После ревакцината на 18месеци која е следна? Има и некоја на 20месеци или и таа е исфрлена? И точно ли е дека ревакцина мрп е на 6г? И најбитно во ситуацијава дали бараат со примени сите вакцини или дтп само? Прееска учителката ни даде потврда да ја пополни матичната ама ништо друго не кажа. Моиве сега ќе ја примат дтп ревакцината ама малиот уште нема ни мрп. Ако им ја однесам потврдата секако ќе пишува не уредно вакциниран
Оди ти однеси го еден ден, или земи го и збори со негувателките да се потрудат повеќе и мора да останува повеќе, и до крај. На таа возраст за макс 3 недели треба да го адаптираат ти ако соработуваш.
Абе мене јасно ми е дека мене детето ми е плачко, галенко, ама моментално и растат четворки колку зрна грозје му се отечени, го боли сигурна сум, може го здоболело па плачел, а мајка ми го приметила и дека е поткасан на устата па може и од тоа плачел... А не одма Не е адаптиран! Немам, немам веќе време, не знам зошто не сфаќаат. Истата градинка, друг клон, скроз е другачие. Скроз соработуваме, се што кажаа месец дена ги слушавме, после месец дена почнавме да зголемуваме сами бидејќи гледаме дека нема кај нив абер. Инаку одам и јас, исто и мене ми викаат. Минатата недела јас го носев 2 дена и мене истиот муабет, не е сеуште адаптиран и крај. Не знам на крај ќе идам во дирекција ќе речам Дајте ми потврда да носам на работа, детето не ми е адаптирано, не ми го примате, да си го чувам дома додека се адаптира, како иначе да оправдам отсуство. После 18 нема друга до 6г односно до мрп ревакцина.
Леле до таму ли е работава бе. Има една хигиеничарка кај ќерка ми ,свекрва и е на моја познаничка. Да и речам на познаничкава нема да нсправи проблем ќе и спомне. Ама мене некако глупаво ми е со посредници да ги молам за да ја заспијат. Никогаш вака не сум барала нешто со врски. И потоа би ми било незгодно да ги погледнам во очи негувателките, пошто сум им пратила посредници.
Мојава треба крај на април да ја прими ревакцината. Дали би имало нешто проблем да ја вакцинирам деновиве? Значи месец и пол порано? Исто да напоменам сега пред една недела прими пнеумокок трета доза, тоа мислам дека не би требало да биде проблем во смисла да не треба нешто размак да има меѓу двете вакцини? Ама мислам како што читав овде на некои наеднаш им ставале дтп и пнеумокок .
Што има врска прозорот што е отворен? Баш поубаво, ќе биде проветрено. И дома кај мене е отворен прозорот цел ден.
Мене последно кога ја ставав таа за стрептокока ми закажаа за после 40 дена за ммр, ама ми рекоа ако ми прават проблем дека најрано после 30 дена може да го однесам. Ама ова веќе нема правила и препораките се менуваат. Најубаво да си прашаш во пункт.
Бев денеска јас во пункт. Ми кажаа може да ја боцнаѓ, после 6 месеци до година може. Исто на нас ни е закажана крај на април. Со мрп ја боцнав одкоу 5.02... Кажаа не е проблем..
Не знам... Пишаа воспитувачкиве мора од клиника, од мстичен или вакцинален не.. Кај сестра ми, друга градинка потврда само од комисија... Ако знаат што бараат..
Сите потврди од педијатри, имунолози, доктори од вакцинални пунктови, чекања во ред, немање епидемии во 2024та, можете да ги спречите со.....а да, вакцинирање на детето НА ВРЕМЕ и неизигравање имунолог со гуглање саат време. Читам во група кај нас државата не чинела, не била организирана, не знаеле што сакаат, а детето на 2.5 години нема ревакцина која се прима на 1.5 година. Трча сега го боцка со трета доза, а требало на 8 месеци. Ама не државата не чинела....не другарки народот не чини, што секој се прави паметен на секоја тема.
Во Данска бебињата надвор ги оставаат да спијат Сметам дека децата се доста отпорни, ние повеќе им се тресеме. Во градинка на дожд ги шетаат, не се противам. Во песок, во кал надвор ги носат, што попрљаво, толку подобро. Исто и со кондури газат внатре. А бебиња лазат и лижат по земја. Нека билда имунитет. Се чудев и јас, но од друга страна, кај нас секое второ во Козле завршува. Овие децава тука не знаат што е антибиотик. Така да, баш услуга им прави таа негувателка. И кога воздух циркулира, вирусите и бактериите не се шират така експресно.
Да, во право си... Ама не може сите во ист кош... Има родители кои стварно не можат да ги боцнат, што од вируси, што од настинки. Штом тргне градинка, толку.. Првите 2 години глава не можеш од болести да кренеш, секој месец антибиотик. Другарка најубаво направи - боцна со се, па пушти дете градинка, ама не сите имаат таквс можност. Не зборувам за оние што на 4ри години или пред школо не се боцнати, туку за оние родители кои што каснат... Месец, два, три... Дали е хумано? Еве другарка, сега и беше нс ред ревакцината на 18 месеци (малата има 18 месеци - редовно вакцинирана). Крвна слика, тромбоцити покачени дупло, не сакаат да ја боцнат, боледување матичната не и дава. Детето на око здраво.... Што да прави? Нема кој да о го чува...
Абе во Данска деца и ладно и газирано пијат , сладоледи јадат зимо/лето. Тука сред лето топол сок пијат. Скандинавија многу добро знам како се третираат децата. Ама тие и овие деца дефинитивно не се ни со исти имунитет. Тука цитирам негователката од таа градинка: ,,Премногу се неможеме да постигнеме. Отвараме да спијат со отворени прозори и утре пола ги нема.За тие плати толку можеме.” Јас сум за јачање имунитет и да фаќаат се и од земја да земат. Амааа. Кај нас измет од кучиња на секој чекор, луѓе вршат нужда каде стигнат, плукаат на секој чекор, шприцеви од наркомани во секој двор од градинка има…. Таму ова го нема.
Nema potreba da se pravdas. Maliot moj ima 2 ipol godini do edna godina preleza sipanici,bronhiolit,bronhit i dva pati pneumonia. na godina ipol lezevme vo kozle,posle bese na pumpica i dva pati ima prelezano koksaki. Vtora doza dtpr mu ja staviv so prethodni pien antibiotik. Za golemiot jas znaev deka ima samo uste edna doza dtpr ama po nivna greska imal uste dve. Nevakciniran e od licni pricini Neka dodavaat NAJ MAJKITE solca kolku sakaat. Site imame deca i neznaes utre sto ke te snajde taka da pravenje pametni nee mestoto. Kako sto i pisa edna clenka ete docekavte da gi pobrkaat od gradinka.
Само дтп ли бараат? Или мора сите ( и мрп). Јас сега сфаќам дека големиот стигнал и до ревакцина на мрп, а сигурно треба и пауза меѓу две вакцини