова не го пуштив.
    Мислам, како ќе му објасниш на детенце дека немаш пари да му приуштиш, Сите се стројат за тренинг и он ќе му рече аааа ти не! Мизерија , или за сите или никој
    Исто и за ТВ
    Ми кажува колешка се расправале со какви перформанси да купат ТВ, собирале по 3000 ден. Ненормални.
    Нека пуштат цртани и дома, немора у градинка да плаќаат
    Строго би била против ТВ. А со леснотија се прифаќа од родителите

17. eli25

eli25 Форумски идол

Нема ни да научи. Знаеш зошто, премали се. Повеќе ќе научат од гледање дома.
    Сестра ми пред години предаваше англиски во градинка и во 1во одд. И викав де бе што учат , мали се. Ништо ми викаше, спијат уште не па да учат (facepalm):rofl:
    Песнички пуштаат.
    Според мене , 3то одд. е ок.како ние што сме почнувале.
    Башка не би го оптеретула детето по цел ден со активности. На школо е до 15ч и три дена има тренинг фудбал. Доста му е

daniangel, tina2018 and IRBBB like this.
  18. Ano

Ano Форумски идол

(facepalm)Значи стварно не разбирам што мислат дека ќе постигнат?! Се надевам нема да има некој паметен вака да се истакне кај бебе сега кога ќе тргне во градинка. Зошто со вакви нема разбирачка.

IRBBB and eli25 like this.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Кај нас им се расипа тв и во ковидот дека не смееа да се мешаат на телефон им пуштаа :?:

20. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Јас уште сум во шок дека никој не се побуни. Од проста раја што живее за да и се допадне на учителката не може да се очекува разумно размислување на вакви теми. Што кажа @eli25 дома ако сакаат нека ги залепат за екран, градинката не треба да служи за тоа.

Maca Macka likes this.