Во мојот град ми понудија пнеумокока и дпт да му ја дадат заедно ама мене ми фуфкаше зошто еден месец пред тоа ја прими мрп и ја прими пмеумокока па дтп, ама ете изгледа може и заедно...на другарка ја вратија за мрп зошто ќерка и нема пробано белка па ја вакцинираа со пнеумокока па после мрп па дтп...значи пнеумокока може кога било после 18 месеци а дтп 1 година после претходната доза па натака
Дали некоја мајка го нема пуштено детето во градинка повеќе од месец-два,дали постои некаква потврда од матичен лекар што може да се достави за да не ја отпишат од градинка,нели 5 дена се задолжителни во месецот Прашувам за градинките Срничка во аеродром
Merkata e odi vakciniraj. Ako e dovolno bolno za da ne se vakcinira roditelot trebs da e na boleduvanje i posle da se bocne i gotovo. Jas mojata i mrp i tie revakcinote posle mrp ja odnesov ja bocnaa i ja ostaiv vo gradinka istiot den...nisto ne i bese...sekako sedenje doma 2 nedeli pred i posle vakcina vo nieden raboten proces ne e predvideno
Имаш потврда од матичен дека ради анемија не може да оди или ако предвреме родено некој компликација итн. Иако не верувам дека би ти го отпишале во Карпош не ги отпишуваат јас 2 години го одложив идењето плаќав само за место.
И кај нас имаше листа за чекање ама сепак таква политика имаат. Е сега прашање до вас дали мора 2цата родители да се на иста адреса за да се запише дете во градинка или само на тој што поднесува?
Smeat od gradinka da otpisat dete ako na 14 meseci nema primeno vakcina mrp? Denes mi se javija i taka mi kazaa.
Да отпишат колку што знам не смеат. Однеси си потврда дека е болно детето и не може да се вакцинира ради тоа. Секако кога веќе не ти го примаат барем меато ќе си задржиш. Во случај да ја отпишат тогаш адвокат.
Im kazav deka bese so virus 14 dena. Ne ni smee da se prini vakcina bez da pomine mesec i da e sosema zdravo deteto. No mi rekoa sleddn mesec primete pa ke pocne da doaga bez vakcina ne moze. Da namomenam zapisano e detevo od sep,ama nema voopato odeno, sekoj mesec bevme so trmp poradi zabi, nejadenje, i vospitackite rekoa vo red e ne mora sa ide, ke si stoi mestoto. Sega, so vakcinata uslovuvaat i ne znam sto ponatamu Ti blagodaram
Видете во договорот дали има некаков услов наведено. Пред некое време баш пишувавме дека во договори стои ако месец или два не се појави, се отпишува детето. Во групата на ќерка ми (не во Ск) имаше дете отсутно скоро 3 месеци ради престој во странство, ама демек било најавено и не направи никој проблем што не доаѓа. Е сега со вакцините, не знам, може други услови има.
Јас колку што знам официјална пандемија нема прогласено. Едно се препораки друго се одлуки. Под вакви услови не може да ве вратат.