1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    Шлакнати се комплетно, мада ја не ги кривам учителките.
    Ние родителите сме криви, они А ние На.
    Па чекај бе малце некој може едвај врзува крај со крај ќе дава пари за опрема (читај тв) за у градинка.
    А нормално од срам,незгодно о страв утре да не му го дискриминираат детето ако треба и последните ќе ги даде и ќе јаде леб и сол.
    Згрозеност ми е А мојата не ни иде се на се у цел месец 1 недела се има појавено.

На oblace1, karak, nevermet18 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.709
    Допаѓања:
    109.354
    Најголем проблем е што они не ни сфаќаат што е маката со тв, нет, екрани, не им е тоа нив проблем. Боже сачувај да отворат да прочитаат за развој грото од нив, чест на исклучоци. Кај нас пуштаа во сала, цртани, еднаш играше Македонија мислам ракомет, гледаа сите, многу беше забавно, ај тоа му иде ко некој вид кино, не редовно, ама знаеа да пуштат, у занимална ја не би. И најстрашно е што 3ца родители нема да дадат, ама 23ца ќе дадат и тоа е тоа.

На daniangel, nevermet18, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.922
    Допаѓања:
    12.859
    Ама знаат дека не се буниме, си ќутиме за се затоа ќе бараат. Контактирај една телевизија со име на клон, негователки и се по ред, да видиш дали ќе се осуди некоја телевизор да бара. Телевизор бе!?
    Абе не ги оставајте така, идете до крај. Утре нетфликс и удобни фотељи ќе бараат.

На oblace1, Malesia, LiquidLuna и 5 други им се допаѓа ова.
  4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.783
    Добро стварно во кои градинки ви бараат телевизор? Не се нормални,ни јас не би дала пари,исто би се бунела.Абе ајде,им требало за програма??.Ако им треба нека им набави тој што ја донел програмата:doh:.
    Кај нас во Аеродром нема телевизори по градинките,не знам за другите,едно дете ми заврши градинка немаа тв ниту бараа да се купува,исто и сега не гледам ,знам пред некој месец им купија на сите нови касетофони од самата градинка тоа.
    Во градинка телевизори,сеа во школо кај купуваме хартии,сапуни и триста чуда,да не треба и смарт табла да купуваме.Родителиве се чудо значи,ма ајде не ми се ни збори на темава ,се лудо :@

На oblace1, Malesia, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  5. SuperGirl24

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    Фала богу се пријави сега некоја мајка со повеке акал у главата да праша зашто ако е предвидено тоа во програмата и е за едукативни цели не е обезбедено него се чека на добра воља на родителите да се согласат пари да даваат.
    И во право е жената, пошто што ако не дадеме пари за нов тв децата затуцани ли ќе ни останат?

На karak, Coco31, LiquidLuna и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.922
    Допаѓања:
    12.859
    Програмата (колку што јас знам) ја утврдува министерството и е истата во секоја градинка. Каква програма, какви глупости, скроз на место прашање од мајката. Утре може ќе им текне таблет за секое дете.

На oblace1, karak, Калатеа и 2 други им се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.707
    Допаѓања:
    38.397
    Ма каков телевизор. Не давајте пари. Тоа треба градинката да го обезбеди. Кај децава во градинка имаше еден телевизор кој стоеше во големиот ходник. И се користеше за едукативни емисии, ама во периодот после втората ужинка. Односно, пред да бидат децата земени.

8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Ne e co red VASI pari da baraat, tie neka obezbedat se so mislat deka mu e potrebno na deteto vo gradinka, AJ Sega utre I za igracki neka vi baraat pari.
    Deka ke imalo televizor pa neka ima ne e toa tolku strasno of vreme na vreme pesnicki I crtani da se pusta, znaci ne cel den, pa site privatni gradinki imaat Ako bilo tolku loso za deteto nema da ima voopsto, znaci se neka pravat so mislat ne vie da kupuvate, koj ve tera da kupuvate? Ne se normalni.

9. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.232
    Дури сега гледам дека се развила толкава дискусија, па да се надополнам. Го купивме телевизорот, и еве секое сабајле кога го оставам има пуштено цртани, исто и кога го земам. Не знам дали само тој период им пуштаат за да седат мирни, или подолго време гледаат. Али секој ден нѐ известуваат дека имаат и други активности, час по физичко, музичко, цртаат, обработуваат и едукативни теми, така што претпоставувам дека не врти само телевизорот.

На daniangel и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  10. SuperGirl24

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    Пре би да ми бараат пари за играчки, борци, фломастер, пластелин, книги и сликовници него ваква изнуда да ни прават со телевизори, прочистувачи (да да и ова се спомна) и бог знае уште што ќе им текне.
    Како што кажав нови сме во оваа сфера ама во мое време ја коа идев у градинка на мајка ми никој не и барал да даде пари за опрема со техника.
    И најинтересно е што ја снема учителката коа прашаа зашто не е обезбедено тоа од страна на градинката коа е веќе нели дел од наставната програма.
    Ама затоа на мене и на маж ми цел есеј ни напиша кога се побунивме.

На daniangel и bybeDkid им се допаѓа ова.
  11. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    A Dali direktorot e upaten vo ova ili nekoj na povisoko nivo ili samite ucitelki si baraat za polesna nastava,ne e moznost prv pat ova da se slucuva nemam razbrano do Sega, utre procistuvaci sledno so, eskirzii Ako mu pravat vie pak da si plakate. Jas velam javno pisete na nekoja novinarska kuka da se znae so se prebaruvat. Odma ke se zakutat nikoj nisto nema da pobara. Zato so site znaat toa odi od budzet I ne mozat drzavni gradinki da se finansiraat od roditelite koi ocekuvaat se da e plateno..
    Ako sakast nesto da smenat vo gradinkite neka si baraat tamu od ministerstvo.

12. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.587
    Допаѓања:
    8.524
    Баш побарав наставни програми за градинка, една ми излезе 2023/2024 (а верувам дека сите јавно треба да се објавени), никаде ама никаде не беше спомнат тв или друга електронска техника за било каква цел.

13. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.232
    Мене ми кажаа родители на поголеми деца дека секоја генерација купува по нешто за да ја опреми градинката. Ова барем кај нас. Пред 15 год родителите купиле теписи за во градинката. Сега кај нас тв, а во други групи ги терале играчки да купуваат.
    Исто и во школо, уште пред 15 год еднаш не тераа да даваме пари за завеси во школото.

14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.127
    Допаѓања:
    10.492
    Мене искрено не ми е толку трагично што купивме телевизор. По трагично ми е што на обезбеден буџет за градинката, секој месец ми бараат влажни и брисачи. Градинка нема пари да купи влажни, срамотилаци.
    Телевизор и дома има не дека е чудесија па ќе зјапаат цел ден. На крај краева ако сакаш дај пари за тв ако не не давај. Ваљда никој не дал ради peer pressure или ради тоа што со сила го натерале.

На sani99 и Lisandra им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Во ред тоа ама ТВ не е за во градинка, друго е играчки,теписи,боици итн. Они треба допрва да учат букви бројки,да цртаат,да пеат. Имаат и претстави и така се учи преку нив,физичко,музичко,танц тоа е за нив, надвор да се пуштат да играат да се дружат. Колку деца се запишани во градинка, а колку не одат и плус тие ептен сензитивни дечиња што се разболуваат често и пак плаќаат поголема сума и што прават со тие пари? Не е на народот да ги обезбеди градинките со се.

16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.707
    Допаѓања:
    38.397
    Само да знаеш колку родители има што не плаќаат редовно. Иако во договорите пишува дека може да се доцни само со 2 рати, они доцнат и по 4-5 месеци. И пак не плаќаат се. Ќе донесат 1-2 сметки и пак ситуацијата се врти во круг. А од тие пари треба и храната да се обезбеди.

На nevermet18 и mssuniquee им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Општините имаат годишен буџет што е распределен, државните градинки и школи не треба да се плаќаат. Ние сите ем плаќаме по 1500 за тоа што оди во градинка, за боички екстра кај нас годинава е 1200денари, за хигиена плус носиме за претстави си плаќаме уствари за се си плаќаме. И после некои не плаќале епа нормално е тоа.

На daniangel, Mother of 2boys, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.707
    Допаѓања:
    38.397
    Не мора да плаќаат, ама нека не се бунат зошто нивното дете добило само една чинија манџа за ручек.

19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.127
    Допаѓања:
    10.492
    Па нека ги отпишат ако не плаќаат. Зошто се толерира?

На daniangel му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ама колку вреди и јадењето искрено. Ти што мислиш дека децата бифтеци јадат во градинка, ако мислиш дека компири,кромид,сол,фиде,тестенини и тук таму некое мевце ставено дека нема да му даде 2ра чинија? Да бидеме реални они фаќаат тендери и кој понуди најниско со него соработува, не збориме за квалитет збоиме за пари само. Ете по 30 деца да се во група 45000денари е месечно тоа, почни од дома која количина на храна може да ја изеде тоа дете, а они цела шерпА прават со таа цела шерпа можат да наранат 3 занимални. И тоа збориме сите 30 деца да одат, а никогаш не одат секогаш има по неколку болни за кои се одбива после 1 недела не одење, а за една недела сигурно ќе се оправи дете, а ти сепак пријавуваш дека детето не ти оди во градинка и ете не готват за него, а ти си плаќаш. И после нема пари градинката имаат и тоа како дури и за градење.

На daniangel, SummerGirl и lovely91 им се допаѓа ова.