Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Да се надоврзам на твоево. Кога ја носев малава на вакцина имаше дете предшколска возраст абе рикна од плачење и тоа во едната рака што го боцнаа, па таман се смири па во др рака. Тоа е едноставно траума за детето.

Tea SK likes this.
  2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Ќерка ми тргна во градинка на 11 месеци. По вакцинален картон имаше останато на 13 мрп, на 18 дтп и пнеумокок. Се разболуваше цело време, точно ама земав 1 недела одмор и ја вакцинирав со растечен нос и добра крвна слика. Никој не ме врати.
    Се снаоѓа човек.

3. Misskirova

Misskirova Популарен член

Ова е официјално и точно така ? Screenshot_20240208_122508_OneDrive.jpg

AniSk likes this.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не е начин сега на куп сите, ајдеееее.... И зошто условување со вакцина на 18м што треба да се прими да се прими сега, 4м порано. Моето е 13м, нема сила што ќе ме натера сега да го боцкам ни со мрп на па со дтпр кога не му е ни време. Во среде епидемија, место да ги штитиме децата ние ќе ги ставаме во осило. Инаку дете редовно боцкано, ама едноставно не е сега време за боцкање нешто што може да почека.
    Да, тоа е тоа, календар на имунизација.

rarepearl and Misskirova like this.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Не ги боцкаат порано, баш прашав во диспанзер ми рекоа пред 18месеци нема шанси.

Coco31 and Misskirova like this.
  6. Misskirova

Исто мајка, нема што некој да ме условува да прими вакцина 4 месеци порано ,ни па ММР кога дете константно е болно

7. Skyler

Skyler Истакнат член

Препрашај во диспанзерот, нешто погрешно ти пренеле или ти погрешно си сфатила. Досега до ммр се има примено по календар?

8. Misskirova

Да ,до ММр се има примено.
    Не,они воопшто не рекоа да ја прими порано ,туку во градинка ни рекоа без разлика што е 14 месеци и што и е рано за Дитепер ,нема да ја примаме ако стане официјална одлуката.

9. Skyler

Skyler Истакнат член

Скоро сигурна сум дека немаат право на тоа, безобразни.

Misskirova likes this.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Немаат споменато кај нас во градинка, всушност пред месец дена бараа нови потврди за примени вакцини и кога вадев од самиот диспанзер враќаа куп родители со непотполно вакцинирани деца. А без потврда не ги примаа во градинка.

Инаку бараат кај нас ( не во Ск) до онаа вакцина која е на ред според возраста. На пример кај ќерка следно без Мрп да ја прими бидејќи е веќе 12+++ нема да ми дадат потврда.

Една најава за инспекција во градинка или самите воспитувачки да побараат потврда, ќе мора и ќерка да седи дома.

Опција е потврди од матичен и слично ама од диспанзер веќе нема да ми дадат за редовна вакцинација.

11. Misskirova

Потврда ке даде матичен пошо цело време е со хрчење и кашлица ,ама не е решение тоа,ке купиме десет дена. Јас сакам да ми е скроз здрава и да ја вакцинирам ,ама тоа е што е.

12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Ако стане официјална одлуката, ќе има и промена сигурно на препораките. Не може само така, ај 4 месеци нема да го примаме детето додека не направи 18мес.

Coco31 and Misskirova like this.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Види скроз здраво дете што оди во градинка нема. Пролет се алергии,летно време во една групс по 50 деца извор на бактерии,есен настинки,зима грипови и вируси. Ако е со само растечен нос и кс и брисеви уредни вакцинирај.

Misskirova likes this.
  14. danichap

danichap Moderator Staff Member

Ме замисливте со вакциниве. На година веќе трета доза дтп беше, нели се исти вакциниве:^). Оти поинакви календариве:^).

15. Mucika

Mucika Популарен член

Прво ако е болна како оди во градинка. Друго, ако е болна земи боловање, со кс имаш 2 недели, па нека земе и маж ти, земете уште по 3-4 дена одмор и ти и он. Ќе останете месец дена дома, ќе оздрави, боцнете и завршете работа со мрп. Јасно ти е дека додека е во градинка никогаш нема да биде скроз здрава и без растечен нос така како што сакаш за да прими вакцина. Мене ми е страв да пуштам невакцинирао дете во градинка. За дитеперот мислам дека ќе ти бараат двете дози да ги има, третата нема логика.

IRBBB, Anaroz1, violetblue and 3 others like this.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Три дози биле до 6 месеци и јас мислев две се. Ревакцината е на 18м.

17. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Оти изгледа сите практикуваат и лекуваат и вакцинираат како сакаат.
    Од лекар до лекар различен начин на лекување, до поделба кои одобруваат кои не одобруваат вакцини….
    Да не збориме начин на лекување и начин на еден пораѓај од држава до држава.
    И вакциналниот календар што го има другарка за малата е различен од тој на внук и, разлика една година се.

danichap likes this.
  18. Mucika

Mucika Популарен член

Јас па скоро сигурна сум дека 3тата на 18 ја прими. Можно е да не памтам. Ама пак, таа на 18м нема резон да ја бараат на помали деца. Од првите има каква таква заштита.

Coco31 and Skyler like this.
  19. Misskirova

Кога викам болна мисламна настинка , растечен нос и кашлица ,еве веќе две недели. Претходно беше 2 месеци со бактерии.
    Нели со МРП бараат скроз здраво дете.
    Од градинка не ни прават проблем бидејки ги сметаат за настинки кои децава реално ги имаат цело време.
    Ама за МРП искрено ми фуфка дури е настината.

20. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Ама и треба да ти фуфка. Не за МРП, за ниту една вакцина не би ме присилиле да ја ставам пред време, а не па на болно дете. Не е само вакцинирај па лупај си ја главата после.

Одвратни ми се коментариве што ги читам во темана 'вакцини или не'. Не може човек да прочита корисна информација, од што се препукуваат за едно исто во темана.

Добар совет ти дала Mucika, така би постапила и јас.

Coco31 likes this.