4 godini ama i koga bese pomal istoto bese samo imase dnevna dremka od 1 do 2 saati plus drugoto isto
ne onie deca koj vo momentot se bocnati ke im se dozvoli vlez vo gradinka. Mislam i so necelosni bar do sega bea so takov stav. Od denes ke cekame ke vidime Mojata e vakcinirana so redoven kalendar nekade so minimalno zadocnuvanie na 4 meseci pa sledna na regular i tuka pokaza nesakani efekti i potoa ne otidovme..... Sega e veke golema doktorska beleshka nemam ama imam izveshtaj deka e primena so indikacii od dtp
Сега ја вадев, пошо нели…приморани бевме инаку 5 год сум тука веќе и за поголемото не ни бараа, ама гледам сега во потребни документи дека треба доказ за живеалиште, ај може ќе поминеме и без тоа. Или ќе пробам со лична карта @SuperGirl24
samo lk na koja ke dokazete zivealishte. Nikakov drug dokument tie sto se pod kirija dogovor za zakup
Моето од кај 21 спие, некогаш до 6 некогаш до 7 сабајле. Во градинка го носам отрпилика 15-10 до 8 ама нас ни е ептен блиску градинката. Дење спие од 12 до 2 во градинка, дома за викенд исто.
Легнува во 19:30, а станува 7:00 или 7:30. Сега почнавме од сабајле да ја носиме и таман време да се пресоблечеме и идеме (на 10 мин пешки или 3 мин со кола ни е градинката). Има една дремка од 1:30-2 часа. Во градинка не спие па или ја зимаме дома или таму дреме 10-20 мин па преспива кога ќе дојдеме во 14:00, ама без дремка веќе никако. Имавме лошо искуство, не дремнала во градинка, дома не можевме да ја успиеме никако…детето скоро 13 саати без спиење беше, што за толку мало дете не ми е прифатливо и барав причина (да не ја боли меше, заби да не се и сл). Ја прескокнала дремката едноставно и немаше спас, заспиваше во одење ама да си легне да спие никако се додека не и дојде вечерта времето за спиење. Иначе помали сме, 13 месеци и иде скоро месец ипол во градинка. И мислам дека е се до рутината, која подлежи на промени во скок, регресија, заби, настинки итн.
Заспиваше во 8 и пол сам во кревет, сега почна да зеза, нејќе креветче и заспива на тепих во дневна па го префрламе
За 8ми март за подароци знам имаше дискусија некој ЗА некој Против. Лани не беше во градинка тој ден и не сум купувала. Дајте предлог? За релативно млади учителки 35-40 години. @Tea SK
Isto, ke legne ama ocite.okokoreni. koa bese zima epten 23.30 ja fakase mrtva bev. Sea malku pomesto 22-22.30 e zaspana veke. Za mojata sr zavisi kolku ke se istrca vo tekot na denot. Ama sekako bez dnevno spienje ne izdrzuva,za mesecipol 3 ke prai
Не е за моево дете ама како би препознале дете од скоро 2 години дека има револт кон одење во градинка? Според родителите таму седи, не плачи, меѓутоа дома цела енергија ја троши на постојано движење, удира по играчки, кон родителите и сл. Тие сметаат дека не сака да оди во градинка.
Ретко кое дете на 2г сака да оди во градинка. Зборете со учителките, иако дел од развојот на детето на таа возраст е да удира.
Јас лани им земав сет млеко за тело, купка и крема за раце од ДМ. Сега им земав марама, мал новчаник и рафаело. Тркни до Дуки Дасо живо џабе е се, а има избор многу, можеш да комбинираш.
Мојата легнува во 20:30,21. И станува во 7:30. Добро што ја отвори темата за дремката. Во градинка неможеле да ја заспијат. Една недела седеше до 13:30. Ама не спиела или дремнувала 10,15 мин после не можев да ја заспијам дома а без дремка некако ми беше премногу мала да седи. После во 15ч заспиваше цел ред ни се поремети. Вечерта покасно заапиваше сабајле ненаспана хаос беше таа недела. Па се разболе и пак седеше до 12. Сега пак им викам за спиење пак неможеле да ја заспијат им сметала на другите деца. Ја земам и дома ја заспивам. Ама им кажав дека треба да почнам со работа (имам у план сеуште немам најдено ама нив им реков као имам најдено) и да најдат начин додека не сум почнала. Зарем со дете од година и пол не можат да излезат на крај или не се трудат? Цело време одложувам да почнам со работа баш ради тоа што нема кој да ја зема од градинка. Дека не спие таму. И некако и жал ми е да седи цел ден без спиње од 7 сабајле. Обавезно ќе побара кај 5 саат некаде во ниедно време ќе и се спие ќе кенка. Јас во 12 ја земам ама сега кога ќе им ја оставам да пробуваат да ја заспијат се додека не почне да спие, Не знам во колку часот е паметно да ја земам. не верувам од прв ден дека ќе заспие. Децата кога легнувале да спијат таа почнувала да плаче. Не знам како да се организирам околу редот, дремката. Некако повеќе јас се изморив од адаптацијава.
кај нас (во центар) од петок има забрана и за невакцинирани и за нецелосно вакцинирани, нема градинка
Во иста ситуација сме, неделава ја зимам дома за спиење. Имавме пауза и ние со настинка па од кога се врати го имавме проблемот со спиењето. Ни рекоа може нагло ја вративме (ја оставивме одма со спиење) и сега правиме чекор назад да видиме дали ќе функционира. Тука не ми прават проблем дека ги будела и слично, што е до нив може да седи. Ама после се прави проблем што и дома не заспива од што е толку уморна.
Епа исто и ние. Не можеле да ја заспијат. Не знам како да постапам. Ама дома кога ја земам не можам да ја заспијам. И седи без спиење. Нели е мала од сега да биде без дремка? Да се вратам пак назад чекор да седи до 12 само? Или да инсистирам за повеќе. Проблем е што не спие. Сигурно тие не се трудат. Кажете ми совет. Пошто веќе нервоза ме фаќа. Ама од септември оди. Од други што слушав повеќе од една година на адаптација им оделе децата,тоа е премногу.