Така. И другарки што имале деца на 8-9 месеци така се примени. Ама според кој закон и заштита на детето , они те/ве обврзуваат за да вакцинираш дете месецииии порано? Скроз против закон е и не треба да се остави тука така. Треба глас да се крене. Разбирам деца што се поголеми и не им е примена вакцината, ама на дете кое не му е редовна според имунолошки календар несмеат да ти наметнуваат. Ова ме враќа наназад кога беше ука бука за МРП. Колешка со други мајки се собраа и Меѓаши и сите можни права за децата на документ и рекоа дека ќе покренат постапка доколку продолжи форсирањето за нешто што не му е ред.
Не, не. Беше пратена општа порака дека мрп е задолжителна бидејќи во групата има и поголеми деца. Кога се распрашав јас за моето дали мора да прима порано, одговорот беше НЕ. Кога ќе си наполни потребна возраст ќе си прими.
Еве ја одлуката и таа е според возраст а не предвреме, значи секоа ситуација ја користат само да не се носат во градинка децата, не се нормални
А зошто сега мора неколку месеци порано , т.е. ти наметнуваат порано да вакцинираш? Па дали има кој да ти чува дете е небитно.
Според ова треба да го примаат, ама како што си земаат сила и за право не ме чуди и да враќаат од градинките.
да, кај нас во известувањето пишува да бидат вакцинирани согласно возраста според календар за имунизација.... а не на 12 месеци се да имаат примено
Да. Истата порака и сега. Сите деца без Дтп вакцини или ревакцина, да не се носат, согласно возраста. Моето не е на возраст кога треба да прими ревакцина, меѓутоа сите вакцини вклучувајќи и Дтп претходно се примени и без проблем ќе си продолжи во градинка.
Мајки, моето е 3год и 3 месеци, има примено 2 дози, и фачат уште две дтп. Ако ја носам задутре да прими една , дали знаете после колку време најбрзо е ревакцината ?
Се има разбирање за каснење од неколку месеци. Има деца со 4г без ревакцина на 18м. Тоа не е каснење заради растечен нос и болест. Не бара никој да биде вакцинирано со вакцина која не е соодветна за возраста. Син ми е вакцимиран со ревакцината што се прима на 18м после 10 месеци од третата доза, не после година. Ова во 2021. Така ни закажале во Букуреш, така сум го однела. Ако ти се поминати 10м од последната дтп, можеш да го однесеш родителите уште поненормални со фалсификувани потврди. Во Центар во дел од градинките барале печат и потпис од доктор со изјава дека е потврдата е верна на оригиналот зошто имало куп фалсификувани.
Да, да ќе одам да прашам дали може, верувам ќе дозволат... Поминати се точно 10 месеци Слушнав и јас дека имало мн лажни досиеа и родители што мамеле. Самота, немам зборови... Копија од книшка за детето, позади од вакцините друго дете, до то степен да не приметат дека вакцината "примена" пред да се роди детето, мизерија... Само не може да не стават сите на исто рамниште до тие што не вакцинираат... Еве мене ми ги оддолжи докторката у пулт вскцините, зошто мала и била за боцкање и ќе плачела (само рота и стави), не е изговор, знам... Мн деца пред школска не се боцнати...
А што со случаите како мојот. Јас редовно сум ја носела на вакцини како што ми закажувале во пунктот(да не откривам кој), така аум правела. Немам одложувано вакцини лани, и третата доза за дтп ја има примено крај на април, неколку денови пред да направи 9 месеци. Годинава само пнеумокок малце ја одложив пошто иде во градинка сега, и после мрп фати бронхит и сл. Пред недела прими пнеумокок трета доза и баш таму ми рекоа наредна вакцина дека е за дтп и да ја однесам почеток на мај. Една година после третата доза. Тогаш ќерка ми ќе има 21 месец.
Заради такви ненормални родители јас се изнамачив за таа глупава потврда. Матичниот не сакаше да потпише, вели не е тоа моја работа. Јас не сижум задолжен за вакцини и во право е. Во Јане Сандански не сакаат да издадат припис за вакцини за во градинка, во градинка не ми ја примаат без таква потврда. Ден немам задоцнето за вакцини и се најдов во ситуација да неможам да го однесам детево во градинка заради таква глупост а се по ред сме направиле, сите услови ги исполнуваме. Се намоливме на крај во Јане да ни потпишат. На крај веќе се мислев оригинал книшка д аоставам во градинка од што бев толку лута на се. Но реално кога се става забрана треба и да се знае што е валиден доказ и од каде се зема, а не кому како му светнало да бара. Една мочана база со макс милион записи да направеа па да ја достават до сите засегнати институции не се способни.