Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.456
    Допаѓања:
    5.422
    Sega za Sega nisto nema samo toa sto e po portalite go znaeme I nie. Ni kako ke se raboti ni koj e planot za rabota za zal

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.738
    Допаѓања:
    77.025
    Уште 3 предмети и дипломиран педагог ке бидам, рачунај ме и мене за работа :D јас одамна имам желба за приватна градинка...
    Инаку куп невработени дипломирани педагози има.. само јас колку знам...

На eli25, TutiFuti, snegulkata и 5 други им се допаѓа ова.
  3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Денес пополнувавме анкетен прашалник дали сакаме втора смена и дали сабота да работат. И раководителката баш беше тука,една мајка ја праша што значи тоа дали детето сабајле донесено ке си го зема пак во четири. И оваа беше децидна. Вика, не, или ке го носиш прва смена до 14:30 или втора смена од 14:30. И и викаат не кажаа така по медиуми. Мислам нема логика смените да постојат тогаш. Сите работиме до 15, 16 часот ако сме прва смена , кој ке го земе детето во два. И раководителката вика нас така ни рекоа, така ви пренесувам.
    Која е вистината и како е планирано? Има ли некој конкретна информација.

На kukla21 и M&M им се допаѓа ова.
  4. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Како што прчитав смените до 14.30 важат за вработените а не и за децата. Децата ке си бидат во градинка до 16.30, како што си е и сега.

На cresa-jagoda, eli25, Bozica1980 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    И јас така знаев. Ама женава сабајле не распамети. Родители околу неа бледо ја гледаат 8-| а она упорна или прва или втора ке ги носите, ако не изјаснете се негативно на анкетата.

6. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.475
    Па слушнала нешто, а не разбрала. Нема логика до 2 часот да бидат децата, кога претежно сите што работат прва смена се до 4.

На cresa-jagoda, eli25, Petar80 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Не им се работи во смени]:). Може целта и била да ја натера да се изјасни негативно на анкетата :?:

На cresa-jagoda, EuHenIa, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    И јас пополнував, но ми рекоа дека воспитувачките се менуваат во 14 и30.

На cresa-jagoda и irena.1 им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.041
    Вистинското прашање е дали се воспитачките неинформирани или свесно манипулираат со родителите во очаен обид да ги предомислат:^)

На cresa-jagoda, eli25, Bozica1980 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Имаше на медиуми изјава од Министерката за труд и социјала дека смената се однесува на вработените и дека децата ке си бидат до 16.30..

На cresa-jagoda, irena.1, augustd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.046
    Допаѓања:
    154.379
    Абе може убаво што им текнало ама за да сптоведат вакво нешто треба да се спремни а не само ај воведуваме и толку а организација нула.
    Него малава ја запишав за септември, се мислам фал да ја однесам на 1ви во петој на пола саат или во понеделник на 4ти. Што мислите за прво тргање што ми е попаметно, се мислам дека повеќето ќе чекаат понеделник па ќе има големи плачки за овие прв пат што тргаат и да не и биде потрауматично, може е поарно петок малку па 2 дена дома па понеделник пак на малку. Не сум паметна. А може и да ја оставам уште 1 недела па да тргне. Уф бре ко прво да ми е :( . Башка немам ни брисеви земено ни потрврда од матичен како ќе стасам у 3 дена се не знам

12. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.475
    Изјавиле и официјално дека тоа работно време е само за вработените. За децата, исто како и до сега.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.456
    Допаѓања:
    5.422
    Najdobro vi e od ponedelnik ili posle ponedelnik t.e. Sredete so brisevi ne smeat da se postari od nedela dena

I za site ostanati za debatite okolu 2 smena nema nisto uste nikakvo oficijalno izvestuvanje za rabota ona sto vazi potpolnuvanjeto na anketniot list samo onoj dali sakate vtora smena I dali sakate za raboti vo sabota odgovor so da ili ne a se ostanato ne se validni od ministerstvo. Ako Ima nesto ke ve izvestam

На M&M и irena.1 им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.788
    Допаѓања:
    141.994
    Градинките работат според програма која секоја година ја предлагаат на Совет на општина и истиот ја усвојува. Вообичаено тоа е во јуни, за да можат во текот на летото да се подготват за работа согласно со програмата. Истата се изработува согласно со НАСОКИ донесени од МТСП.

За да може да се промени начинот на работа, прво, МТСП треба да ги смени насоките од подзаконскиот акт, градинките да ја сменат програмата и Советите на општините да ги изгласаат.
    Ова е првата причина поради која ова требаше со идејава да се започне најдоцна во јуни. Значи, е задоцнето, или јас би кажала преурането со одлукава.

Второ, е систематизацијата на градинките. треба да се донесе нова во секоја од нив, за да се зголеми бројот на воспитувачки и негователки, како и чистачки. Истата повторно ја носи Советот, а за чија подготоовка и носење треба барем еден месец. Значи има уште 6 дена до први, нема да стасаат.

Ова погоре се менаџерските проблеми, а воедно и правни обрвски кои ги имаат субјектите со цел да работат согласно со Законот за деца и млади или како и да се викаше го заборавив, а не ми се гугла.

Настрана формално правните пречки, постојат и суштински пречки кои оневозможуваат за 6 дена да се отпочне со популистичкава мерка.

Децата освен што треба да бидат под надзор на возрасен, во градинката треба и да бидат воспитувани и образувани.

Со невработување на нов кадар (а кој во никој случај не смее да се вработи најрано до 15 октомври, а согласно Закон за спречување на корупцијата) има ризик една воспитувачка да оди или 2 смени во еден ден, за да ги учи децата и од прва и од втора смена или пак децата од едната смена да немаат воспитувачка. На пример, една градинка има група до 1 година, една до две, една до три, една до 4 и една до 5 годишна возраст. Да претпоставиме дека од групата од 3 и 5 години пола треба да одат прва смена а пола втора. Ќе ги спојат? Кога програмата за едните е поинаква, кога едните уште ги учат за бои а другиве навелико учат на англиски и спремаат приредби. Поголемите ги тепаат помалите, помалите имаат проблем што другите се поголеми... нели основната причина што има групи поделени за сите возрасти... Значи образовниот дел ќе се прескокне.

Децата од 2 до вечер до 8 треба да јадат. Сигурно дека ниедна градинка нема да си дозволи да има дава стоено јадење, па вечера ќе треба повторно да се готви. Готвачките треба да идат секој ден у 2 смени сите, или пола прва пола втора смена, што значи ке бидат побавни и помалку ефикасни.

Нормално дека просторијата во која 6 или 8 саати седеле и спиеле една група деца треба да биде исчистена и проветрена па треба да има и чистачка плус, или дупло. Бидејќи нема да има, истата ќе мора да чисти за истите пари и или лошо ќе чисти од премор или ке чисти само за прва смена, а за втора ќе си седат у нечиста просторија.

Идејата не е лоша, само е преуранета.
    Треба кога се уписите, април или мај, не знам, тогаш да се прави анкета, па да се утврди дали треба или не, дали ке има само еден клон кој ќе биде двосменски, дали сите ќе бидат, па да се донесе програмата во јуни и од сепрември да се почне со реализација.

Не 2 недели пред почеток на годината.
    Вакавата популистичка одлука прави само гнев кај вработените, страв кај родителите и забуна.

Зошто толку брзање, не знам. Ако сакаа да им помогнат на родителите со работата, треба Владата која 2 месеци го чува предлогот за продолжено породилно да го усвои и голем дел од мајките кои требаше да тргнат на работа да имаат плус уште некој месец.

На Sunshine_1979, Kitten, karak и 2 други им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    I mene mi rekoa deka kje treba vo 2 da go zimam. Ne mozelo dve smeni da sedi. Ko shto razbrav od chetiri gradinki vo naselba samo edna kje ima vtora smena i tamu kje sedat site dechinja shto se ostaveni podocna od 14 odnosno vtora smena. Na nishto ne lichi ova.

На stetoskop и Petar80 им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.952
    Допаѓања:
    110.310
    Мајки не прашувајте негователки и шефици, ако нешто не ви е јасно имате МТСП и имате телефони, а богами и интернет.

Учебната година како и за првачињата ќе почне во понеделник на 4ти. Јас во вторник планирам да земам брисеви и да соберам документација, во понеделник со уплатница, документи, изјавата за вакцини и брисевите со медицинска белешка, на градинкаааа....

На cresa-jagoda, M&M и augustd им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    kakva izjava izvadi za vakcini?

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.952
    Допаѓања:
    110.310
    Сами си имаме составено, малиот нема промено ниедна вакцина.

19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    da, prochitav vo temana. zatoa i te prashav mislev da ne zede od lekar neshto..

20. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.475
    А си пишавте како изјава дека нема примено ниедна вакцина, така?