Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. MissJD

MissJD Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2022
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    35
    Во која градинка ова во Центар? И која возраст, поточно која група ?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Koco racin

На LiquidLuna и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    5.590
    Кочо рацин. мојата е во прва мала група, ама за сите групи истото важи

На MissJD и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  4. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    Дали под комплетно вакцинирано дете значи и ммр или само за дтп важи забраната?

5. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    5.590
    кај нас бараат и мрп, вчера кога ја зимав од градинка баш ги слушав дека им рекоа нема да ги примаат без мрп

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.746
    Допаѓања:
    38.526
    Треба и двете вакцини да се примени.

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    Важи и за јасли?
    Како ќе се вакцинира со последната кога е на 18м., односно после 1г. од примена трета доза.

8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    12.979
    Се мисли на вакцините што дошле на ред за примање.

На KuklickaSk, Pacient srna, Kolache na mama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    5.590
    треба да ги имаат примено сите вакцини кои по календар треба до таа возраст да се примат

На LiquidLuna и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  10. Kolache na mama

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    Доколу се каснат од здравствени причини ќе имат разбирање? Пример на 1г. ја примило третата доза, на 2г. мора да е четвртата, а има детето 19м. Со потврда од пунк ќе се реши тоа или го отпишуваат посекако? Размислувам на глас, малиот ми е баш во овој пример па затоа ме интересира.

11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    5.590
    стварно не знам, секоја градинка гледам своја политика, по моја логика со потврда би требало да имаат разбирање, вие не сте изолиран случај, сигурно и други дечиња поради оправдани причини не примиле на време.

и ја последната дтп ја имав одложено, не ми изгледаше здрава, носето и течеше и ја одложив, ја прими скоро на 2 години. ја дете неам вакцинирано додека не сум се осигурала дека е сосема здрава со ниедна вакцина, така да иако е целосно вакцинирана и сум гледала се на време да прими, едноставно некогаш се случуваат работи и се одлагаат вакцините поради оправдани причини, мислам треба да имаат разбирање.

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MissJD

MissJD Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2022
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    35
    Мојата е во 13 Ноември нема ваква забрана. Сега за сега.
    Малата (сега скоро 20 месеци) од 19.01 прележа варичела. Во вакцинален пункт Идадија ми кажаа да си почекам најдобро 2 месеци за вакцина.

13. MissJD

MissJD Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2022
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    35
    Јас како што разбрав дека само за дитипер мора да се вакцинирани децата. Не за мрп.
    Од една до друга вакцина мора да има размак од минимум 1 месец.
    И 1 месец нема дете да оди во градинка. Поточно деца ? Па што да прават родителите? Нема логика. Особено не пред избори

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.263
    Стигнавме до фаза Што прават бебињата во градинка? Пачат. Марио плачеше? Не, не... Кој плачеше? Пепел (Павел) Како плачеше? Уа уа уа.... утре трета недела ќе почнеме во еден мах, без да се разболеме. Додуша не е здрав, да се разбереме, кашла и му тече нос, но не е болен, нема температура, не е затнат, од искуство со големото знам дека додека ќе оди во градинка ќе биде вака. Додуша големово еве и во школо се е затнат. Криво ми е што оди ваков, сакам да е здрав, ама џабе ќе го држам дома кога три дена откако ќе се врати пак ќе се растече носот. Инаку јас сум била од секогаш против носење деца со мрсули и кашлање, ама очигледно нема друг начин.

Сеуште не остануваме цел ден, но утре сум во план да се договорам да почнеме од сабајле со појадок, до спиење, неделава да се навикне, ако не ми се разболе здравје следната да го оставам и со спиење. Немам избор, сакала нејќел морам да го оставам. Што се однесува до нив ќе идеше уште по 1ч, јас полека си наголемував по 15мин, и стигнавме до 2ч. Кај нас не се почнува од сабајле, идеме од 9, што значи за нас дома е трчи па постигни да те видам, ама тоа е. Само да не се разболе, да не качи температура, зошто тоа ќе значи ајде јово наново.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.126
    Еве ние уште пред да појдеме во градинка дома си се разболевме сите и си останавме уште недела дома.. јас не сум одела во градинка па секој месец со антибиотик сум била. Само да им поминува со лесно

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.571
    Допаѓања:
    7.368
    @AngelOfArh , првите два месеци за секое течење нос седеше дома по цела недела. Ќе ја вратев во градинка веќе третиот ден, пак нос растечен.
    Сега веќе и јас ја праќам со растечен нос. Инаку ќе треба по 2 дена во месец да е присутна само.
    Со антибиотик не оди само, и ептен јака кашлица или температура.

Некогаш си викам може ќе беше поотпорна ако после две години наполнети тргнеше ама пак и тоа не е гаранција.

17. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    И јас сум ист случај...
    Нема поминато 1г од 3тата ди те пер.
    Кажи ми што ти кажаа?
    Се распраша?
    И јас мислам со потврда би можело, но сега и да сакам да ја боцнам, не можам..

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.263
    Јас искрено имам искуство од големото и се додека е во колектив он се разболува, така да не се трудам веќе да ги чувам дома. Ниту па бебе сум чувала дома од раѓање, немаше ни 2 недели кога прв пат излеговме надвор, 10 дена имаше, на 20 дена старост отидовме до матично да си земеме извод на родени бидејќи не маткаа многу време и реков идам со него. Е во зачадени простории не сум го носела, свадби, слави, имендени, тоа ми е ту мач. Искрено од брат му е по отпорен, и кога е болен е многу по цврст.

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kolache na mama

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    За упис е моето, чекам да видам што ќе решат па да знам што да правам. Имам другарка работи во приватна градинка, вика нема да ги примаме. Ако таму не ги примаат што останува за државните.
    Нема логика да не ги примаат, едноставно има вакцини што се каснат ради х причини. Во овој случај не се одбива вакцина туку временски си ограничен. Не е црно бело ситуацијава.
    Нека сподели некоја мајка што е во слична ситуација, сигурно има вакви случаи.

20. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Од утрово и мене ме вратија.
    Ми вика со потврда мора да ја примиме.
    Ќе одам покасно по потврда, ќе видам што ќе кажат...

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.