кај нас бараат и мрп, вчера кога ја зимав од градинка баш ги слушав дека им рекоа нема да ги примаат без мрп
Важи и за јасли? Како ќе се вакцинира со последната кога е на 18м., односно после 1г. од примена трета доза.
Доколу се каснат од здравствени причини ќе имат разбирање? Пример на 1г. ја примило третата доза, на 2г. мора да е четвртата, а има детето 19м. Со потврда од пунк ќе се реши тоа или го отпишуваат посекако? Размислувам на глас, малиот ми е баш во овој пример па затоа ме интересира.
стварно не знам, секоја градинка гледам своја политика, по моја логика со потврда би требало да имаат разбирање, вие не сте изолиран случај, сигурно и други дечиња поради оправдани причини не примиле на време. и ја последната дтп ја имав одложено, не ми изгледаше здрава, носето и течеше и ја одложив, ја прими скоро на 2 години. ја дете неам вакцинирано додека не сум се осигурала дека е сосема здрава со ниедна вакцина, така да иако е целосно вакцинирана и сум гледала се на време да прими, едноставно некогаш се случуваат работи и се одлагаат вакцините поради оправдани причини, мислам треба да имаат разбирање.
Мојата е во 13 Ноември нема ваква забрана. Сега за сега. Малата (сега скоро 20 месеци) од 19.01 прележа варичела. Во вакцинален пункт Идадија ми кажаа да си почекам најдобро 2 месеци за вакцина.
Јас како што разбрав дека само за дитипер мора да се вакцинирани децата. Не за мрп. Од една до друга вакцина мора да има размак од минимум 1 месец. И 1 месец нема дете да оди во градинка. Поточно деца ? Па што да прават родителите? Нема логика. Особено не пред избори
Стигнавме до фаза Што прават бебињата во градинка? Пачат. Марио плачеше? Не, не... Кој плачеше? Пепел (Павел) Како плачеше? Уа уа уа.... утре трета недела ќе почнеме во еден мах, без да се разболеме. Додуша не е здрав, да се разбереме, кашла и му тече нос, но не е болен, нема температура, не е затнат, од искуство со големото знам дека додека ќе оди во градинка ќе биде вака. Додуша големово еве и во школо се е затнат. Криво ми е што оди ваков, сакам да е здрав, ама џабе ќе го држам дома кога три дена откако ќе се врати пак ќе се растече носот. Инаку јас сум била од секогаш против носење деца со мрсули и кашлање, ама очигледно нема друг начин. Сеуште не остануваме цел ден, но утре сум во план да се договорам да почнеме од сабајле со појадок, до спиење, неделава да се навикне, ако не ми се разболе здравје следната да го оставам и со спиење. Немам избор, сакала нејќел морам да го оставам. Што се однесува до нив ќе идеше уште по 1ч, јас полека си наголемував по 15мин, и стигнавме до 2ч. Кај нас не се почнува од сабајле, идеме од 9, што значи за нас дома е трчи па постигни да те видам, ама тоа е. Само да не се разболе, да не качи температура, зошто тоа ќе значи ајде јово наново.
Еве ние уште пред да појдеме во градинка дома си се разболевме сите и си останавме уште недела дома.. јас не сум одела во градинка па секој месец со антибиотик сум била. Само да им поминува со лесно
@AngelOfArh , првите два месеци за секое течење нос седеше дома по цела недела. Ќе ја вратев во градинка веќе третиот ден, пак нос растечен. Сега веќе и јас ја праќам со растечен нос. Инаку ќе треба по 2 дена во месец да е присутна само. Со антибиотик не оди само, и ептен јака кашлица или температура. Некогаш си викам може ќе беше поотпорна ако после две години наполнети тргнеше ама пак и тоа не е гаранција.
И јас сум ист случај... Нема поминато 1г од 3тата ди те пер. Кажи ми што ти кажаа? Се распраша? И јас мислам со потврда би можело, но сега и да сакам да ја боцнам, не можам..
Јас искрено имам искуство од големото и се додека е во колектив он се разболува, така да не се трудам веќе да ги чувам дома. Ниту па бебе сум чувала дома од раѓање, немаше ни 2 недели кога прв пат излеговме надвор, 10 дена имаше, на 20 дена старост отидовме до матично да си земеме извод на родени бидејќи не маткаа многу време и реков идам со него. Е во зачадени простории не сум го носела, свадби, слави, имендени, тоа ми е ту мач. Искрено од брат му е по отпорен, и кога е болен е многу по цврст.
За упис е моето, чекам да видам што ќе решат па да знам што да правам. Имам другарка работи во приватна градинка, вика нема да ги примаме. Ако таму не ги примаат што останува за државните. Нема логика да не ги примаат, едноставно има вакцини што се каснат ради х причини. Во овој случај не се одбива вакцина туку временски си ограничен. Не е црно бело ситуацијава. Нека сподели некоја мајка што е во слична ситуација, сигурно има вакви случаи.
Од утрово и мене ме вратија. Ми вика со потврда мора да ја примиме. Ќе одам покасно по потврда, ќе видам што ќе кажат...