Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    564
    Што ако е изгубен вакциналниот картон, а се бара од градинка? Можам ли да добијам препис?

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Во пункт кај што ве боцкаат, таму имаат картон.

На Ljubica87 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    22.817
    Не претерувам. Работев по кафичи со игротеки и гледав, на 100 метра од мене има градинка гледам, околу мене е комплекс згради со еден куп дечиња и гледам. Дел од роднини и другарки да не зборам. Не пуштаат деца во градинка бидејќи кивнало, до школо дома деца чуваа, сега од лекари глава немаат тргнато.
    Ако пиеш ладно ќе те боли грло и ќе те боцкаат, ако јадеш сладолед исто, не пипај од земја тоа е какано.
    Да бидеме реални каде живееме.
    Правилен развојна дете е професија на моја ептен блиска особа и знам што е добро и како треба, ама како тебе се мал број , да не се лажеме дека е поинаку.

4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    После ќе одам во диспанзер баш да разговарам со доктор за ситуацијава. А баш како некој малер да ме бие, од ноќеска носот и се растече и почна да поткашлува. А сакав деновиве да ја вакцинирам, сега искрено се загрижив. Пошто кога требаше мрп да примаме исто носето и течеше направивме крвна слика покачени и беа лимфоцитите но сепак одлучија да ја вскцинираат и ќерка ми заврши со опструкција и антибиотик, и скоро цел месец се опоравувавме. А до тогаш никогаш ни антибиотик немаше пиено. Здраво дете. Матичната ми рече дека и оваа вакцина била исто како мрп многу го ослабнувала имунитетот.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Јас искрено би се радувала да отворат прозор, а не да седи затворен цело време и под клима. Од ладно не се разболуваат децата нит тука нит во Скандинавија, се разболуваат од бактерии и вируси.

На snegulkata, Tiny Love, Ano и 3 други им се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Растечен нос не е контраиндикација за вакцина, ДТП не е жива вакцина.
    Изгуглај, достапни се сите упатства за употреба на секоја вакцина. Во нив ти пишува состав, вид на вакцина, контраиндикации, несакани реакции.

Кој е производител на вакцини од Индија? Различен е увозот за вакцини во западна и источна Македонија?
    Сигурно така се увезуваат вакцини, на кој од кај му текне. :x
    Достапно ти е сѐ на интернет, не ти требаат муабети од "сигурни извори", отвори јавни набавки, види кои вакцини од кои производители се увезени, во која година, со кој рок. Истото можеш да го направиш и во вакциналниот пункт, ако ти е тешко за изгуглаш.

Во зависност од возраста и растојанието на дозите може да е четири, пет, шествалента и поединечна дтп.

На Tea SK, kozuf и Spidy им се допаѓа ова.
  7. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    731
    Јас кажувам за градот и тоа подрачје ми кажа роднина што работи како главен апотекар во набавки во болничката аптека, ако ме лажел -лажам и јас.
    И ако за тебе не е идникација растечен нос за вакцина, не би се сложиле повеќето доктори со тебе. Може да биде обична настинка но може да биде и вирус и бактерија. Син ми на пример имаше радтечен нос кога одев за мрп да вакцинирам и матичната ми рече нема гајле , јас сепак отидов но не за да го вакцинирам туку да и кажам на докторката поради терминот што го закажав дека детето ми има рсстечен нос. Таа предложи да направиме брис. И погоди што ? Имаше стрептокок во грло и стафилокок во нос. Ова повторно не беше проблем зс матичната и ми рече нема гајле без симптоми е нема болки во грлото а за носето локално ќе даваш капки.Ама докторката во вакцинации не се сложи со тоа- ми рече мрп ќе му го намали имунитетот на одреден период и иту како може да му изреагира стрептококата поготово дека е во грло. Така да не е во ред да охрабруваш мајки да си боцнат дете со растечен нос туку нека си прашаат доктор на кој му веруваат.

8. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Извини вака ама пошто гледам информирана си да не знаеш колку време треба размак од една до друга вакцина? Има МРП пред 30 дена примено незнам дали ќе и стават сега пак во пункт не се јавува никој?

9. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    Не зборам на памет. Туку матичната ми кажа така, сепак таа е доктор а не јас и ти.

10. Molly.dolly

Molly.dolly Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2019
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    123
    Леле ние денеска се вакциниравме за дтп со покачени лимфоцити :/ 48.5 e граница, ние 55.29 .. црп 0,45 .. докторката ја преслуша, го погледна рез. Искоментира само дека леукоцитите се во ред и ја боцнаа .. варичела пред 3 месеци ..

11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Toa e sega po cena na se se vakciniraat decata so losi krvni sliki i bez krvni sliki.
    Posle koj ke snosi odgovornost?
    Se razbira roditelot.
    Vo vreme na pandemija i virusi ne se vakciniraat deca ama koj ne prasuva nas.

На Sofi.ja, joy1, Martka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Остај тоа, од вакцинален кажуваат аааа сега може и порано, од 6м до 1 година (вчера ми кажаа вака), денеска на матичен ми викаат од каде тоа дека 6 месеци? Се знае дека ревакцина мора да е над година поминато, детето сега е заштитено, јас не би боцкал пред 1година.
    Јас ств не знам што да правам. Не знаат кај тераат, сите различно кажуваат.
    И поради одредена група на родители кои што воопшто не боцкаат, си патиме и ние од тоа што поради х причини си ги касниме по малку вакцините.

Ако тврдат дека е заштитена со 3те дози, зошто ми ја исклучуваат од колектив, и ме приморуваат да боцкам порано непотребно? Мене стварно не ми е јасно.

На Sofi.ja, Lizi и Molly.dolly им се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ova nema da trae zatoa da ne brzame.
    Jas osekam deka ke gi pustat so tri dozi taka i vcera se iznasnija deka ke razgledaat sto so tie deca.

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Molly.dolly

Се зачлени на:
    8 декември 2019
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    123
    Се надевам нема да излезе проблем :/

15. Molly.dolly

Се зачлени на:
    8 декември 2019
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    123
    И мене денес ми објаснија дека со 3 дози се заштитени, ревакцината била многу послаба од вакцината .. докторката вака кажа : дете на 18 и 20 месеци е исто , дури некое многу помало има појак имунитет, не треба до толку да се водат според границите возрасни

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    14
    И мене ме интересира.

На Molly.dolly му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    Неповикана да одговорам, после примена МРП следно најрано за 40 дена го боцкаа. Ова во Јане.

На KuklickaSk, ni.na и sani99 им се допаѓа ова.
  18. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    Ги враќаат без примена Мрп?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Не.

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Болничка аптека не набавува вакцини, те лажат. Можеш истото што ти го зборувам да го провериш во вакциналниот пункт.
    Не охрабрувам никого за ништо, споделувам што пишува во упатството за употреба и во правилникот за имунизација. Истото е достапно на интернет. И да мислиме дека детето е здраво/болно за вакцина, последната одлука ја носи докторот шо го прегледува и става свој потпис и факсимил под одлуката.
    Во цел свет ни крвна слика проверуваат, ни пак доктор ги прегледува, редовна имунизација си прават медицински сестри од општа пракса, ама ние ем најсовремени, ем со најнизок процент на вакцинирани.

6 недели растојание меѓу две живи, инаку можат и да се комбинираат.
    Ако сѐ уште не си ги добила, провери во правилник за имунизација.

Од кај знаеш дека не сум доктор?
    Ни јас не зборам на памет. Изгуглај упатство од производителот, порелевантно од тоа нема.

На Inamya, Tea SK, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.