Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. mona2022

mona2022 Активен член

Па не прашувам за џабе. Иако мојот став е таков доколку е подобро за детето нормално дека ќе постапам во негова полза. Секое искуство менува мислење, ако ништо друго барем утеха ми дава

Проблемот е што ние не живееме во Скопје, а ситуацијата по другите градови е една градинка во цел град и тоа едвај место да добиеш и во неа.

Last edited by a moderator: Dec 21, 2023
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Не знам зошто бараш утеха некаква, ако имаш можност да го чуваш детето до 3 години, чувај го. Нема да остане несоцијализирано, нема да му фали ништо.
    Не знам дали постои мајка што ќе ти каже дека градинката е лош избор, моите одат и двете, бебето ми е уште мало за да кажам нешто ама за поголемиот дефинитивно градинката е прав избор.

3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Ова не ти е објективно мислење, си ги запомнила само негативни искуства или само тие те интересираат. Па ако е вака зарем ние сме немајки што ги праќаме децата во градинка, ко на мачење да сме ги пратиле. Мојава од 8 месеци оди сега веќе 3 ќе прави. Ниту е агресивна, ниту безобразно нешто рекла. Социјализација до година, година и пол нема некоја, но после тоа и тоа како има. Сега е во група со деца родени 2021, ако се сретнат после градинка, се гушкаат ко да не се виделе година дена. Од друга страна имаат секој втор ден некакви активности од типот садење дрва, цвеќиња, театарски претстави, олимпијада (маливе навиваат) , големите приредби им прават.... Кога ја земам порано кај 3:30, се расправа со мене зошто сум ја зела имало уште деца во градинка. Немој да мислиш дека на 3 кога ќе тргне магично нема да се разболува. Во јасли мојава 2 пати беше болна , додека годинава почесто, се меша со поголем број на деца од различни возрасти, така да нема правило, што треба да помине ќе помине. Ако ти го чуваш детето како сакаш така. Но ако имаш избор градинка, жена или баба , дефинитивно избор мене би ми било градинка.

4. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Mom's
    Градинките низ Аеродром и Нови Лисиче работат денеска?

5. drugarka

drugarka Популарен член

Сите градинки работат

Anaroz1 and LazaLaza like this.
  6. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Гледам пар мамички од работа не дошле денес со муабет дека нема да работеле градинките во Аеродром и Н.Лисиче. Tnx за инфо

7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

@LazaLaza и јас колку што знам сите градинки работат

LazaLaza likes this.
  8. anngelique

anngelique Популарен член

Работи кај нас во Ново Лисиче

LazaLaza likes this.
  9. bertold

bertold Популарен член

@mona2022, во право е @Cherry79.

10. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Ако не сакаш да го пушташ и инстинктот ти вели да не оди, што се мислиш? Зошто дозволуваш притисоци да ти прават останатите? Ништо не пропушта, ниту нешто ќе смени до три години неодењето во градинка. Секако, ако ти си со детето, го носиш на лулашки го шеташ, дома си играте, си боите, цртате, а не е пред тв и со телефон во рака по цел ден. Во тој случај секако е подобро градинка. Ама, ако му ги исполнуваш останатите потреби ич не си ставај грижа на совест за градинка, не му е потребна на мала возраст.

Autumn Love and mona2022 like this.
  11. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Мојата до 3 год не одеше. На 3 месеци пред 3 почна. Позитивно ми е што се разјаде таму а дома година дена маста ни ја извади со тоа најадете, коса ни побеле. Негативно ми е што е често болна ( имам пишувано понапред). Позитивно ми е што е таму згрижена и немам мака да се мислам кој да ја чува (баби дедовци идат на одмор, дадилка болна/одмор) и сл.
    Дека беше социјализирана додека беше дома нема збор, секој ден на лулашки и паркови со деца, у 4 ѕида не беше чувана.
    Дека има позитивни и негативни страни градинката, има.
    Ама ко ќе размислиш се во животот има позитивни и негативни аспекти.

mona2022 likes this.
  12. mona2022

mona2022 Активен член

@SuperGirl24 и @RainBow многу ви благодарам. А најмногу е поради грижата на совест што ја чувствувам, а знам дека моментално најпотребна му е мајката и никој друг. Секако дека сите тие активности ги правиме и дома, плус одење на село, интеракција со животни, деца, луѓе, домашна работа, околу куќата и слично. Се трудам максимално. Ама од притисокот од сите околу мене и некои жени/мајки кои ни 2 ни 3 одма осудуваат, демек зошто ти не работиш од некој друг чекаш и да не набројувам што се друго сум слушнала..не можам да се опуштам максимално и да бидам психички силна и стабилна за детето. Како викаат жена на жена најголем непријател.

13. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

1. Мајката секогаш им е најпотребна на децата и на 3 и на 33. Но и таткото им е потребен, никад не сум ја сфаќала таа поделба мајка/татко. Тоа не значи дека за навек треба да бидат врзани за нас и у врат да им дишеме.
    2. За останатите осуди што ги добиваш имаш сосема поинаков проблем неврзан со градинките кој што треба или да го решиш со околината или да не ги слушаш (од едно уво влегло од друго излегло)

Skyler likes this.
  14. Doktor F

Doktor F Популарен член

Работат.
    Ни се јавија да прашаат дали ќе ги носиме децата зошто ќе биле редуцирани со кадар, инаку си работат.

15. zverkica

zverkica Популарен член

Каде има торти од хартија? Наскоро и ние ќе славиме 2 роденден па да почастиме таму

16. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

https://instagram.com/slatkadekoracija_?igshid=MTk0NTkyODZkYg==
    Јас од тука ја нарачав. Одлично е девојчето

zverkica and Mucika like this.
  17. marta993

marta993 Форумски идол

Јас нарачав од @Цвет88 на инстаграм е craftastic_mk и сум презадоволна :)))

LiquidLuna, zverkica, Mucika and 2 others like this.
  18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

:l::hug:
    Фалаааа, баш ми е мило вака кога ќе прочитам.

marta993 likes this.
  19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Последниот период бевме две недели дома една во градинка и после две недели во градинка една дома. Така нешто. Сега е веќе 2 недели во градинка кога ја оставам и земам е насмеана. Веќе не плаче. Почна да јаде и дома и таму. Ама негувателката ми вели дека откако сме почнале пак сега да одиме во градинка демек не сакала да си игра со дечињата не сакала да и се доближуваат и слично. И секој ден истото ми го збори (facepalm)
    Мене искрено ова ми е многу чудно зошто многу сака деца каде и да сретнеме се радува. И кога ја составам со деца си игра без проблем иако не ги познава од претходно.
    И сега кога ја носам во градинка насмеана е и кпга ка земам цело време е расположена. А тие деново когане оди во градинка дома искрено како некое друго дете е толку е плачлива кенкава ништо не и е погодено.
    Гледам и голем напредок во однесувањето од тоа што пди во градинка.

le.soleil, Snowflake92 and Tiny Love like this.
  20. anngelique

anngelique Популарен член

Дали ако отсуствува дете од градинка повеќе денови од други причини освен болест ви бараат потврда во градинка и ако да како отприлика треба да гласи?