Затоа што и овие што ја одложуваат мрп. Додека не ја примат мрп, не можат да ја примат дтп. Јас вака знам. Е сега ме замисливте околу вакцините. Ќере има примено мрп и од тогаш се нешто настината беше со носот и никако да ја примиме трета доза пнеумококна вакцина. После неа не знам која вакцина следи. Да не испадне дека треба уште некоја доза дтп па да ми прават проблем од градинка?
На 18 месеци имате ревакцина на пнеумокока и 2 доза петтовалентна вакцина што ја викаат ДТП...е сега втората доза ( или ревакцина не знам што е) на ДТП се дава една година после првата доза, не пред...по календар доаѓа на 18 месеци ама пример првата доза син ми ја прими на 10 месеци и следната доза ни ја закажаа на година и 10 месеци...значи МРП па пнеумокока па ДТП
Јас го прашав матичниот и баш ми рече дека нема врска една со друга и дека може да си ја прими дтпер иако нема мрп.
Мене ме интересира каков е имунитетот на децата која ја немаат примено ДТП на 18 месеци, а првите ги примиле?
На 12 месеци, освен мрп, дали има друга вакцина според распоред? Знам ќерка ми до сега прими три дози дитепер, ме замислија што бараат уште една ревакцинација.
Официјално е прогласена епидемија и има одлука или само паники се креваат? Моиве и двајцата ја немаат ревакцината. Сплет на околности таа остана, а периодов нонстоп се болни. Некако не гледам опција
Третата превенар се прима до 2 год најкасно, само тоа глеј да не прекорачиш за да биде заштитена и после втората год.
Ние заглавивме на пнеумококна уште не ја примивме. Сега треба таа, па дтп нели? Прават проблем во градинка сега ако ја нема третата доза. Пошто се настината е.
Тоа е во ред. Поштувам ,така и треба. Ама тогаш нека најдат решение и за мерки за родителите кои немаат кој да им чува деца .
Sega baš gledam vo kniškata, moeto znam ima primeno se, i se sekjavam posleden pat koga bevme 2021 godina ni rekoa sega tek vo školo. Ama mojava e 2019 rodena, a vo kniška pišuva pertusis 4 godini, i toa ni e prazno pole. A na net najdov deka sega nema takva na 4 god, pišuva samo 18 meseci pa tek 6 godini? Mislenje? Sekako kje proveram utre vo Idadija
3 дози дтп се до 1 година и на година ипол ревакцинација, на 4 нема. Сега е така. Можно е да смениле нешто вакцинален календар. Пертусис на 4 год што стои во книшка, кај ќерка ми е прешкртано и рачно е напишано стрептококус пнеумонае, наредени се трите дози на стрептокот со датуми во продолжение. Можеби се лажам ама мислам дека пред 3 години стрептокок не беше задолжителна.
Пред месец дена го вакцинирав дечињата на 18 месеци, од Јане ни кажаа дека следна ни е на 6 години ревакцина на МРО ќе е. Така да во ред ви е мислам