Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Па не знам, во мое време од петто почнуваме со англиски, осмолетка беше тогаш.
    Сепак зависи и од програмата и од наставникот. Не знам дали се водат сите по некоја иста програма, ама само песнички да пушташ не верувам дека ќе научи некој нешто.
    Јас дома ја учев ќерка ми да брои, боите и така некои зборчиња, без некој напор посебен и без форсирање па учеше. А за во градинка ми викаше нон стоп нешто ново учиме и не можеме да запамтиме.
    Јас не викам да се оптеретуваат со учење, повеќе како низ забава да учат, баш така како што го учев јас си замислувам, јас едвај чекав да имаме ден за англиски, баш забавно ми беше и затоа и сеуште многу добро се сеќавам на часовите.

eli25 likes this.
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Сестра ми е прфесор по англиска книжевност и на времето се вработи во школа за јазици, и беше меѓу првите кои почнаа во градинка да предава англиски. За една година се откажа од држење часови за претшколска возраст. Велеше промашена инвестиција, родителиве не се свесни за што даваат пари, ниту децава можат да научат којзнае што ниту се чувствувам како професор кој целосно е исполнет.

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Кај син ми почнаа со англиски во група од 3 до 4г. Еднаш неделно. Ние не плаќаме ништо, таква е програмата.

Јас имам завршено магистерски во UK, и секако сум за тоа дека треба да знае англиски, ама на 3г???

4. Camille84

Camille84 Истакнат член

Точно, за во градиника тоа е deal со школи за пари, а во школите да се пополни фонд на часови на партиски напикани војници.

daniangel and Brpbrp like this.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Приметив. Плус колку има наставници, се разбира со врски напикани.

daniangel likes this.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Не сум и влезена во шема на градинкава уште. Во средата вечерта/четврток сабајле ја фати стомачен, само со повраќање, нема температура, крвната слика и е ок, вчера и денес е подобра и не повраќа, ама на полудиетална храна, дали утре да ја пуштам во градинка? На адаптација е, супер и оди, ама ја цепкаме многу, од 2 недели само 5 дена беше, 2 пати се разболе откако тргна :|

7. Doktor F

Doktor F Популарен член

Во која градинка во Аеродром?

Slonce91 likes this.
  8. Ano

Ano Форумски идол

Доаѓаше во Лале, ама мислам дека покриваше и други клонови од Срничка

rarepearl and Doktor F like this.
  9. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Јас би ја пуштила ако нема симптоми со тоа што би напоменала на негователката за исхраната да запазат. Иначе за паузите, мислам дека сите сме горе-доле исто. Една недела градинка, една дома со ново вирусче/бактерија. :shake::?:

daniangel, Mumoftwo30 and Mucika like this.
  10. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

И кај нас има, и по музичко.

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Нивниот мозок треба да се фокусира на многу други работи јазици ќе научи има време секако али уште од градинка претерано е зошто после мешаат зборови од вакви работи зборуваат пола македонски пола аглиски. Пример викаат ајде да jump на трамболината зошто нема да му текне во моментот на него да каже скокај. Или како што имаше една мајка хо прашува детево дали сакаш да се пуштиш на лизгалката yellow или blue зошто оа дете не ги ни знае на македонски боите.

За некои родители абе македонски е, прашајте ги странците што учат македонски колку им е тешко да го научат и затоа треба прво убаво да се совлада македонскиот, а за другите јазици има време.

elimkd, IRBBB and Mumoftwo30 like this.
  12. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Мајки, како ви иде адаптација во новите групи? Ние сме втора недела во новата група од 2-3 год, абе крокодилски солзи лее на сабајле. Ко го оставаме (особено татко му) тоа е ко сцена од Титаник, абе тоа неќе да се пушти, па паѓал на земја, плачел, ја незз што е до толку работава. Он додуша и во јасли си плачеше на оставање ама до волку не. Знам дека е до детето и е мн инфивидуален процес, ама ај кажете ми дека некое било вака па после било океј, срце ми се кине ;(

Mumoftwo30 likes this.
  13. lovely91

lovely91 Популарен член

Исто и кај нас беше и дури сега после скоро еден месец почна да оди без плачење се надевам ке остане вака...знам како ви е но ќе помине ќе се навикне.
    Јас и кога ја земав кога ќе ме видеше плачеше...

bybeDkid likes this.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Мешање на зборовите не е зошто учат англиски во градинка, туку од гледање цртани / песнички на англиски.
    Инаку, јазик многу подобро и полесно се учи на мала возраст. Децата можат да учат и три / четири јазика во исто време.

LUCI 99, Maca Macka, bybeDkid and 2 others like this.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Па нормално е дека ќе гледа кога и тоа го има по градинките телевизорите не се за во градинки ама на кого да објасниш.

daniangel and bybeDkid like this.
  16. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Еве кај мене изгласаа родителиве да се купи телевизор, значи со кого делам воздух се чудам. На деца од 2 години телевизор :?: Еве ги сеа се во дебата за колку инчи да бил екранот, требало поголем (facepalm)

Last edited: Oct 2, 2023
  17. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Дали е ова нормално? Скоро месец дена оди во градинка, не одеше баш со кејф ама до сега никогаш не плачела по мене како утрово. Цело утро додека се спремавме плаче дека не сака во градинка, а баш расположена стана. Ја прашав зошто не сака ми вика зошто другите деца плачат по мајките. Се имам изназборено дека ќе дојдам да ја земам и знае, таму била супер до сега и не била нешто плачлива. Си ги знае дури и другарчињата по име. Кога ја однесов денес буквално ја крена градинката во воздух од плачење. Ме тегнеше по јакната да сум влезела и јас, цели драми изнаправи. Нема отсуствувано досега, единствено петокот не ја однесов пошо многу кашлаше. Срце ми се кине, ич не верував дека ќе е вака после скоро цел месец одење. Таман мислев се адаптира и да почнам со спиење да ја оставам, она почна да плаче. Инаку ја земам веднаш после ручекот во 12:30.

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

И мојот така правеше зошто имаше во графинка тој период ново дете и од 8 до 12 плачело и овој беше истрауматизиран и навечер во сон пиштеше дури. Најверојатно некое детенце им плаче константно па затоа и твоево така прави.

Lovebug01 and Maca Macka like this.
  19. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Имаше и мојата такви денови. Во период кога веќе беше супер адаптирана ја земав тажна, па прашав. Воспитувачка ми кажа кога има ново дете што плачи, сите деца се растрвожени и плачат и дека така ќе биде додека не се адаптира новото дете и навистина.
    Ако на одење некое дете плачи исто така им делува и нив.

bybeDkid likes this.
  20. Mucika

Mucika Популарен член

Јас и моите прашања, во групите 2-3 години се праќаат покани за роденден или уште се мали? За втор роденден прашувам.

bybeDkid and sani99 like this.