Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ne prisiluvaat i nie da mamime.

2. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Сега излезе го скратиле рокот место 1 год на 6м бќќе ставале ревакцина така кажале во јане сандански

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    22.802
    Така. И другарки што имале деца на 8-9 месеци така се примени.
    Ама според кој закон и заштита на детето , они те/ве обврзуваат за да вакцинираш дете месецииии порано?
    Скроз против закон е и не треба да се остави тука така. Треба глас да се крене.
    Разбирам деца што се поголеми и не им е примена вакцината, ама на дете кое не му е редовна според имунолошки календар несмеат да ти наметнуваат.
    Ова ме враќа наназад кога беше ука бука за МРП. Колешка со други мајки се собраа и Меѓаши и сите можни права за децата на документ и рекоа дека ќе покренат постапка доколку продолжи форсирањето за нешто што не му е ред.

На Puffy2019 и karak им се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.574
    Допаѓања:
    7.374
    Не, не. Беше пратена општа порака дека мрп е задолжителна бидејќи во групата има и поголеми деца.
    Кога се распрашав јас за моето дали мора да прима порано, одговорот беше НЕ. Кога ќе си наполни потребна возраст ќе си прими.

5. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    Не се нормални.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.453
    Допаѓања:
    5.418
    A dali nekoj znae kija e postapkata za vadenje na dokument deka deteto ne smee da se vakcinira ?

На madam puff му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Еве ја одлуката и таа е според возраст а не предвреме, значи секоа ситуација ја користат само да не се носат во градинка децата, не се нормални

Прикачени фајлови:

• IMG_7357.jpeg
      IMG_7357.jpeg
      Големина на фајлот:
      331,5 KB
      Прегледи:
      58
  8. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Фино....
    Многу фино
    Ќе не исфорсираат сега

9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    22.802
    А зошто сега мора неколку месеци порано , т.е. ти наметнуваат порано да вакцинираш?
    Па дали има кој да ти чува дете е небитно.

10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    22.802
    Ам ако твоето е 12 месеци, а таа според календар е на 18 , ќе го примат ли?

11. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    1.738
    Нормално дека ќе го примат. Тоа дете е комплетно имунизирано согласно календар.

На Mucika, Anaroz1 и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  12. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Според ова треба да го примаат, ама како што си земаат сила и за право не ме чуди и да враќаат од градинките.

13. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.369
    Допаѓања:
    5.600
    да, кај нас во известувањето пишува да бидат вакцинирани согласно возраста според календар за имунизација.... а не на 12 месеци се да имаат примено

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.574
    Допаѓања:
    7.374
    Да. Истата порака и сега. Сите деца без Дтп вакцини или ревакцина, да не се носат, согласно возраста.

Моето не е на возраст кога треба да прими ревакцина, меѓутоа сите вакцини вклучувајќи и Дтп претходно се примени и без проблем ќе си продолжи во градинка.

15. Molly.dolly

Molly.dolly Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2019
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    123
    Мајки, моето е 3год и 3 месеци, има примено 2 дози, и фачат уште две дтп. Ако ја носам задутре да прими една , дали знаете после колку време најбрзо е ревакцината ?

На ohlala му/ѝ се допаѓа ова.
  16. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    По правило треба 1 година, ама еве некој спомна дека намалиле период...

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.013
    Се има разбирање за каснење од неколку месеци. Има деца со 4г без ревакцина на 18м. Тоа не е каснење заради растечен нос и болест.
    Не бара никој да биде вакцинирано со вакцина која не е соодветна за возраста.
    Син ми е вакцимиран со ревакцината што се прима на 18м после 10 месеци од третата доза, не после година. Ова во 2021. Така ни закажале во Букуреш, така сум го однела. Ако ти се поминати 10м од последната дтп, можеш да го однесеш
    родителите уште поненормални со фалсификувани потврди.
    Во Центар во дел од градинките барале печат и потпис од доктор со изјава дека е потврдата е верна на оригиналот зошто имало куп фалсификувани.

На Frosty!, le.soleil, mssuniquee и 4 други им се допаѓа ова.
  18. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Да, да ќе одам да прашам дали може, верувам ќе дозволат... Поминати се точно 10 месеци

Слушнав и јас дека имало мн лажни досиеа и родители што мамеле. Самота, немам зборови... Копија од книшка за детето, позади од вакцините друго дете, до то степен да не приметат дека вакцината "примена" пред да се роди детето, мизерија...
    Само не може да не стават сите на исто рамниште до тие што не вакцинираат...
    Еве мене ми ги оддолжи докторката у пулт вскцините, зошто мала и била за боцкање и ќе плачела (само рота и стави), не е изговор, знам...
    Мн деца пред школска не се боцнати...

19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    А што со случаите како мојот.
    Јас редовно сум ја носела на вакцини како што ми закажувале во пунктот(да не откривам кој), така аум правела.
    Немам одложувано вакцини лани, и третата доза за дтп ја има примено крај на април, неколку денови пред да направи 9 месеци.
    Годинава само пнеумокок малце ја одложив пошто иде во градинка сега, и после мрп фати бронхит и сл.
    Пред недела прими пнеумокок трета доза и баш таму ми рекоа наредна вакцина дека е за дтп и да ја однесам почеток на мај. Една година после третата доза.
    Тогаш ќерка ми ќе има 21 месец.

20. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    1.738
    Заради такви ненормални родители јас се изнамачив за таа глупава потврда. Матичниот не сакаше да потпише, вели не е тоа моја работа. Јас не сижум задолжен за вакцини и во право е. Во Јане Сандански не сакаат да издадат припис за вакцини за во градинка, во градинка не ми ја примаат без таква потврда. Ден немам задоцнето за вакцини и се најдов во ситуација да неможам да го однесам детево во градинка заради таква глупост а се по ред сме направиле, сите услови ги исполнуваме. Се намоливме на крај во Јане да ни потпишат. На крај веќе се мислев оригинал книшка д аоставам во градинка од што бев толку лута на се. Но реално кога се става забрана треба и да се знае што е валиден доказ и од каде се зема, а не кому како му светнало да бара. Една мочана база со макс милион записи да направеа па да ја достават до сите засегнати институции не се способни.

На Leanne, LiquidLuna и Anaroz1 им се допаѓа ова.