Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.732
    И јас мојава така ја учам, да ги прифаќа сите деца без разлика на се, години, пол, родители, деца со типичен или атипичен развој,итн.. искрено баш ме боли како мислат другиве, макар моето и да не е во тие "популарните" и многу сум против такви поделби. И ние сме со солидни позиции ама многу кријам каде работим и избегнувам за тоа да зборувам, баш од овие причини. Инаку мислам дека најголемата улога во тоа ја имаат учителките. Забележав дека на слики кога ни праќаат децата секогаш различно седат со различни деца, и ме интересираше дали децата така прават или учителките и прашав. Ми кажаа дека ги растураат намерно, за да не се создаваат групи и кланови наметнати од родители. Муабетов им беше после градинка како сакаат, во градинка сите ќе се дружат. И го подржувам тоа. Мојава никој досега не ја викнал на роденден, ама па и ние не сме викнале деца од градинка, а гледам дека се канат меѓусебе.

На Mother of 2boys, daniangel, KuklickaSk и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Јас до сега сум се вмешала во "друштвото" на малиот само за едно дете. Дете што се случи неколку пати да го удри ,при тоа и учителката имаше забелешка но немаше никаква реакција од родителите.
    Не му кажав ништо лошо за детето но му реков бидејќи тој сака да си игра со удирање,не си играј со него за да не те повреди.
    Знаете колку боли за своето.

Инаку одиме по родендени од лани од декември, сме биле неколку пати и кај машки и кај женски. Јас родителите многу ретко ги сретнувам ,некогаш на земање од градинка бидејќи мм го носи. Така што не ги ни знам,се запознаваме по родендени. Тема на муабет не ни се работните места, туку децата, родителството, градинката па јас не ни знам каде работат и колку се економски моќни.
    Воопшто не ми е важно колку пари има другарчето во џеб за да се дружи моето дете.
    Е сега во однос на подароците,оваа година прв пат поканивме другарчиња од градинка на роденден и воглавно подароците се движеа од 400 до 700ден. Освен од едно девојче кој верувам чинеше околу 1800ден. Секако дека со иста мера ќе вратиме,а секако и дека нема да ја гледаме како поголема другарка од останатите :)

Кај нас во групата има неколку дечиња од наша населба,другите се од други населби така што и нема многу дружби после градинка.

На Mother of 2boys, nevermet18, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Од кога обично се канат деца на роденден од градинка, како е кај вас?

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Од 4ти роденден почнаа

На Estella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.346
    Допаѓања:
    31.273
    Дали носите нешто во градинка за роденден за 2 годишни? На ќерка и се паѓа роденденот во сабота, а реално од јасли наваму јас немам видено некој да носи нешто за частење за роденден :^)

6. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    7.052
    Јас почнав да носам од третиот роденден. За вториот не одеше во градинка ради короната.
    Ако ти е мерак можеш да им однесеш од тие смукалчињата или барчињата од ДМ или овошна корпа и таму да им го исецкаат овошјето за ужина :)

На Erika.greeneyes и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.018
    Допаѓања:
    4.829
    Јас еднаш и најдов животинско царство без амбалажата во ранче:^). Учителкиве ништо не ми кажаа ама тој период имаше родендени. Јас си го изедов:$ Имам и капче роденденско најдено. Прашај си дали ви е дозволено и што ако планираш да носиш.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    9.224
    Во групата сега 2-3 што е гледам дека носат торти од Хартија. Се пушта слики од сите родендени Негуватечкиве го сликаат славеникот во рамка со секое другарче. Нас ни е во сабота па и јас нарачав за во петок да почастиме

На Mother of 2boys и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.129
    Допаѓања:
    10.498
    Кај нас има забрана за било што освен крем банани. По барање на родители, цела градинка така тера.

На Mother of 2boys, LazaLaza, daniangel и 3 други им се допаѓа ова.
  10. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    2.246
    Добро мајки само во градинката каде што оди син ми немаат викано родителска или има и друга таква градинка? Не сум од Ск чисто ме интересира дали е ова нормално, од септември оди син ми во градинка ниту еднаш немаат викнато да кажат како се однесуваат децава, што и како прават... Само кога го зема и тоа кога ги прашувам ми кажуваат на сила, едвај..

11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.980
    Допаѓања:
    13.749
    Исто беше и кај мојата кога одеше. Две години беше во градинка, ниту еднаш немавме родителска.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.751
    Мајки јас стварно нз што да правам веќе. Синко 14+ месеци по 2 часа е во градинка и тоа со плачење. Веќе 2 месеци оди и нема ден да не плаче. Сеуште не спие таму од причина што нон стоп плаче. Дома е стално со мене. Баби дедовци немаме ни други роднини. Не сме во Мк. Бев со него на почеток 2 недели. Ќе полудам веќе искрено.

13. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мојата е во јасли за 2 роденден до сега имаат носено пакетчиња. 2 пати имаше класична јартиена торта со чокобисквит и слично. Еднаш имаше чоколадно млекце еднаш банана. Таму на слики гледам им сечат јаболчиња и на јаболче им ставаат свеќа да дува ако нема хартиена торта. Останатото во ранче ни го праќаат

14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.541
    Допаѓања:
    8.550
    Прашај ги ти. И кај нас немаше во септември. И јас баш ги прашав и после гледам одржаа родителска.

15. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.732
    Јас носам, и за прв и за втор и други исто носат. За прв им однесов шмукалчиња , за втор животинско царство и шмукалче. Гледам во ранче обично оставаат крем банани бидејќи мојава не ги јаде и лижавчиња бидејќи во градинка не им ги даваат. Сега веќе во мала група им слават дополнително , со масички споени, со свеќички, со сокчиња со се.

16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Следната недела имаат есенски панаѓур ама ич немам идеја шо да однесам...
    Дајте идеи ?

17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.018
    Допаѓања:
    4.829
    Треба да правиш или да купиш па да препродаваат? За јадење нешто или украси?
    Овие сите може да најдеш некој што ги изработува: свеќи, сапунчиња, честитки, суви колачи, теглички со бонбони и да ти ги украсат со есенски декорации.

18. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Па моме и правено ,може и храна може и украси... ќе влезам во овие 99 може ќе видам нешо интересно.

19. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    Ние одлучивме да паузираме со градинка до пролет. Нема логика ова со разболувањево, 4 дена оди и пак е болна од денес а седеше 3 недели дома предходно зошто беше болна. Во 3 месеци се на се ни цели 3 недели одење и се немаат фатено, само се мачи и она и ние со нејзе, што ја гледаме ваква а и за беља и нас не префаќа па веќе се истоштивме и психички и физички.
    Ниту она може да се адаптира таму со вакво постојано отсуствување ниту ние гледаме некој бенефит од градината.
    Здравје на пролет со нови сили ќе пробаме пак.

20. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.541
    Допаѓања:
    8.550
    Ова со разболувањево јас мислам дека е неизбежно и у градинка ако не оди, после во школо ќе биде истото и така.
    И нас тешко ни оди адаптацијата, после ручек ја зимам. Уште не спие. Ама не се откажувам. Барем се надевам ќе издржиме до крај.

На daniangel, karak и SuperGirl24 им се допаѓа ова.