Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Ние за 4ти роденден почнавме да се каниме за родендени.

Mucika likes this.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Тоа јасно ми е, ама денес многу се зачудив зашто на влез никое дете не плачеше освен мојава. И др пат имало гужва и деца што плачеле на влез, оваа мојава си влегуваше сама што е зборот. Цело време дома збори дека не сака да оди, не ѝ било убаво таму. А таму ми викаат добра е, си игра, почна и да јаде (на почетокот со нејадење протестираше)

3. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Па можеби во петокот некое дете плачело.

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Од 4ти роденден почнаа со пуштање на покани.

Mucika likes this.
  5. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Нас и во јасли дур бевме ни праќаа покани некои родители.:D

elimkd and Mucika like this.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Кај нас од 3ет роденден канеа, а исто и ние повеќе разбираат со 2години само во градинка частење.

Mucika likes this.
  7. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Кај нас во група да. Веќе сме биле на втор роденден кај деца од градинка. Инаку, од други што имам слушано е дека најчесто од 3 години почнуваат да се канат на родендени. Значи, како ти одговара, така (или како прават другите во групата:)).

Mucika likes this.
  8. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Незнам стварно како да постапам..
    Ај првин да прашам дали на некоја мама детето не сака да спие во градинка? И што прави додека другите спијат?
    Дома преспива све нормално, а таму веднаш штом се спомнело спиење почнувал да плачи и ретко заспива лежи и плачи или стои на прозор.. го прашувам што е проблемот ми викам те барам тебе, а сигурна сум дека не е до тоа нешто има Али никој не кажува од дома тргнува на сабајле со помисла дека нема да спие таму ми вика нема да спијам му викам океј не спијам лежиси да не викат тетките така одмарај очи..
    Имам уште едно прашање како да постапам незнам додека заспива е секоја вечер му кажувам прикаски и тогаш највеќе ми се отвара и ми кажува што се случило и зошто не сака да оди во градинка има едно детенце и не е прв пат и минатата година често знаеше да се пожалам од истото дека го тепа. И ова година исто во недела дена два пати од кои двата пати по глава го мава, мојов не враќа (едноставно е такво детето) и ќе кажи петокот си дојде премногу тажен како никогаш до сега цел пат уста не отвори и синоќа ми кажа дека додека лежеле детенцето и тоа не спиело го мавало по главчето, а негувателка ништо не рекла..
    3г се јас незнам како децава толку многу се малтретираат меѓусебе се тепаат..
    И јас сум одела во градинка ама стварно немало вакви работи никој никого не тепаше, да за играчка ќе сме се скарале ќе сме ја тргнале ама за без потреба да лежи некој или од добро стоење да го удриш не разбирам зошто и како се воспитуваат децава..

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Со истата причина обрати се кај воспитувачка и негователка. Нека ги раздвојат.

kjofti4 likes this.
  10. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Од мали bullies значи, страшно. Обрати се кај учителките, ако ако продолжи истото, тогаш оди на повисока инстанца - раководство на градинката, управа, психолог и сл. Не смее да има толеранција никаква за насилство особено не на толку мала возраст.

mommy's love, elimkd, Skyler and 2 others like this.
  11. Mucika

Mucika Популарен член

Јас ќе им се „заканам“ на учителките они да го решат проблемот и да не ми се пожали веќе моето дете дека некој го удира, во спротивно ќе се јавам кај родителите на другото дете. А на моето ќе му зборам прво дека мора да и кажува на учителката, второ да го опоменува другото дете дека тоа не е убаво и не смее да го удира, и трето ако и покрај ова пак го мава да му врати.

IRBBB, bybeDkid, kjofti4 and 2 others like this.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Разговарај со учителките. Ако нема решение, обрати се кај психолог. Во градинките има стручна служба. Додека работев имав во групата дете - тепач. Дури и јас јадев ќотек од детето. Секој пат и кажував на мајката каков проблем имаме со нејзиното дете, а она ладнокрвно ми одговара - И дома е таков. Утредента отидов кај психологот. Почна и срам да ме фаќа како им ги враќав децата на родителите. Јас сфаќам деца да се скараат, да се бутнат. Ама не може некој да трпи тортура.

IRBBB, mommy's love, Skyler and 4 others like this.
  13. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Ранче со тркалца за предшколска каде може да најдам со прифатлива цена? Освен во Просветно, таму бев ама ссмо 3 модели и скапички се

14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Да видиш во Офис Плус. Или во Тримакс. Во март видов такви во Џамбо, ама не знам колку се квалитетни.

15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Јас не канев за втор роденден, а до сега никој не нема ни покането, ќе видиме како ќе е до декември сите ќе наполнат 2 кај ќерка ми во група.

Во однос на частење во градинка ние имаме забрана за било што друго освен крем банани, зашто се бунеле родители, се правело многу помпезно, а некои не можеле да си дозволат и пресекле цела градинка само крем банани.....ама телевизор битно си купивме и ние, за тоа нема штедење. :emo:

16. Skyler

Skyler Истакнат член

Кажи им го проблемот на учителките и нека ги разделат да не спијат еден до друг. И мојот е таков, не враќа на никој. Цела година ми се жали од едно дете, ги знам родителите и не ме чуди затоа и не разговарам со нив. Реагирав неколку пати, имавме мирни периоди ама пак се повторува. Ми се смачи и почнав да му викам да враќа ама тој почнува да плаче. Ми вика не сакам да тепам, јас не сум лош ;( Душа ме боли за него ама јас така си го воспитав. Вчера кога го бутнал, овој мојот му рекол ајде да бидеме другари, дојди кај мене дома да си играме :D Аа викам опасен си ти, дипломатски :D

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Тој момент користи си го секој ден за да можеш да извлечеш нешто од него за да дознаеш што се случува.
    Е сега периодот им е таков од 3-4г да знаат да се закараат убаво но не пречесто.

Јас ќе ти кажам од мое искуство од скоро, мојот беше на роденден гризнат 2 пати од девојче он не сака да враќа како твојот, тргна во градинка пак истата него го гризна воспитувачките не виделе и на крај дома го учев ако некој те удри врати му и ќе му покажеш и како за да има визија што треба да направи мене устата малце пена ми фати од објаснување ама вредеше, наредниот ден го земам и викам денес не си гризнат? Ми вика сакаше да ме гризне ама јас ја бутнав и веќе не ме гриза. Значи тие деца што константно ги закачаат другите се истите тие деца што кога ќе им возвратиш на удар си ја собираат опашката. Овие деца што прават вака претежно родителите не им се замараат се додека не сиоидат своето дете гризнато, удрено итн знам дека не е правилно тепањето но едноставно некои деца не престануваат со истото се додека не им возврати некој.

18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Mojata za vtor bese vo jasli,vo april e rodena do togas nikoj ne ne imase viknato na rodenden i jas ne kanev. Sea za tret ke vidime ima vreme do april...

daniangel and sani99 like this.
  19. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Па како тоа е многу битна "едукативна" алатка. Еве кај нас уште дебатираат да се купело поскап, па поголем, па тоа за нашите деца било, нема штедење. Да зеам да се збрцам. (facepalm)

Tea SK and sani99 like this.
  20. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Какво срце :inlove: