Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Ano

Ano Форумски идол

Супер и таму и дома цел ден пред тв нека седат. Не е за парите толку колку за тоа дека ТВ не е за градинка и тоа никој не може да ме убеди поинаку. Која е таа едукативна програма што мора да се презентира на тв?! Еве кај мојот немаше па сигурно не останаа неедуцирани. Јас стварно не можам да разберам како ви е нормално да имаат тв во занимална (facepalm).

daniangel, MeowMeow, bybeDkid and 5 others like this.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

А зошто тогаш стручни лица велат ако има детето проблем со говорот, да оди во градинка? За да гледаат и таму тв, не разбирам. 8) А учителките нека си седат раат.

daniangel, MeowMeow and bybeDkid like this.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

А зошто потенцирате дека цел ден седат пред тв? Кај нас и песни учат и имаат едукација. Вчера ми пееше песна за јаболче на пример. На ТВ им пуштаат песни Биби Боби, Дарко Биберко, Рам сам сам.
    Јас искрено не знам дете што може да блее во ТВ цел ден. Ќерка ми повеќе од 5 мин ништо не и задржува внимание.
    Не викам дека е морално тв ама уопште не ми е трагично.
    Јас не и забранувам ништо на ќерка ми, си гледа дома Маша Медо повремено кога ќе сака. Има 2 години и 2 месеци и праи муабет ко тетка. Ако комуницираш со дете и му обрнуваш внимание не знам зошто би би било проблем да погледа ТВ.
    Ставањето на ТВ во занимална не значи дека цел ден ќе зјапаат во него. Не може да се правиме дека и самите ние не сме зависни од технологија. Детето му е забрането да гледа ТВ ама ние може да се оправаме на форум зјапнати во мобилните.

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Да им се излезе во пресрет. Немаат сите можности да плаќаат навреме.

Знам како иде тоа со храната. За повеќе од 5 дена не одење се одбива од сумата.

5. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Не мислам дека 1500 ден се доволно за едно дете за храна. Ако успевате дома за 1500 ден да спемите 60 оброци по дете месечно секоја чест. Тоа е 25 ден по оброк. И не ми е јасно како доцнат со плаќање, сите кои доцнат би ги отпишала без размислување. Не се битни парите за телевизорот туку моментот дека се трудиме како родители да ги избегнеме екраните, не во градинка да зјапаат во телевизор, макар и 15 мин дневно да е тоа.

nevermet18 and SummerGirl like this.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Твоето дете не зјапа и моето не, но има деца што се опседнати со тв и ден и ноќ гледаат при тоа ако им го изгасиш фрлаат работи и липаат дури. Што викаш ти ние зјапнати во телефони сме да ама колку години имаме ние, а колку они. Тв не е за во занимална туку во делот каде што вежбаат т.е. како сала кога повремено ќе одат. Биби и боби, стела и сани исто така имаат книги што можат да се читаат. Они треба да учат пеку допир,фаќање, а не со очи да гледаат, ако не да им ставиме со усб што треба да знаат да им префрлиме информации и завршена работа.

MeowMeow, bybeDkid, eli25 and 4 others like this.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Не бранам ни јас дома, ама во градинка не е место за тв. Ако немаат организирани активности, децата ќе си играат меѓу нив слободна игра. Наместо да се бориме да поминуваат повеќе време надвор, ќе им купуваме тв за да бленат (facepalm).

8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Телевизорот треба да го обезбеди градинката. Евентуално, општината. Ама... Сите знаеме како стојат работите во општините. Се што е потребно за активности во градинката не треба да е на товар на родителите. Во однос на плаќањето... Ако веќе си потпишал договор, ќе си ќутиш и ќе си трпиш. Имаше случаи каде што не ги носеа децата во градинка додека не го платат долгот. Реално.. Многу е незгодно да бидеш опоменат дека должиш.

9. anngelique

anngelique Популарен член

А зашто даваат овошје во градинка секоја недела по 1 ќеса?

10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Проект од Владата. Да не ја ругаме. Овошје за секое дете :)

Mumoftwo30 likes this.
  11. anngelique

anngelique Популарен член

Ааа добро :rofl: јас па мислев дека го зимам после ручек па демек ужинката што не ја изел таму (facepalm):rofl:

Mother of 2boys and LiquidLuna like this.
  12. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

песничките само на тв де пуштаат?! Некој медиум за пренос само на звук нема да заврши работа?!

и јас сум против за тв во градинка. Ако им треба нека си купи градинката, нека си направи посебна просторија и групите ќе одат таму по потреба.

MeowMeow, bybeDkid, Ano and 4 others like this.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Кај нас има тв(веројатно од претходните генерации ) објаснувањето беше да се чуствувале како во домашна атмосфера8)
    Спомнува детево дека гледаат цртани,само не сум го прашала во кој период од денот.
    Инаку во занималната им притребало шкафче и нови сликовници па си организираа базар. Правевме изработки, потоа си купувавме,а они со парите си купија шкафче. Пак на трошок на родителите..

14. eli25

eli25 Форумски идол

Не ми е јасно како може родител на дете во развој, да даде пари за да купат ТВ во градинка.
    Ај и во школо да купиме ако не па.

kukla21, MeowMeow, bybeDkid and 2 others like this.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

А новогодишна елка да купуваат родителите? И тоа го имам слушнато.

16. girl__20

girl__20 Популарен член

Како се навикнавте на деца што не сакаат и плачат во градинка?

17. eli25

eli25 Форумски идол

Немам коментар но ТВ? Ајде елка ќе китат ќе си играат но ТВ за песнички и цртани?????
    Кога заостанува дете во развој , кога не прозборува , прв совет од дефектолог е во градинка, тргнување од екрани.Која е поентата да се има ТВ навистина не разбирам , која корист, јас да му тргнам екрани на детето, а во градинка изволте!
    Син ми учеа песни и приредби спремаа на најобичен касетофон па еве што му фали незнам.

daniangel, MeowMeow, IRBBB and 4 others like this.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ок ако се работи за едукативни емисии. Некогаш и тоа го има во програмата. Јас кога работев им пуштавме музика на касетофон.

eli25 and Mumoftwo30 like this.
  19. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Јас го оставив дома 1 година после првиот обид ем не сакаше да иде ем се разболуваше често... Почна прв пат на годинаипол оваа година пак на 2 ипол и супер е.

Mumoftwo30 likes this.
  20. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Еве во Буба Мара купивме. Пошо само ја се побунив и не дадов пари, отрчаа да купат и уште и се заблагодаруваа на мајката што покренала таква иницијатива за "доброто на децата." Јас дома војна водам со маж ми 5 мин ако му пушти цртани, тука којзнае по колку гледаат. Најтрагично е што сите родители сметаат дека тоа е добра едукативна алатка, тоа ми е најголемиот шок. Страшно :x

eli25 and Осе like this.