Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.849
    Допаѓања:
    109.898
    Мајка бебето ти е цврсто, не е болежливо, иначе тешко дека ќе беше вака. Има мајки што и со Дефендили, Имунобунали и што ти не не успеваат подолго од 1 недела да пратат дете во градинка.

На Калатеа, Mnik, Cloverrrr и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    107
    Да можеби е така, ама искрено мислам и дека ако не оди редовно во градинка нема да стекне имунитет.Имам комшиче кога ќе се разболе на пример ако оздраве за 7 дена родителите цел месец не го носат и ред ете го три години не може да фати и буквално како во стаклено ѕвонче го чуваат.Ни надвор го носат,ни го дружат се е со баба му и дедо му и пак се разболува, а сите вируси сака нејке ќе ги помине.Јас немам престанато ич ни зима ни лето редовно си оди.

На daniangel и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Нема врска тоа. Имунитет не се јача со тоа што прво ќе се разболи па ќе прима антибиотик. Антибиотикот се уништува вкључувајќи и имуниот систем и кпга ќе се врати во градинка со 0 имунитет поворно исто и така во круг. Имунитет се ствара ако самото тело се избори и ствара антитела и се зајакнува, ама така за 7 дена нема да помине туку за 1 месец. Едноставно некои деца кога се раѓаат се по отпорни на вируси и бактерии,но некои се кревки дури и со имуностимулатори не можат да бидат како другите.

На Babyboy2020, Coco31 и Skyler им се допаѓа ова.
  4. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.751
    Здраво. Од 1 октомври почнавме на градинка. Скоро 1 месец беше од 9 до 10ипол часот. Бебе е 14 месеци. Сега е од 9 до 11и 15часот. Таму јаде, ама сеуште не спие.
    Е сега стално плаче буквално секој ден од 9 до 11и 10. Го зимам отечен во очите.
    На почеток и јас бев со него во градинка скоро 2 недели и само кај мене не плачеше. Денес ми рекоа дека стварно незнаат што да прават веќе и дека не е подготвен за спиење таму.
    Јас незнам како да постапам веќе.
    Не сме во Мк и само со мене е по цел ден.
    Некој совет?

5. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    107
    И моето плачеше цел месец и на крај се навикна и да спие и да јаде.Јас бев упорна и не го оставив 1 ден да отсуствува од градинка.

На perlaa1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Na mojata prvo razboluvanje godinava vo okt, zboram od 01.01 do sega. Ista vozrast e odi od 11mes vo gradinka. Kraj na okt imase na pluka piese ant inhliravne i ok projde bez temp. Eve ja sea pak e podzatnata pa ke vidime...toa e sezona e

На SenzeRR му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.433
    Допаѓања:
    6.933
    Ke im reces deka moras da trgnes na rabota i deka nemas druga opcija a tie treba da se potrudat i da si najdat metod kako da go predobijat deteto. Kolku poveke im popustas tolku adaptacijata ke trae podolgo. I nie sme vo stranstvo i osven so mene so nikoj drug ne sedese placese 3 nedeli pominavvme razlicni moduli za adaptacija im kazav deka imam uste edna nedela i trgnuvam na rabota i taka magicno pocnuva da ostanuva da spie.

На Babyboy2020 и perlaa1 им се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.968
    Многу родители и со претерано штитење да не дојдр во контакт со вирус/бактерии го прават поболежливо.
    Опсесивно стелизирање, прскање раце со алхохол, не давање да се фати ништо од земја, изолација на дете од други деца за да не се разболе, давање антибиотик без потреба, давање сируп за темп на 37.3, давање имуностимулатори на здрави деца... дува ветер, не го вади од дома, малку ладно, не го вади....

Сами родителите мислејќи дека прават добро, им наштетуваат на децата. Секој добар педијатар ќе ви каже дека имуностимулатор сд дава во ретки случаи. Не кај нас, секој се праи доктор.

На marta993, pianogirl, daniangel и 18 други им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.746
    Допаѓања:
    141.656
    Целосно се согласувам.
    Децата треба да играат во кал, да се прават лом, да трчаат на дождот, да скокаат во вирчиња, да јадат снег...

На daniangel, LiquidLuna, haruki и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    9.827
    Нема врска ова. Мојов е пролет, лето, есен, зима надвор. Ретко ден пропуштаме. Повеќето работи што ги јаде се домашни (грав, брокули, морков, компир, кромид, месо, аронија, киви, јаболка исл.) 3 години скоро оди во градинка, имунитет сеуште нема. Ич ама ич не расте ко во стаклено ѕвоно, ама едноставно организмот на детето е нежен. Во пролет обавезно сме со инфекција на очи, барем 2 пати, 4 пати годишно е со антибиотик. Се дружи со деца и кога не оди во градинка, игра во земја, игра на дожд, на снег, во секакви прашини, 'рѓи, гнасотии се пика со татко му и не ојача, еве го скоро 5 години е. Тоа е.

11. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    9.165
    Кога го прашав Паскалов за витамини и Имуностимулатори,строго рече не.
    Детето мора само да стекне имунитет.
    Искрен беше и рече ,океј ако фрлаш пари можеш ,ама нема потреба,џабе ти е.
    Периодот на градинки и настинки мора да се помине.
    Еве два месеци одиме, два месеци е болна . Носот не е престанат.
    Моментално и ЦРП е покачено ама мора да издржиме. Јас не ја чувам во стаклено звоно ,дури некогаш и имам грижа на совест ама ја оставам све да пипка и да гриза .

12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.746
    Допаѓања:
    141.656
    Секогаш бил против. Едвај Кате еднаш рече, епа давај маџун :) после една неубава ситуација кај возрасен со имуностимулатори, ни за возрасни не би зела.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.131
    Допаѓања:
    10.501
    И мене така ми викаше, додека пролетта ќерка ми не испи 4 антибиотика за месец ипол, и пукна 2 пати тапанчето и после 2 дена во градинка качуваше 39 температура. Прв совет тргај ја од градинка одма, втор совет одма почнувај со Киндеримуно(јуни беше) таман 3 мееци да има ефект и од септември враќај во градинка.
    Едно е јачање имунитет природно, друго е малтретирање дете. Друг човек беше кога се дешаваше ова со ќерка ми, почна да збори и да објаснува и ептен сериозно пристапи кон проблемот. Го немаше она неговото, ништо не и е.

На nevermet18, Mother of 2boys и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.849
    Допаѓања:
    109.898
    Паскалов кога има проблем никогаш не вика Ништо не му е. Јас му имам кажано што давам зошто немам опција да седи дома да го чувам, ми рече Ок ама не претерувај, едно даваш, не даваш од се по 1м и чекаш да се деси чудо. Ми рече дека е свесен дека пола и поише даваат имуностимулатори без да знае он, не е дека нафта пие, ама онаму каде што гледа дека нема ефект реагира. Кај нас секогаш без исклучок кога и да рекол Ништо не му е, стварно Ништо не му е, а кога и да се засекирал, знам дека е за секирање.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.606
    Допаѓања:
    8.606
    Нешто што највеќе ме вади од кожа е тоа солење памет на друг родител, а притоа не си им во домот нит па знаеш како туѓо дете проаѓа кога е болно, какви насоки имаат од лекар и слично.

Ее ама јас упорна, ако нека плаче, ее ама мора, сите така проаѓаат, значи не, не се сите преупорни и предобри мајки како вас од НИВНА позната причина, и не не гледам ниту една причина да му кажуваш што е правилно и што не е.

И да прави грешка еден ден родителот сам ќе ја сфати, со коментари воопшто не помагате.

16. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    9.165
    Фала на коментарот да ја чувам дома ,ама размислете дека не секој има баби и дедовци.
    Ние сме во случајов сами, така да таа опција да не оди во градинка по 1 месец не иде во предвид.

17. SenzeRR

SenzeRR Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    26
    Алал да ти е мајка, даваш ли нешто за имунитет? Мојот еве беше во градинка 4 дена до спиење и е со затнат нос, кашла, кажува дека го боли грло, гласот му е фатен ама трмпература уште не кренал ама вака ми изгледа како да ќе крене во секој момент и не знам дали сабајле ако нема тт са го носам во градинка или на доктор?

18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Samo immuno plus na natures aid, toa e vit c i zink po sostav

19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.414
    Допаѓања:
    90.665
    Имуностимулатори не даваат зошто во случај детето да има скриена автоимуна болест има контра ефект.

На LazaLaza му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Епа тоа е што претерано заштитнички се однесуваат. Мене ме гледаа како мрдната на љуљашки зошто само јас не трчав по детето со влажна марамица и се беше епа како со прљави раце да фаќа ее па како за лице ако се допре па болен ќе биде и на крај сите нивните деца беа болни, а моето ни настинка немаше.

Точно е ова, ама самите родители не се информираат доволно, а кај нас се е достапно на тацна да земеш од аптека и кога би виделе дека кај нас највеќе има од фармацевските компании за се буквално за разлика од европа они на наш пазар просперираат.

На Cosmi и Misskirova им се допаѓа ова.