Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Kolku vreme se bunat za jadenjata vo gradinka, od ko sme pocnati samo doruckuva, za rucek Lebce, uzinka ne mu jadi..

2. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.238
    Мојот 1 година иде, протестираше до скоро. Али кога е ептен гладен не прибира. Сега почнав да му давам витамини Џуниор Протект, повеќе го разјадуваат, па почна и дома и у градинка да јаде како шо треба, дури и репете бара.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Mleko pie edno tamu ama taka zaspiva I si bara I smoki solenki raboti, pukanki mu davate, toa si jadi.
    Junior protect ke gi zemam da go dopoe defendilov, Dali I pikovit da prodolzam da davam?
    Vcera I ne mu spijal tamu pa ko si go zedov duri jadese kaj 6 zaspa do 7 ne mozev da go razbudam, placese

4. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.238
    Епа ако јаде стрвулинки нормално дека нема да има место во мешето за ручек.
    Јас пиковит не давам, мислам дека они беа вит Б по состав ако не сум грешка, а во овие го има вит Б, така шо не би давала заедно.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    1.730
    Пуканки и млеко пред спиење никако не ми оди во една реченица. Нормално дека нема д јаде, дете над 2 год не треба да пие млеко пред спиење, ниту дете под 4 да јаде пуканки. Без разлика на возраста е едно и друго полнат меше, нормално дека нема да руча.

На daniangel, nevermet18 и bybeDkid им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.870
    Допаѓања:
    18.730
    Кај нас од немешање се правиме дека ништо не се дешава. Во средени држави добиваат пријави за насилство психичко и физичко, занемарување и што не, кај нас се си е нормално и родителите знаат најдобро.
    За жал не знаат, а телефоните се доказ.

Говорот не е единствено нешто што е негативно зафатено од екрани. Очите страдаат, коскениот и мускулниот систем. Грб, раменици, дланки, се само дел. Да не зборам дека заглупавуваат.

На bybeDkid и nevermet18 им се допаѓа ова.
  7. SenzeRR

SenzeRR Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    26
    Здраво, малиот од градинка одење 3 дена ми фаќа по 2/3 бактерии стандард а во напата градинка никогаш до сега не ни побарале чисти резултати од брис за враќање или запишување во графинка, па сакам да ве прашам какво е вашето искутво? Дали во сите градинки е вака или во градинки каде после одсуство на дете поради болест бараат чист брис децата помалце фаќаат бактерии?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.889
    Допаѓања:
    203.038
    Секаде е исто, без разлика дали бараат или не бараат брисеви.
    А нема ни потреба да бараат брисеви, оти градинките се колектив во кој има и возрасни. Башка децата се мешаат и со други луѓе, бактериите не се секогаш од градинка. Мора да се помине тој период на разболување, како растат ќе зајакнат.

На Knizhevnik11 и Cherry79 им се допаѓа ова.
  9. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Кога одевме во јасли и ние бевме така. Најмногу што имаше одено без прекин беше 6 дена без да фати бактерија. После тоа не ни бараа чисти брисеви. Сега во групата 2-3 доколку не оди во градинка бараат потврда од педијатар за здраво дете, ма да и тоа не е некоја сигурност дека детето е здраво. Многу од дечињата асимптоматски прележуваат бактериски и вирусни инфекции и се само носители, а другите со послаб имунитет јавуваат симтоми. Можеби да даваш Дефендил или некое слично сирупче со бетаглукани за имунитет? Консултирај се со педијатарот, јас немам давано, ама ако продолжеше и мојот така ќе дадев.

10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.327
    Допаѓања:
    31.138
    Не бараат чисти брисеви ниту кај нас.
    Бактерии секаде има, домашни се во градинките. И брисот пак не е сигурност дека помалку ќе се разболува, секое дете може да има негативен брис па после 3 дена да закачи нешто и дома :)

На dromka и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Kolku cesto pravite bris I vo koj slucaj, po malce e zatnat , mu teci noseto, ama dolgo Trae ova, ima prozirna boicka ne zolto ni zeleno, a I mene isto mi e taka.

12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.534
    Допаѓања:
    8.546
    Малата не ја пуштав во градинка откако примивме мрп вакцина решив да ја задржам ден два ама се разболе дома баш додека е. Во градинка само им кажав дека поради вакцината јс чувам дома потоа не им кажав дека се разболе искрено не ни планирам. Ама примаме антибиотик уште утре и у понеделник планирам да ја пуштам у градинка. Пошто прво дете прв пат оди во градинка не знам како одат тие работи. Ќе ми бараат нешто од матичен за ова што седеше дома или?
    Дека фати викенд и празник повеќе денови се собраа ама работни само 4 дена отсуствуваше.

13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.716
    Допаѓања:
    38.428
    Можно е да ти побараат потврда дека детето е здраво.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.327
    Допаѓања:
    31.138
    Потврда за здраво дете најверојатно

15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.127
    Допаѓања:
    10.494
    Зависи од градинката. Јас лани ја чував 2 недели дома за мрп, со тоа што им најавив, не ми бараа потврда. Исто кога сум најавувала дека на викенд ќе одиме, не ми барале.

16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.978
    Допаѓања:
    13.737
    Јас носев едно време потврди, потоа баталив. Што дека носев,штом ќе појдеше во градинка, за три дена болна. Педијатрите на невидено даваат потврди. Жива глупост е тоа според мене.

На dromka, bertold, Knizhevnik11 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.729
    Допаѓања:
    6.698
    Во нашата градинка ако е од приватни причини отсуство се пишува само изјава така да ако се малку денови можеш така да пробаш

18. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.534
    Допаѓања:
    8.546
    Како јас со брисевите што се нсправив најпаметна и пријавив дека има позитивен брис ама без симптоми и не ми ја примаа во градинка без чист брис. Здрава дома седеше. А таму сите мрсулави и кашлаат. И пак од таму за 2,3 дена се разболе.
    Сега не им носам ништо. Освен сами ако не ми побараат.

19. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.534
    Допаѓања:
    8.546
    Каква изјава? Таму во градинка, или?

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.716
    Допаѓања:
    38.428
    Немој да мислиш дека сите деца здрави одат во градинка. Се имам видено.