Не е фактор да мењам градинка. Ќе мењам градинка ако не сум задоволна од учителките. Ако ги занимаваат цел ден, имаат активности и во 3 им пушта тв да гледаат Маша и Медо зашто сама била цел ден со 20 деца ама баш ич не ми смета. Има тв кај ќерка ми во занимална ама па на 2 години и нешто ја научија да брои, денови во неделата, годишни времиња, сите животни ги научија, 90 посто од песничките македонски ги знае. Активности имаат еден куп. Така да не гледам што е проблем телевизорот.
Во Кочо Рацин нема, ако ти значи нешто. Имам радио едно видено само ама негувателката има спомнато дека од телефон им пушта музика така да може и да не им функционира ни радиото
Дечки ,ми се јавија од градинка. Ако нема МРП и ревакцина од пертусис што се прима на 18 месеци нема да не примаат во градинка. Им објаснав,прво дека имаме 14 месеци, ревакцина не можеме да примаме ,а за МРП цело време е настината и нема да ја вакцинираат сега. Ми рекоа без разлика,одлуката е дека не може да се оди во градинка. Чаре ?
Кажи им да ти дадат црно на бело да си однесеш на работа да најдете чаре. Така беше со ковидот, не може да си играат они мајтап со нас, ако е таква ситуацијата нека дадат црно на бело да се покриеш на работа. Од кај сеа мрп им излезе.
Кога има прогласена епидемија мислам и порано дека ги вакцинираат. Ако памтам добро, при епидемијата на морбили ги вакцинираа на 9 месеци. Е сега во случајов што е болна... Не знам шо да кажам. Ама нема да ја примаат, тоа сигурно.
На вести имаше за Ди те пер а од градинка ми рекоа и за двете. Ненормална држва. Кога носат некоја одлука тре а да ги гледаат сите аспекти. Еве јас немам кој да ми ја чува и сега ?
Нема логика, кај мене во вакцинален картон нема ниедна што е на 18 месеци поаледна е примена на 13 месеци МрП и толку. Баш вчера отворив и видов. Плус нема зошто да не ја примат кога е вакцинирана она со шетовалентна и петовалентна на 2 и 4 месеци. Ретардирани се или тренираат да бидат?
Зошто пробуваат на терет на ДтаП да се боцнат и со мрп. А тие две вакцини наеднаш не можеш да ги примиш. Не дека не можеш ама зошто шок да се прави на организмот.
Јас се запрепастив троа, во групава испадна дека само ќерка ми е вакцинирана со се, а децава имаат по 2 и пол години веќе.
И кај нас кажаа (усно засега) дека МРП ќе бараат за да може да продолжи да оди. Моево уште малце 15 месеци ќе прави. Јас планирав во април да го вакцинирам, тогаш ќе имам одмор од работа па да поседи дома малце. Ама изгледа ќе морам сега. А тоа што се појавија сипаници во другата група е посебен муабет. И како сега да го носам на вакцина, а не е поминат периодот на инкубација за сипаниците... Јасно ми е дека вирус некој во секој момент може да испадне, ама еве за сипаниците знам и не можам свесно да ризикувам. Хаос
Зависи какви сипаници се ако е варичела за 14 дена се гледа дали ќе има реакција. Не, само пробуваат да манипулираат. Кај мене во книшка нема ништо пишано јас со што да го вакцинирам?
Да, варичела е. Знам дека е 14 дена, ама не се поминати откако пријавија дека ја има во група, затоа се нервирам. А ќе форсираат за МРП да ја прими што побрзо. Немам опција толку време да го чувам дома сега. Мене планот ми беше една недела да остане дома, да го вакцинирам, да поседи уште некој ден дома, па да продолжи во градинка.
Нема што да форсираат ќе им кажеш. Ако случајно се противат оди во диспанзер ќе ти дадат потврда дека ќе одложиш и тоа е тоа. Ни они нема да ти го вакцинираат не се до толку неарни.
Е баш ради ова треба проверка на вакцинални картони редовно. Не се вакцинираат деца, па после паники кога има епидемии. Болно било, не зборело, чудно прднало. Си одложува вакцини кој како сака, па после пред време се вакциираат деца кога ќе избувне нешто. Со МРП се вакцинираа бебиња од 6 7 8 месеци, сега ќе се ревакцинира на 1 година место на година ипол.
Ама парадоксот е ,овие ти викаат не ја вакцинираме сега болна е цело време а другиве, без вакцина не може во градинка.