Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.718
    Допаѓања:
    38.439
    Често се вадат со тоа дека нема кој да им ги чува децата. Е па како што на нив не им е гајле што ќе разболат други деца, така и на мене не ми е гајле дали има кој да им ги чува. Не е во ред да носиш во градинка дете со бактерија, бронхит, стомачен вирус. Еднаш донесоа и дете со конјуктивит. (facepalm)

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Uzas e po ova so go procitav pogore I pred nekolku dena so vidov roditeliv Kako SE odnesuva, znaci mu veli go boli grlo nejki da jadi, taa prasuva samo dali mu dadovte sirup I kapki.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Eve Sega pak ke se macime cela nedela so virusi a taa si go nosi pokrieno so terapija. Uzas.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.718
    Допаѓања:
    38.439
    Јас лесно препознавав кое дете е болно. Се случуваше децата да кренат температура, а родителите им дале сируп пред да ги донесат во градинка. Еднаш имав случка да крене дете температура пред спиење. Се јавив на таткото да дојдат да го земат. Дојдоа и ми вика тој - Ама ништо не му беше пред да го донесеме. Другиот ден пак иста приказна. И така до крај на неделата. А господинот работи во Министерство и сигурно се јавувал кај директорката.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Grevota za decata, tamu da se maci, da rastrcuva, treba da ormori za da mu pomini pobrzo.
    Bas deka se pravat koj sme so sme, neka si zemat odmor od rabota neka gi gledat decata.
    Ili Zena neka platat da gi cuva.
    Moevo koj da go cuva I mene me prefati, zalen e mnogu so temp. Tesko go pominuva ova.

6. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.730
    Допаѓања:
    6.698
    Исто се разболува и секое доаѓање назад као ај да не зголемуваме сега време дека не бил една недела, да не му дојде многу наеднаш и тапкаме во место, а вака викаат добар е не плаче

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.244
    Срц, Кај нас пак пред 3 не дозволуваат да се земат.
    Ни минута пред 3.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Каква глупост. Од каде тоа правило?
    Кај нас околу 14:15 ги будат, го оставам да изеде ужинка и од 14:40 натака го земам. Не секогаш во исто време и никогаш не направиле проблем. Баш избегнувам околу 15ч да одам,тогаш најголема гужва се прави и не ни можеш да се видиш со учителка ни да прашаш нешто.

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.144
    Допаѓања:
    40.508
    Во аеродром беше вака до пролетта, се воведе како правило по дојавите за бомби. Врата се заклучуваше во 8:30, се отклучуваше околу 12 и после дури во 15 часот. Незнам дали ова правило уште им важи.

На azelea и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.261
    Допаѓања:
    259.010
    Децата знаат да кашалаат и со месеци, а носот да им тече и по цела година. И тоа не значи дека се болни.
    Ќерка ми кашла од август, закачи некој вирус и неколку педијатри рекоа дека ќе потрае. Во меѓувреме постојано е болна, на два три дена.
    Во градинка оди со растечен нос и кога кашла. Ако го смени начинот на кашалање, секако ќе седи дома.
    Не одат на градинка доколу има температура, воспалени очи, пролив, повраќање. И не примаат со терапија.

Во Мк боледување е мисловна именка, и знам дека некои родители мораат да носат болни деца во градинка. Не оти сакаат. Ама во прашање е егзистенција.
    И мене ми е преку глава што е постојано болна, ама тоа е период што мора да се помине.
    Не размислувам кој е крив.

@SummerGirl воспитувачка си?
    Многу непрофесионално и неетички е озборување на странките, во конкретниот пример децата и родителите. Она што се случува таму, треба таму да остане. А не да се озборува на форум.

На drugarka, ladystardust, eli25 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.980
    Допаѓања:
    13.747
    Вистина е дека има деца што се омилени поради работната позиција на родителите. Јас сум сведок на такви случаи.

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.261
    Допаѓања:
    259.010
    Тоа да, ама и затоа не се виновни децата.
    Никој не зборува за тоа.

На eli25 и joy1 им се допаѓа ова.
  13. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Не, не, јас сум го земала и накај 14.30. Исто во Аеродром сме.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.144
    Допаѓања:
    40.508
    Значи го тргнале тоа правило. Вака беше до крајот на Јули додека одеше мојот, ама не беше од секогаш така туку откако беше буката со дојавите за бомби.

15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.870
    Допаѓања:
    18.732
    Не се виновни ни други деца, кои од неодговорни родители кои праќаат деца со температура, се заразуваат со секакви вируси и бактерии.

Затоа што молчиме, цел систем ни е за никаде.

На Erika.greeneyes и Lisandra им се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.261
    Допаѓања:
    259.010
    И тоа една воспитувачка треба да го зборува на форум или треба да се побуни на друго место?
    Тоа е исто како лекар да си пресреаскажува за пациентите.

Родител носи болно дете оти МОРА. Зошто, тоа да, треба да се реагира. Иако мајки со мали деца насекаде го имаат тој проблем со работодавачите.

На eli25, lovely91 и joy1 им се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.950
    Допаѓања:
    36.942
    Дете со температура лесно се познава, воспитувачките веднаш треба да реагираат доколку детето дошло со температура или качило во меѓувреме. Исто така доколку има стомачен вирус т.е повраќа, пролив и сл. За други ситуации ниту имаат право, ниту се стручни да расправаат или да реагираат.
    Од друга страна вие родителиве претерувате. И јас бев таква, така што ве разбирам, ама не е правилно ваквото ваше однесување. Дете со растечен нос се носи во градинка, доколку кашла исто така. Ако воспитувачката смета дека е болно, има како што кажав медицински лица кои може да реагираат, ама како што ви кажа и @JuLleE деца кашлаат со месеци. Толку ли да седи дома?
    Или муабетиве прима терапија! Па што?! Во случај на бактериска инфекција кога детето прима антибиотик, треба да поминат 48 часа од првата доза и веќе се смета детето за незаразно и може да оди во градинка. Секако доколку е фит и без температура. Јас не знам што ви е!? Каде на друго место во светов децата со недели ги чуваат дома откако ќе се разболат! И кој дава боледување за тоа?!

На Anaroz1, drugarka, ladystardust и 11 други им се допаѓа ова.
  18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.244
    Уште е вака. после 15 часот (во нашиов клон).

19. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Кај нас е дива лига значи, ја неколку пати го иам земано пред 15. Свекор ми исто обавезно пред 15 го зема.

20. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.783
    Не бе,даваат само да им најавиш дека пред три ќе ја земе некој оти вратите се заклучени.
    Јас мојата ја земам во 17 ,ама имало ситуација еднаш два пати баба и ја зема кај 14.30 и сум кажувала.
    Прашај си кај вас.