Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Ама како не е проблем, апсолутно е проблем. 8ми март не е ден за подарување, крај! Ако сакаш да искажеш благодарност имаш други 364 дена во годината да го направиш тоа на милион други начини. Кој ве учи дека благодарност се искажува со материјални нешта? Да не сте им се јавиле некогаш роденден да им честитате? Се кладам не ни знаете кога им е роденденот. И да, целиот систем ни е извртен, затоа што малите работи не се важни, а големите, ее па сега за малите не се секираме, за големите ли ќе мислиме. Марами и менѓуши ќе подариме и лице ќе им направиме, ќе се излигавиме за 8ми март, а после тоа од уста нема да ги извадиме со критики дека се вакви или онакви.
    Малце скромност и почит нема да ни е на одмет.

Last edited: Feb 21, 2024
    Brpbrp, SummerGirl, Coco31 and 2 others like this.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Конкретно со моето дете не сакаа да се занимаваат. Многу плачел. И другите плачеле по него. Ми го враќаа на прв плач. По 30 мин седеше 2 месеци. Не сакаа со прст да мрднат јер им реков од дома работам. Си начекаа простор да откачат една обврска и ме откачија. Плус не се ни потрудија да го задржат. Тоа е моето искуство со градинка.

Што ти е со тој карминот од 100 денари. Учителката сама не може ли да си го дозволи? И ке памти дека на Мила синот и донел кармин во март 2021???

Со свои пари ке прави која што сака.

Едно е јас како родител задоволен да однесам подарок од срце. Друго е учителката да чека кармин.

Платите не ги правиме ние, родителите. Ги креира државата. Повели, побуни се дека во градинка платата е мизерна, ке ти се приклучат многу. И родители и вработени. И јас сметам дека се прениски платите. Ама сами одлучуваме што ке работиме за пари. Нели?

3. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

И им искажувам благодарност најчесто што можам и им честитам роденден и на двете.
    И ако имам проблем некој со нив идам и разговарам у очи, не ги оговарам на форум.
    Го потпарија еднаш син ми многу, отидов им кажав, не се случи повеќе.

За еден празник у годината можам да одвојам и материјално да им изразам благодарност, бидејќи така ми е кејф, ете.

Јас сум бар реална и не се правам светица, овие сите погоре светициве тука дежурно ги оговараат сите од свекрва до учителка и после им се смешкаат.

@Skyler, не знаев дека треба да побараме дозвола од тебе за да се "браниме" или да си го искажеме мислењето.
    Мене ме заболе што вие тука паламудите, ама ме цитирате па ми стигаат нотификации.
    Ниту вие ќе го смените светот што нема да и купите на наставничката поклон за 8ми март ниту јас ќе го сменам ставот дека тоа е мизерно размислување.
    Ама ако мора некаде да се исфрли незадоволството од животот па каде сме најсилни ако не анонимно на Фемина? :D

Last edited: Feb 21, 2024
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да, им честитам и роденден и празници и им испраќам подароци и за роденден и за празници, а за наши поводи се почастени како што ги частиме и нашите блиски. И неизмерно ги ценам и почитувам и им благодарам што се трудат да бидат тука за мене кога јас не можам. Никогаш нема да заборавам дека моето дете го згрижија како свое кога јас бев во болница и се радуваа со него и нас и двете направија незаборавни постапки посакувајќи му добредојде на малото со сите дечиња заедно во едно видео. За мене тоа нема цена. Јас си го знам моето дете дека не е идеално и мило ми е што и двете ги гледаат неговите мани и врлини и не ми прават лице.

ni.na, karak and bybeDkid like this.
  5. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Моето искуство не е такво со градинката, напротив, многу убаво се грижат за син ми и затоа сум им благодарна и сакам нешто да им купам.
    Да не бев и да не се грижеа ко што треба немаше.

Точно, сите си знаат за колкави плати се нафаќаат да работат ама не дека во државава има преголем избор на работни места за наставници и негователи. Па некој мора да работи и за таа плата.

karak likes this.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Ова веќе станува смешно сега и за роденден и други празници треба да купуваме подароци. А на хигиеничарките што чистат секој ден кај што ни престојуваат децата и куварките кои готват прекрасни оброци кои ги јадат децата со сласт секој ден?

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

За куварката не сум купувала ама за жената која чистеше и купувавме подарок исто. Може ли некој да ми забрани? Ако не барам од друг, не земам од друг, не очекувам ништо во замена, зошто да не се заблагодарам? Не сфаќам кој ви е проблемот? Кога нема да имам нема да почастам и толку.

karak and bybeDkid like this.
  8. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Да бе и за куќна слава им купуваме подароци ние.
    За роденден им честитав на вибер.
    Не да сте смешни, патетични сте.
    И на баба ми покојна и купувам ете.

9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Да сакаш е ок. Порачки за кармин и марама а не цвет, суми од 1000 е друго.
    Да очекуваш подарок затоа што си на одредено место не е ок.
    Кармин нема да го реши проблемот со мала плата. Ни кактус ако сме искрени.

Да не заборавам, за некого 1000 се премногу. Еднаш годишно, и сепак премногу.

nevermet18 likes this.
  10. Mandela

Mandela Истакнат член

Ок наставничке, на гравчиња требало да гледаат учениците за да ти го погодат цвеќето, пардон маскарата.
    И доволно мешаш неповрзани теми за да го замачкаш очи тука.

lovely91 likes this.
  11. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Факт е дека некому се проблем тие пари и еднаш годишно, ама ако за мене не се, не гледам проблемот каде е?
    Ви побарав од џеб да ми дадете?
    Негде реков сите морате да купите тоа?
    Не реков дека ја сум очекувала мене да ми донесат ученици такви поклони, него дека јас тоа сакам да однесам на учителките на моето, пошо ми е кејф.

Ако немам нема да однесам и тоа е океј. Лично право е тоа.

Тоа нема да ги реши проблемите со ниските плати и мизерните услови во коишто работат и фактот дека образованието ни е целосно исполитизирано, ама можеби ќе им го разубави денот. И тоа е целта на мојот гест.

12. Mucika

Mucika Популарен член

Не ценам кога некој очекува да му се заблагодарам со материјален подарок. Да ти забранат можат и има забрани, само што не ги забранија скроз, а очигледно треба. Проблемот е што некој нема да подари, а ако ние направиме дека е нормално да се подарува, тие ќе бидат очекувањата.
    И на крајот не си само ти крива, туку и они што ти ги примаат подароците.

13. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Дека па на мене многу ми е гајле што мислите вие тука па еве се трудам очи да ви замачкам и да се вадам. Секако ќе си сфатите до кај што ви сече.

14. Estella

Estella Истакнат член

Надвор од темата за цвеќе , сакав да ве прашам дали за роденден во градинка сте носеле за децата пример пластелин или некои фигури од глина да ги бојат, нешто да си работат плус дента? Гледам другаркиве мои носат ама прв пат слушам искрено

15. Misskirova

Misskirova Популарен член

Луѓе полека. Што ја нападнавте жената толку ? Јас и ја сфаќам поентата иако можеби малку лошо се изрази со цвеќето и ја сфаќам.
    Да не драмиме, реалноста е дека самите родители некогаш претеруваат и им се иде регали да однесат на поклон а не марами.

16. Skyler

Skyler Истакнат член

Жената буквално рече дека е јадничко тоа што нашите пари ги даваме без проблем во Дм ама за поклон ни е проблем. Па напаѓа дека ние нејзе и се пикаме во џебот. Мислам дека малце излезе од контрола и не знае веќе што збори, се гледа од речникот колку е нервозна.
    И буквално во првото мислење нагласи колку значи поклонот, знаела пошо била наставничка :envy:

Brpbrp, Doktor F, SummerGirl and 10 others like this.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ама погрешно ја разбравте жената сите, не знам може и погрешно се изрази, ниту очекувала подарок ниту наоѓала замерка, сега кога е мајка вели дека и е попаметно за тие 300ден по ружа да купи кармин отколку ружа. Бар јас така ја сфатив бидејќи била и од таа и од оваа страна сега. И мене странки тој ден ми носат подароци, тие што доаѓаат носат кој ружа, кој чоколатце, кој кафе, знак на внимание и толку, јас подароци не очекувам, се дешавало да не ми донесат мене на колешката да и донесат и исто ми е, не очекувам. Работам во администрација и за дивно чудо ама ич не очекувам подароци ако завршам работа и ако гледам дека е претерано враќам. Пример имам вратено вредни подароци, не знам колекции од по 100е, ваучери и слично, за мене тоа е премногу, кафе и благо делам со колешките.

bybeDkid likes this.
  18. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Хахахаха, ти златна толку добро ме процени значи, секоја чест.
    Да не знам што зборам и еве се тресам од нервоза од коментарите на Фемина :lol:
    Презабавни сте ми, само терајте, отсекогаш ме фасцинирал македонскиот мајндсет на жртви и светици. :angel:

19. Leanne

Leanne Истакнат член

Во ред е, и на сите ни се случило да имаме мискомуникација, да сме погрешно сфатени и да, не треба одма да се напаѓаме. Меѓутоа, наидуваме на крајно надмен, патронизирачки и арогантен однос и таквиот пристап е тој што ја преувелича работата. Каква енергија пушташ, таква се враќа назад. Еден одговор на членката дека лошо е сфатена без да нафрла еден куп инсинуации и неумесни коментари кон другите членки, ќе беше доволно.

SummerGirl, lovely91 and LiquidLuna like this.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Изгледа и сама примети колку е саат и сакаш да се извадиш. Прочитавме и видовме каков мајндсет имаш.

На подарен коњ не му се гледа у заби. Сори што не ти ги погодиле подароците и ти купиле цвет. Да беше кармин, ке беше промашена нијанса.
    Верувала или не, на некои семејства и 50 ден им се битни.
    Дали ке тропнам 500 или 5000 у дм е апсолутно моја работа.
    Верувала или не, има семејства кои со 1800 ке јадат леб и паштета со денови.
    Повторно, за мои пари јас ке одлучувам како и каде ке ги трошам.

SummerGirl, LiquidLuna and lovely91 like this.