Е баш ова мене ми се случи со мрп пишував и погоре. Носето и течеше и пошто сите ми кажуваа дека многу јака вакцина е решив да и направам крвна слика пред вакцина, излезе покачени лимфоцити во диспанзер ми рекоа може да се вакцинира. Ќерка ми после вакцината се разболе до тој степен што заврши со опструкција. Никогаш до тогаш немала ни кашлица, ни па примала урбазон, тогаш два пати ја боцнаа и плус сумамед пиеше. И речиси цел месец се опоравувавме. Кој еднаш се изгорел и на кисело млеко ќе дува. Мене друго ме интересира зошто толкав притисок се врши за сите деца, кога има случаи што ќе се вакцинираат за месец или два, тогаш им се закажани ревакцините. Имаат примено веќе три дози. Што ќе им смени ако ќерка ми ја прими месец и пол порано вакцината, зошто овој притисок? За тие што не ги вакцинирале децата, а како што забележав ги има многу, тоа е друг муабет. Ама ние што ги вакцинираме редовно и што имаме закажано за месец дена ревакцина зошто толку ни вршат притисок или вакцинирајте или детето нема да биде згрижено.
Мајка повеќе е ради тоа ако фати сега пертусис да не завршите во болницА. Сфаќам дека има доста мајки што се револтирани и што не ги примаат од ревакцинација иако редовно вакцинираат ама подобро е здраво дете дома одколку 2 дена во градинка и после во козле да заглавите. Гледај од аапект на тоа дека гледаат да заштитат повеќе дечиња тоа што тие не вакцинираат ете го исхосот сега и тој што редовно вакцинира ќе си има мака.
Сега на вести гледав министерот кажа дека според него детето се смета комплетно имунизирано ако има три дози. Ама дека овие инспекторите од ДСЗИ се бунат. Утре ќе одлучувала комисијата за заразни болести и ќе кажат. Па ќе знаеме дали треба да ги вакцинираме сега или кога ни се закажани.
Ова со крвнава слика е измишљотка на одредени вакцинални пунктови. Јас на почеток ја вакцинирав во Ѓорче, Букурешт беше за ковид, па после тоа се префрливме во Букурешт, тој ни е матичен вакцинален пункт. За ниту една вакцина никој не ми побара крвна слика, ниту пак направив. Дури го прашував Паскалов зашто читав тука крвни слики бараат во Јане, бледо ме гледаше ко по обичај и ми викаше абе каква крвна слика. Једино за МРП и направив зашто нос и течеше ама ок беше па и ја ставив.
Утре ќе ни ги примат ли децата без проблем со три дози или ќе треба притисок да се направи дека чекаме конечна одлука која што ќе се знае утре??
Eve mene ne mie jasno. Moite nemaa nikakov siptom gi skroz zdravi licea i na slusalka,krvanata slika kaj dvajcata bese losi visoki leukociti i site vrednosti. Maticnata rece nikako vakcina so ovaa krvna slika i vo dispanzer istoto go kazaa. Sto bi se slucilo na tie vrednosti da im stavis vakcina? Vakcinata buta imunitet gi drzime doma da ne fatat nesto a pritoa go bockame so visoki leukociti i drugi vrednosti eve neznaeme deka e toa neli bez krvna slika. @IRBBB @Tea SK Gledam vie epten se razbirate vo ova kako ke mi go objasnite ova?
Не се докторки тие прво. Второ побитно прашање, дални нивните деца би ги вакцинирале ако на кс имаат поместени параметри ?
@IRBB сум ја читала дека има работено во вакцинален пункт, а за другата незнам ако сум грешка нека ми прости и нека одговорат на прашањето.
Имаат и они толеранција на поместени параметри. Еве крвна слика правиш мирна е, носиш дете во вакцинален пункт таму има и возрасни од каде знаеш дека некој не е преносител на некој вирус? Еве ти си ја однела од денес кс ама за 1 час стоење таму можеш да фатиш и бактерија и вирус и после 1 ден нокаут му се случува на детето и се мисли дека е од вакцината. Не е летен период па да е намалена можноста на вируси да не се закачи.
Крвната слика и не е некој показател за вакцина ако детето е фит. Секогаш сум правела крвна слика и ја барале во Јане. Имам другарка од внатрешноста која откако разбра дека тука мора крвна слика на своја рака ја правеше и ја носеше кај матичен за контрола, на пункт не и бараја. За ММР и ставив на мојава со топ крвна слика, за два дена закачи вирус. 7 дена имаше 40-41 температура, со две крвни слики за тие 7 дена на двете вирус дека е. Таа недела мислам од мачно што и беше и прооди и прозбори. Муабетов ми е бадијала крвната слика беше добра пред вакцина, кога она закачи вирус после вакцината.
Mene ova se mi e jasno i go znam. Mene drugo mi bese prasanjeto. Dokolku detoto vo momentot ima visoki vrdnosti a nie eve ne pravime krvna slika sto ke se sluci so organzmot togas. On veke ima zariste a nie mu stavame ziva vnatre. Kako moite imaa visoki vrednosti i ne dozvolija vakcina. Sto ke se slucese da gi bocnev so tie vrednosti sto gi imaat vo mementot. Za toa otposlesto ke se razbolam toj moment mi e jasen.
Може да има реакција. Пример ако била добра крвната слика може да нема температура како реакција, со лоша крвна слика да има температура. Значи можно е побурно да реагира организмот а може и ништо да нема. Од друга страна може да има реакција и ако е добра крвната слика, ама еве демек посигурни сме. Btw за каква жива пишуваш? Ако мислиш на thimerosal веќе не се користи за презервација на вакцините, освен за некои вакцини за грип.
Ние почнавме во јануари со адаптација одеше првата недела два дена, втората три дена, третата пак два дена, четвртата два дена. Дека имаше празници и јас бев на одмор и го носев кога ќе можев. Сакав да си поспијам, не ми се стануваше наутро. Прво по еден час, па пак еден час, третата недела по два часа, четвртата до спиење. Плачеше, и кога одеше и кога го земав. Е кога дојде понеделник го однесов и и реков дека ќе седи до 3, ми рече не може не бил адаптиран. И реков цел месец доаѓа, ми вели ама само 11 дена биле, малку се. Реков нема кој да го земе во друг град сме со таткото на работа. Ми рече па бабата што го чуваше да го земала. И кажав замина надвор од мк, и навистина беше така, затоа и го пратив градинка. Па почна со предавања како требало да имам човек за адаптација слободен во секое време. И реков брзам на работа и заминав. Малку и беше па ми се јави по телефон да ми каже дека и ако спиел морало после спиење веднаш да го земиме, дека тие си одат во 14 и 30. Бидејќи е во јасли и на сите им велат дека плачат кога ќе станат, па идат баби и дедовци ги земаат. Јас немам кој, треба некој да не оди на работа зА да се адаптира детето. И реков во ред ако плаче пред спиење звони ми, ќе барам некој да дојде. И помина 12 часот не ми се јави. Заспал. Знаев дека ќе заспие бидејќи станува во 7 и во 12 му се спие. Кај нив е проблемот, не кај децата. Децата се чувствуваат несигурно со нив. Многу се студени и без емоции. А тие се мали, сакаат да ги гушка некој, утеха бараат. И колку помалку деца подобро за нив. Нивно е да пробаат. И како што ти кажа некоја мајка, кажи им си оди бабата мора да го навикнеме. Нека се потрудат малку. Сигурно другите деца им се веќе адаптирани во групата и не плачат сите. Оставај го по два часа оваа недела, наредна до спиење и не попуштај.
Он да, негователката не. Велам негователката зошто само едната прави проблем. Денес го праќам маж он да се разбере, јас не можам очигледно. Вчера мајка ми ко мало дете ја искарале. Ко себе да се читам, и на нашата баба и кроеа планови да остане да не си оди, да го чува...