Кај нас рекоа кој нема да донесе во понеделник целосен вакцинален картон нема да се прими детето во градинка
Исто и кај нас мора да однесеме, ама им поставивме прашање дали е официјално и што со тие што немаат 18 м за ревакцината, рекоа ќе виделе како ке кажеле па во согласност со тоа, ама ич ми нема логика ако нема возраст да ја прими предвреме ваљда нема да е така тоа
Кај нас рекоа тие што каснат мрп и што немаат 3та доза дтпр а се децата над 18 месеци. За пред време вакцинирање ништо не спомнаа. Нас ни е баш сега на 15.02.2024 закажана и ќе го чувам дома неколку дена да му се смират мрсулите па ќе ги вакцинирам. Мислев да одложам до март-април да стивнат вирусиве зошто стално е болен ама сега неможеме да чекаме
Neli sekako ne smee da odi dete vo gradinka sto ne e vakcinirano? Jas mislev deka toa pravilo sekkao si bese epidemija ili ne. Sea verojatno e zategnato i zakaneto so kontroli ama si postoese toa i pred epidemijava.
Не. Јас како што знам задолжителна беше мрп, после таа веќе не бараат во градинките потврда ниту картон
Кај нас бараат секој септември да се донесе потврда од вакцинација. Сега е направен електронски систем и не може да се издаде потврда ако ги нема примено сите вакцини предвидени за неговата возраст.
Да, и дитепер влегува во редовниот календар за вакцинација. При упис на дете во градинка се носи копија од примени вакцини. Јас и за двете деца носев копија, а дел од документите што ги заверува матичниот лекар, исто покрај за психофизичката состојба се потврдува и за задолжителните вакцини. Тоа за мрп стрикно, бараа во периодот кога имаше епидрмија со морбили. https://www.13noemvri.mk/strana/607 Еве овде ги има потребните документи за упис на дете, на страните на сите градинки стојат истите.
Кај нас бараат секој септември и јануари нови потврди. Бар во јасли така. Со тоа што беше напоменато во јануари сите деца над 13 месечна возраст мора да имаат Мрп примено.
Јас само за мрп носев и после тоа ми немаат побарано ништо. Значи нема едно правило што важи кај сите
Да да. Прочитав дека кај повеќето е така. Кај нас не беше случај така па мислев кај сите исто важи ама ете не
Со возачките и пасошите заборавија епидемија дека има. Чекам за бројки, состојби на деца, забрани за градинки... некои деца денес отидоа без вакцина, некои не. Хаос од држава... Секое чудо за 3 дена...
Каков е тој картон во вакцинален пункт што ги даваат? Денес ни јавија дека не ги признаваат копиите од книшка. И дали можам рандом човек да пратам (брат ми) во Букурешт со книшка на ќерка ми да го земе или гњават родител да иде?
Тррба да го имаш дома. Го даваат со првите вакцини, и понатака си го носиш за пополнување со секоја следна вакцина. Ако све примила на едно место, ваљда може и нов да ти напишат, ама побарај си дома, треба да го имаш.
Нас како што не држи сеќавање ни даваат потврда од нив (не копија од книшка, картонот и сл), дека детето ги има примено сите вакцини. Такво нешто да побарате...